Kezdőoldal » Egészség » Allergiák » Mit ehet egy laktóz-és gluténé...

Mit ehet egy laktóz-és gluténérzékeny?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Sajnos laktóz és gluténérzékeny vagyok. De a neten sehol nem találtam egy olyan ábrát amin a tiltott dolgok vannak. Mit lehet ilyenkor enni?

2020. okt. 22. 08:29
 1/6 anonim ***** válasza:
Azt keresd ki amit lehet enni nem azt amit nem
2020. okt. 22. 08:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
29%
Mindent, amiben nincs laktóz vagy glutén.
2020. okt. 22. 08:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
69%
Laktóz és gluténmentes kajákat
2020. okt. 22. 08:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Glutént tartalmaznak a következő termékek:

– árpa és árpa eredetű termékek,

– búza és búza eredetű termékek,

– rozs és rozs eredetű termékek,

– tönköly (tönkölybúza) és őrleményei,

– a fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék,

– a fenti gabonafélék pelyhesített változata.


A „búza és búza eredetű termékek” a következők: búzaliszt, búzakorpa, búzadara, búzacsíra, búzacsíra olaj, búzakeményítő, módosított búzakeményítő, hidrolizált búzafehérje, búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer.

Glutént tartalmaznak a rozs, árpa és tönköly, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a malátáik. A zabról megoszlanak a vélemények, mert bár maga a zab nem tartalmaz számunkra káros fehérjét, a keresztszennyeződése nehezen elkerülhető. Ha mégis ki akarjuk próbálni, csak garantáltan gluténmentes terméket vegyünk.


Kenyér, péksütemények, lisztek, extrudált termékek, gabonapelyhek, tészták és pszeudocereáliák (álgabonák):

Tilos: árpa, búza rozs (és zab) alapú kenyerek, péksütemények, tészták, kekszek, aprósütemények, sós aprósütemények.

Fogyaszthazó: amaránt, burgonya, guarmag, hajdina, köles, kukorica, sárgaborsó, rizs, szója, tápióka, szezámmag, tökmag, napraforgó, szentjánoskenyérmag alapú lisztekből, illetve ezek felhasználásával készült élelmiszerek; gluténmentes kenyérporokból, süteményporokból készült kenyerek és egyéb ételek, müzlik, ha semmilyen gluténtartalmú összetevőt nem tartalmaznak, és a gyártás/elkészítés során sem szennyeződnek.


Forrás: [link]


Laktózmentes termékekből pedig rengeteget találsz a boltok polcain, illetve az összetevők között általában ki vannak emelve az allergének. Vedd figyelembe, hogy ha azt irja, hogy nyomokban tejet tartalmazhat, keresztszennyeződés miatt lehetsz rosszul ( ez attól függ mennyire tiszta a gyárban a gép, ahogy tudom)

Ha biztosabbra mennél, a növényi tejek is nagyon finomak :)

2020. okt. 22. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Gluténmentes termékekből szintén kismillió létezik, érdemes kísérletezni velük, mivel nem mindegyik fog ízleni. Minden eddigi ételeted fogyaszthatod, ha gluténmentes lisztet, tésztát használsz. Tejtermékeknél ugyanez, szinte mindenből létezik laktózmentes változat.
2020. okt. 22. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Plusz infó: nálunk, Szlovákiában, a gluténmentes termékeket receptre is felírják, így átfizeti a biztosító. Érdemes megérdeklődni, mi a helyzet ezzel Magyarországon.
2020. okt. 22. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!