Milyen koncentrátumú oxigént lélegezhetek be
hosszútávon (számítógép előtti munka közben) amit
oxigén koncentrátorral állítanék elő?
Figyelt kérdés
Sziasztok!
Pár napja olvastam a levegő ~20%-os oxigén koncentrátumánál nagyobb mennyiségű oxigén belégzésénél esetlegesen tapasztalható pozitív hatásokról. Mivel rengeteget ülök a számítógép előtt otthon, arra gondoltam beruháznék egy oxigén koncentrátorra és munka közben használnám. A kérdésem az lenne, hogy hány százalékos koncentrátum egészséges hosszútávon belélegezni egy ilyen géppel? (napi 10-12 órán keresztül, 35 éves férfi vagyok).
Nincs semmilyen egészségügyi panaszom, csupán a fáradékonyság ellen szeretnék ezzel az eszközzel némileg fellépni az energiaitalok helyett, valamint élénkíteni picit az elmémet, mert a munka amit végzek fokozott kreativitást követel meg. De persze a többi pozitív hatásából sem maradnék már akkor ki természetesen.:)
Illetve még egy olyan kérdést szeretnék feltenni, hogy az ilyen otthonra vásárolható oxigén koncentrátoroknál (~200 ezer ft-tól a csillagos égig) azt olvastam, hogy 1-7 liter oxigént tudnak előállítani beállítástól függően. Ez a mennyiség elegendő hosszabb távú használatnál is (órákon keresztül), nem csak 1-2 sluk erejéig?
Nem mondtam, hogy baj, hogy kérdést írtál ki róla, csak azt, hogy hülyeségnek tartom. Ezt az álláspontomat tartom is, így közel 20 év munkaviszony után. Nekünk a legfontosabb gyógyszer az oxigén, ezért biztos vagyok benne, hogy olyan mennyiségűt ami használna/ártana nem fogsz beszerezni sehonnan. Amúgy nem tudom miért fontos a kérdés szempontjából, hogy hanyassal kezdődik a fizud, de nagyon örülök neki mindenesetre.
2022. márc. 6. 19:59
12/14 anonim válasza:
Anyukám 2,5 évig volt egy ilyen oxigén koncentrátorhoz kötve napi 24 órában, tehát igen ezek alkalmasak folyamatos használatra, de valóban az oxigéntúladagolásnak is megvannak a veszélyei.
2022. márc. 7. 13:07
13/14 dsass válasza:
Én is gondolkodok egy ilyen készüléken. A kommenteket írok egyéni véleményt néphagyomány útján szájon és ujrahasznositott pixeleken szerzett tudást adnak tovább. Hülye kérdés kezdjük ott hogy nincs. Ha beteg vagy és semmi se javít vagy elkezdtél hinni a lehetetlenbe vagy depresszió és feladod. A mágia a hít a technika a kuruzslás és a placebo is elfogadott és ha csak te hiszed hogy segít már az is segíthet mert amig remény van addig minden lehet. Nekem van hogy 60 akad hogy 85 az oxigénszintem mondhatni úgy érzem magam mint egy sherpa 3440 méter magasan fekvő Naudzse faluban. De nyugalmi állapotban a 85 megvan általában ha ülök de ha már mászkálok akár a lakásban akár az udvaron megérzem fulladok. Biztos hogy vannak veszélyei az oxigén túladagolásnak de érdekes mód már szabadon kapható míg évekkel ezelőtt csak orvosi papírral. Istenigazából sok segítséget nem kaptam mert amikor diagnosztizáltak azóta beutalóim időpontjai hol törlődtek hol mikor mentem a covid miatt légtömeg stb mérés nem volt, s igy egy év távlatából már erölködni sincs levegöm. Sokat nézelődtem és nézelödök a neten s én is gondolkodok egy koncentrátoron de tényleges felhasználót még nem találtam. Ne felejtsd amit magadért magadra költesz még ha hülyeség is akkor is megéri mert amit nem tettél meg csak azt bánhatod igazán.
2022. márc. 8. 12:22
14/14 anonim válasza:
Kedves utolsó, a te eseted teljesen más. A kérdező nem írta, hogy deszaturálódott volna. Ezzel a 85-ös szatival azért kellene mit kezdeni, de nem biztis, hogy az oxigén koncentráció jó megoldás lesz. Eleve, ha COPD-s vagy, akkor nem szabad túlságosan sok o2-t adni, de ettől a készüléktől nem is fogsz annyit kapni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!