Mennyi lehet az igazságalapja annak amit a bátyám állít? Adnátok pénzt?
A bátyám 28 éves, a felesége 26, és van egy 7 éves gyerekük.
Kétszintes,családi házban élnek, elég szűkösen.
A bátyámnak voltak vagy vannak alkohol problémái, nem tudom pontosan mi a helyzet most.
Viszont szeretne pénzt kérni tőlem,hogy kiegyenlítse a rezsi tartozásait.
Az alább vázolta a helyzetet:
Vízre 20 ezer forintot fizet havonta (mindennap fürdenek)
Gázra átalányban fizet 30 ezer forintot.
Áramra szintén 20 ezer forintot fizet.
Tv,telefon,internet fix 20 ezer forint havonta.
Családi pótlékkal együtt 180 ezer forintból élnek.
A felesége konyhán dolgozik, és az anyagi helyzetükre tekintettel mindennap elhozhatja a maradékot (a maradék elég változatos, és nem egyenlő a megmaradt moslékkal, elég csábító főtt ételeket szokott hazavinni)
Nem akarok beleszólni abba,hogy mire mit költenek, az ő dolguk.
Valóban nem sok ez a pénz hármukra, viszont nekem gyanúsan soknak tűnik a rezsi.
Mondjuk én egy szintes családi házban élek, de 60-70 ezerből megvan a rezsi, és azért télen odatekerek a fűtésnek, és majdnem mindennap kádban fürdünk.(mi ketten élünk ebben a házban)
Attól félek,hogy átver a bátyám, és alkoholra kell neki pénzt, ugyanis alig 1 éve a húgunk már ugyan így kiegyenlítette a tartozásaikat, és most újra tartoznak.
Nekem valamiért az a gyanúm, hogy beleépíti az elivott pénzt a számlákba, hogy hiteles legyen.
Viszont mivel nem vagyok egy nagy "rezsi szakértő", nem tudom mi mennyire reális, szeretnék információkat szerezni,hogy szerintetek ez sok vagy reális?
"ha nem vagyok biztos benne, hogy arra költi, akkor nem adok. Vagyis elkérem a csekkeket, vagy együtt bemegyünk a szolgáltatóhoz és rendezzük az anyagiakat."
De így is csak akkor lehetnél benne biztos, hogy nem piára költi, ha a feleségével is egyeztetnél, mert ha csak vele kommunikálsz, akkor közben simán elkéri a csekkre való pénzt (vagy egy részét) a feleségétől is, és mivel te már befizetted a csekket, azt elissza.
Irreálisan magas összegeket írtál rezsire. Ez egy egész hadsereg rezsije, nem tudom, mennyi vizet pacsálnak, de havi 20 ezer az rengeteg. az legalább havi 20 köbméter, annyit egyszerűen képtelenség normál használat mellett elhasználni. A gázszámla is irreális, főleg átalánydíjban. A villanyszámlát már nem is taglalnám.
Baleknak néznek.
Egyedül élek, napi 2 zuhany, naponta 1 kisadag mosás ill hétvégén 2-4 nagymosás (mosás mániám van), mosogatógép 2 naponta megy, ez kb 2 havonta 7500-8000 forint
Havi kb 9 a villany, vezérelt áram is van (átkapcsol), mindenem villannyal megy, számítógép, fűtés, mosogatógép, bojler, misógép, szárító, párátlanító, télen fűtés, tűzhely, sütő, hangrendszer, 580 literes hűtő
A ház tényleg nagynak tűnik hármuknak. És a felvázolt rezsi is sok. Attól hogy a ház nagy, csak egyedül a fűtésnek kellene többnek lennie, ha az egész ház fűtve van. Csak egy példa, ha esténként egy szobába nézik a tv t, akkor ugyanannyit fogyaszt, mintha egyedül lenne..., magyarul amit te írsz, olyan mintha mindenhol lennének mindig. Remélem érthetően fogalmaztam.
Nekünk havi 6000 a net, a villany 12000, a víz 8000 és 5 en vagyunk. Igaz, nem 2 szintes házunk van, de egy nagyobb házban sem lennének nagyobb igényeink.
Egy forintot sem adnék. Vízdíj irreálisan magas, vízdíj amúgy is két havonta szokott jönni, nem havonta. Villany is sok, talán a gáz, ha azzal fűtenek lehet reális, ha átalányban van. Ha családival együtt ketten keresnek 180 ezret, akkor mennyi a fizetésük? Bátyád nem dolgozik?
Nekem ellentmondásos az egész. Ha ilyen szarul élnek, hogy van 2 szintes családi ház? El kell adni, kisebbet venni és nem mást lejmolni. Én tuti nem adnék semmit!
Anyóséknál laktunk 2 évet. 6an voltunk egy házban. Ott lehetett annyi, 20 körül a víz. Úgy, hogy folyóvízben is mosogatnak hozzá. Állitásuk szerint 60 ezer a rezsijük egy hónapban, akkor mondták ezt amikor ott voltunk. Jelenleg 4en laknak már csak. De szerintem majdnem ugyanennyit kifizetnek, mert elég pocsekolóan használják az áramot is meg a vizet is.
Nekünk 2 főre albérletben 4 m3 vizet fizetünk de annnyi nem megy el, mert átalányt fizetünk. Az előző lakók használtak el ennyit ketten úgy, hogy még év végén rá is kellett fizetni.
Villany 6000. Ez egy egy szoba egy konyha típusú lakóépület. Szóval nekünk ami áram alatt van: fagyasztós hűtő, tv, számítógép. Ezek örökké áram alatt vannak. Használatban még ha megy: mosógép, mikró, kávéfőző. A tv megy a legtöbbet a hűtőn kívül. Téli időben hősugárzó a fürdőben.
UPC 8-9000. Ebben net és a tv legjobb csomaggal.
Gáz itten csak 2 konvektor van, amit nem jártunk meg nagyon, inkább csak a szobait, lehúzósabb eddig olyan 15 ezer körül volt egyszer, amikor lázas voltam napokig és akkor járattam pár napig 5-ösön is. Itt úgy vagyunk, hogy a szobát kb 20-21 fokon tartjuk, de a konyha csak 17 fokos. S egyszerűen nem bírjuk felfűteni 20 fokig, mert akkor menne örökké a konyhai konvektor. S a szomszédok közül 2 oldalról senki nem fűti a konyhát.
De Apánál otthon volt nagyon hidegben amikor -20 fokok voltak 70 ezer a gáz egy nagy 2 szintes családi házra nagyon nagyon rossz ablakokkal. De ez a legrosszabb verzió volt. Olyan 30-40 körül fizet mostanában úgy fűtési szezonban, hogy 18 fokra állította szinte egész napra, csak ha haza ér kb 5 fele, akkora legyen 20. Este 10-11kor meg már megint lekapcsol kb. Kivéve ha haza megyünk 1-2 hétvégére, mert akkor ugye én jobban fázok és napközben is 20ra veszem.
Mi most a múlt hónapra 62 ezret fizettünk rezsire+albérletre. Ebből 27 ezer a rezsi. (35 nm-es lakás). Ezen felül ugye a kaja ami változó arányban sikerül...
Apám többet fizet, de meg nem mondom mennyiket most, mert nem tudom már. De többet mint mi pl villanyra az tuti. Ő egyedül lakik, de a fűtés így is szép összeg, mert az egész házat fűti.
Anyósom meg allítja, hogy 250 ezerből is alig élnek meg 4en. Mindenki keres a 4 főből náluk. Elvileg van némi tartozás még nekik, de úgy tudom lejár nemsokára. Ők teszem hozzá szeretnek jól élni, de nem vallanák be. Meg sokszor felesleges dolgokat csinálnak. Ott is ég a villany, ahol nincsenek. Volt, hogy az egész alsó szinten égett a villany náluk amikor még ott laktunk. Én kapcsolgattam le örökké. S azt mondták, nehogy már sötétben legyenek. Akkor nem értem miért sokallja a villanyt is pl. Én a bolygót sajnáltam, azért kapcsoltam le.
Az én véleményem, hogy vagy adsz egyszer és lenyeled, ha másra használta fel, vagy mondod neki, hogy menjetek el együtt befizetni. Szerintem ez is jogos, mert végülis ha testvér ha nem, nem kötelességed kifizetni helyettük. A te jó indulatod, hogy segítesz. Persze segíteni akar az ember a családján, de nem úgy, hogy az majd ezt kihasználva többször eljátsza.
Én inkább a feleséggel konzultálnék egyet. Megkérdezném őt erről a dologról amúgy.
Elmondanám, hogy kölcsön kért és hogy akkor mennyi is az annyi pontosan. Üljetek le és nézzétek meg együtt esetleg a számlákat. Lehet szemétségnek tűnhet nekik, de akkor mondanám, hogy egyszer már megint feltornázták a tartozást...
Én nem szerettem, amikor kölcsön kért tőlem anyósom, ő akarta megszabni a feltételeket, hogy hogy adja vissza. Hát én nem adtam neki nagyobb összeget (pl. 40 ezer meg felette már meg sem gondoltam adjak e, nem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!