Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » A bátyó-hugi testvéri kapcsola...

A bátyó-hugi testvéri kapcsolat miért nem szokott ilyen jó lenni? (hosszú)

Figyelt kérdés

Tudom, ez a kérdés nagyon furcsán fog hangzani. Biztos hallottátok, hogy Biatorbágyon egy fiú megölte a saját húgát drogos állapotban. Nem tudom, felfogta-e a tettét. Nem írták, hogy korábban milyen volt a viszonya a húgával.

Szóval, az elmúlt években sokszor olvastam, hogy az idősebb fiútestvérek sosem bánnak jól a húgukkal (tisztelet a kivételnek). Nemcsak a hírekből tudom, igaz történetű regényekben is olvastam ilyesmikről. Ismerek egy lányt, akit az egyetemi évek alatt az albérletben lakott velem. Őt sokszor bántotta a bátyja 12 éves kora óta. Párszor mesélte nekem, hogy volt, hogy a haját rángatta. Sokszor beszélt vele durván. Korábban jó testvérek voltak, de a bátyja valamitől megváltozott. A szülei próbáltak beszélni vele, hogy nem szabad a testvért bántalmazni, de ő annyira önfejű és makacs volt. Nem hallgatott rájuk. Egy csepp szégyenérzet sem volt benne. A nevelési pofon se segített, mert ezek után folyton a húgát hibáztatta, hogy az apja miatta pofozta meg őt, ezért a családfő többet nem pofozta meg, mert nem akarta, hogy továbbra megalázza őt.

Azt is mesélte, hogy az érettségi után folyamatosan megalázta őt, próbálta az önbizalmát rontani azzal, hogy ő semmire nem képes, nem fog egyetemre járni, munkát találni. Inkább maradjon otthon és végezze el a házimunkát. De ez a lány képes volt tovább jutni! Felvették az egyetemre. Ez után talált munkát. Ma kint él Írországban és ott alapított családot. A férje korábban az USA-ban dolgozott és ott hallotta, hogy az id. fiútestvérek sokszor bántalmazzák a kisebb testvérüket, főleg a húgukat. Volt, aki meg is halt, mint minálunk.

Azt is említette nekem a lány, hogy korábban, amikor családokat látott meg az utcán vagy akárhol, és ha a gyerekek közül a fiú volt az idősebb testvér, mindig rossz érzése volt. Nem, nem irigység volt, csak aggódott, hogy vajon a fiú X év múlva nem fogja bántalmazni a testvéreit. Nem szeretné, ha mások is olyan helyzetbe kerüljenek, mint ő. Szerinte a testvérbántalmazás olyan, mint a családon belüli erőszak, amivel nem foglalkozik mindenki, pedig muszáj, mert a bántalmazók tönkretehetik a kisebb testvérük gyerekkorát.

Mit gondoltok erről? Miért kell ennek így kialakulnia?

#kapcsolat #húg #báty #viszony #testvérbántalmazás
2019. júl. 20. 23:05
 1/9 anonim ***** válasza:
0%

Ez igaz,rosszul bánunk a hugainkal,szerintem ha nem is tudatosan de féltékenységből.

Mondjuk mi jó testvérek vagyunk.

Persze akadtak "nehéz" hetek,napok. Valami zsarolos esetek voltak,amit aztán visszakell adni...na akkor nem voltunk jó testvérek.

2019. júl. 20. 23:29
 2/9 anonim válasza:
30%

Érdekes, nálunk a hugom aki kibírhatatlan, és sokat bántott. Én meg viseltem, mint egy "erős" idősebb bátty, akinek több esze van ezért nem üt vissza.

Nem tudom miért van ez így, de barátaimnál is megfigyeltem, hogy ha a fiú az idősebb, nem annyira jönnek ki jól, függetlenül attól, hogy ki a "gonosz".

2019. júl. 20. 23:30
 3/9 anonim ***** válasza:
27%

Általában ez a rossz viszony már kicsi korban alakul ki, amikor a kisebbik testvér még felnéz a nagyobbikra, de a nagyobbat már idegesíti a kicsi, hogy állandóan a "lába alatt van", és megpróbálja lekoptatni. Tipikus példa, amikor a buliba vagy a moziba csak a nagyobb testvérrel mehet el a gyerek, akinek ez tök jó buli, de a bátyja/nővére meg szívásnak gondolja az egészet, mert a kistestvére elrontja az ő szórakozását.

Aztán ott van az is, hogy a fiúk tizenévesen még nem gondolkodnak észszerűen és úgy gondolják, hogy attól lesznek férfiak, ha valakit mindig bántanak, szóval és tettel egyaránt. Itt szoktak a videójátékok, erőszakos filmek is közbeszólni, ahol ezt látják és automatikusan beépítik a saját életterükbe, ahol a gyengébb, a kiszolgáltatottabb pont a kishúguk. Nálunk is haosnló volt a helyzet, csak itt az öcsém a kisebb, és engem rendszeresen megpróbált úgy megütni, vagy úgy beszélt, ahogy a kedvenc xbox játékaiban, hogy azokra a karakterekre hasonlíthasson.

Egyébként én is irigylem azokat, akiknél idilli a testvérek között a kapcsolat, de szerintem ez nagyon ritka. Egyik barátbőmnek két évvel fiatalabb húga van és néha jól kijönnek, de alapvetően ő közöttük is inkább feszült a viszony. Nekem szerencsém van, mert apukám előző házasságából van egy lánya, aki féltestvérem, de úgy tekintünk egymásra, mintha édes testévérek lennénk. Mi mondjuk nem gyerekkorunktól alakítottuk ki ezt a viszonyt, hanem amikor én olyan 17-18 lehettem, felkeresett, hogy találkozhatnánk gyakrabban, azóta én is felköltöztem Budapestre, ahol ő él, így heti szinten találkozunk, akár egy kávéra, akár egy közös vásárlásra, vagy felmegyünk egymáshoz látogatóba és megnézünk egy filmet, vagy csak felhívjuk egymást telefonon és megbeszéljük a mindennapi gondjainkat.

2019. júl. 21. 00:03
 4/9 anonim ***** válasza:
25%
Szerintem ez elsősorban a szülőktől függ, hogy hogyan viszonyulnak a gyerekekhez. Akár olyan apróságok is közrejátszhatnak, amikről nem is gondolnánk, hogy számít. Akiket én ismerek báty-húg, ott mindenhol nagyon jó a viszony. A nagytesó védelmezi, támogatja a kisebbet, felnőttként is. Viszont ahol nővér-öcs van, ott kivétel nélkül mind katasztrófa a kapcsolat, és a nővérnek köszönhetően. Nekem inkább ez a tapasztalatom.
2019. júl. 21. 00:04
 5/9 anonim ***** válasza:
19%

Egyáltalán nem ez az általános, csak mivel ezekből lesz hír vagy akit érint, erről panaszkodik, ezért többnek tűnhet. Nyilván a jó kapcsolat a normális, tehát akinek nincs problémája, nem fog róla állandóan beszélni.

Véleményem szerint a legtöbb a szülőkön múlik, ők tudnak tenni még kicsi korban azért, hogy jó kapcsolat legyen a testvérek között, nemektől teljesen függetlenül. Az én fiamnak 2 húga van, ráadásul nagy korkülönbséggel (8 és 12 év). Tűzbe menne mindkettőért, ha valaki bántaná/megbántaná a húgait vagy ártana nekik, nem lennék az illető helyében. SOHA nem bántotta egyiket sem, még szavakkal sem. Jelenleg 27-19-15 évesek, bulizni viszi őket és nagyon vigyáz rájuk. Kicsi korukban is rá lehetett bízni őket, ha valami hirtelen elintézni valónk volt.

Szerintem általánosítasz néhány hallott példa alapján. A való élet nem teljesen ez.

2019. júl. 21. 09:31
 6/9 anonim ***** válasza:
36%
En a saját bőrömön tapasztaltam amit írsz. Engem is rendszeresen megütött a bátyám, pedig kb 3x akkora volt súlyban mint én. Ennek már majd 20 éve, de nem tudom egyszerűen megbocsátani, miért kellett egy kislányt rendszeresen megverni. Van h bebeszélem magamnak hogy meg tudtam bocsátani, viszont néha rémálmodok róla hogy akkor is megüt. Tehát tudatalatt istenigazából nem tudok rajta túllépni.
2019. júl. 21. 10:27
 7/9 anonim ***** válasza:
36%

Engem is megvert mind a 2 bátyám az anyám uszitására.Sõt az anyám még arra is tanitotta a kisebbik bátyámat,hogy csufoljon engem.A hugomat meg istenesitették.

Sajnos kihat a felnõtt koromra, férj is olyan akadt,aki semmiben sem tisztelt.

2019. júl. 21. 13:25
 8/9 anonim ***** válasza:
28%
Hmm, ez érdekes. Az én tapasztalatom, hogy eddig ha olyan lányt ismertem meg, akinek bátyja van, az nagypofájú, akaratos, erőszakos, a bátyja meg körbeugrálja a kis hercegnőt.
2019. júl. 21. 18:39
 9/9 anonim ***** válasza:
85%

Soha egy rossz szavam nem volt még a húgomhoz, max. annyit, hogy "butus vagy", de azt sem olyan kontextusban, hogy az sértő legyen számára. Mindegy.

Egyébként meg, attól még hogy te hallottál ilyenekről, még nem jelenti azt, hogy ők vannak többségben.

2019. júl. 21. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!