Milyen vizsgálatból deríthető ki hogy laktóz és/vagy gluténérzékeny vagyok?
Laktózt azt kilégzéses teszttel, a glutént azt vérvétellel. Ha pozitív, akkor egy tükrözést csinálnak, majd szövetmintát vesznek és azzal tudják igazolni.
Vagyis felénk így működik. Adókedvezményhez csak a szövettanost fogadják el.
Az életemet gluténérzékenyként éltem úgy, hogy nem tudtam róla.
Amikor a betegség gyanúja felmerült, csináltattam egy vérvételes vizsgálatot, ami szerint NEM VAGYOK gluténérzékeny!
Ezután boldogan bekajáltam főtt búzacsírából, és olyan tüneteket produkáltam, hogy azt hittem nem élem túl.
Ennyit a laboratóriumi vizsgálatról.
Ezt javasolom mindenkinek.
“A genetikai vizsgálat jelezheti a betegség iránti hajlamot, de a betegség fennállását nem igazolja. A tünetmentes beteget csupán a genetikai „szűrővizsgálat” eredménye alapján élethosszig tartó laktózmentes diétára beállítani szakmailag nem megalapozott, hibás gyakorlatnak tekinthető. Jelenleg továbbra is a H2-kilégzési teszt számít aranystandardnak, hiszen a manifeszt betegséget kizárólag ez igazolja.”
Mindenképp a hidrogén kilégzési teszt javasolt!!
Egyébként annyi kellemetlen része van, hogy a laktóz-lötyi nagyon szar ízű, és ha nálad fent áll a tejcukor érzékenység , akkor nagyon valószínű, hogy hasmenésed lesz..
Saját tapasztalatból írom, a vizsgálat során összesen 6-szor kellett fújnom (kilélegeznem), abból a 4-iknél már szólt az orvos, hogy ne mozduljak el a WC mellől.. arra a napra szabadnapot is kértem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!