Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Magatokhoz vennétek az öcsétek...

Magatokhoz vennétek az öcséteket, hogy ne kelljen kollégiumba mennie? Kb. három óra lenne egy nap neki beutazni a suliba és haza, így koliba kéne mennie, de sem ő, sem pedig a szülei nem szeretnék.

Figyelt kérdés
Pesten lakunk egy két és fél szobás lakásban, amit a nagyszüleim ajándékoztak az öcsémnek és nekem, tehát az öcsémé is, de ő tizennégy évesen mit kezdjen egy lakással, így a feleségemmel lakunk benne. Szüleim és az öcsém egy kis faluban laknak, másfél órára Pesttől, az öcsém mégis ide jelentkezett gimibe, csak a bejárás az sok időt elvenne, koliba semmiképp sem akar menni, de ugye én itt élek, és már beszéltük a szüleimmel, de lassan döntést kéne hoznunk, hogy jöhet-e. Persze, a testvérem, de egy kamaszt elvállalni szeptembertől júniusig hétköznapra, ugye a kajába és a rezsibe beszállnak a szülők, de nem tudom, hogy hogyan fogunk megbírkózni a feladattal. Nektek mi a véleményetek erről?
2018. júl. 20. 22:43
1 2 3 4 5 6 7
 41/61 anonim ***** válasza:
68%

Es igenis a kerdezo parja is donthet ugy h nem vallalja a felelosseget a parja occseert!

Oké, de akkor az ingyé lakás se kelljen nekik. Bár gondolom mikor a fenekük alá tolták, akko nem tiltakoztak ilyen vehemensen.

2018. júl. 21. 12:47
 42/61 anonim ***** válasza:
54%
Addig elvállalnám még nincs balhé semmiből.Beszéld meg a szüleiddel.Együtt fektessétek le a szabályokat.A sajat szobáját tartsa rendbe.Kimosni ott is ki tud magára ha kell.Akár a kaja is megoldható.Egy tányér nem oszt nem szoroz.A szülők ugyis adnak pénzt is.Viszont pl. Hogy a feleséged ne érezze magát szarul, heti 1-2 alkalommal az öcséd is elmosogatgat.Ne vedd fel a szülő szerepet, a testvére vagy, de legyenek szabályok is.
2018. júl. 21. 14:32
 43/61 anonim ***** válasza:
61%

A feleségedet sajnálom, hogy ebbe nem gondolt bele előbb. Nekem van lakásom, de nem akarnék évekig befeszülve élni. Szerintem senki nem úgy tervezi az életét, hogy egy kamasz a nyakukra költözik.

És ha én ideköltöztetem magamhoz a páromat, akkor nem kuss a neve, csak mert az én tulajdonom. Nincs olyan, hogy ő mehet, amerre lát, mert tesóka jönne.

2018. júl. 21. 14:56
 44/61 anonim ***** válasza:
57%

Nem tudom írták-e, nem olvastam végig, de szerintem az elején tisztázd a szüleiddel, hogy oké, jöhet (elvégre a lakás fele az övé), de!:

1. Nem vállalsz érte felelősséget. (Durva példa jön)

Tehát ha az öcséd úgy dönt, elmegy egy buliba 23:00-kor és ott, hulla részegen teherbe ejt egy lányt, majd megkéselik, akkor a szüleid téged nem vonhatnak felelősségre, hogy "miért nem mentél vele?" "Miért nem tiltottad meg neki, hogy elmenjen?" (Akár ezt a példát is mondhatod, a lényeg, hogy a szüleid értsék, hogy az öcséd LAKÓTÁRS lesz, nem pesztrált gyerek.)

2. Saját holmijai vannak, saját dolgai és feladatai. Ergó: hacsak nem hívjátok magatokhoz MAGATOKTÓL oda vacsoránál, ő főz magának. Saját kaja, saját tusfürdő, saját borotva. A saját szennyesét ő mossa. A saját szobáját ő takarítja, a közös részeket felváltva mindannyian. Saját wc papírja van (Nem fogod elhinni, hogy ez milyen fontos!) A rezsit pedig harmadoljátok.

3. Meghatározott maximum decibel szint. Nem csak neki, nektek is. Vannak jó decibel mérő appok, válasszatok ki egy maximumot nappalra, estére és éjszakára. (Az utóbbi főleg nektek. Ameddig nem ugorjátok meg a megegyezett decibel szintet, addig nyugodtan élhetitek a privát életeteket)

4. Tanulás. Egyedül tanul, ha akartok segíthettek, de úgy is megegyezhettek, hogy magánórát adtok 2500 vagy 3000 fts órabérrel. (Hidd el, ez is kell... vagy később a szülők a tesóval együtt elvárják az akár 3+ órás NAPI magyarázatra... hidd el, sajnos tapasztalatból beszélek (-_-))

5. Zsebpénz. A szülőktől kap havi X összeget, tőletek NEM KAP EGY FITYINGET SEM!!! Ezt is az elején kell.

6. Szünetekben haza megy, vagy marad? Ezt is döntsétek el!

Oh, még valami.

Mindezt ÍRÁSBAN RÖGZÍTENI ÜGYVÉDDEL!!!! Hidd el, fontos!

Remélem segítettem!

2018. júl. 21. 14:58
 45/61 anonim ***** válasza:
82%
ha a fele az övé akkor akármikor akármeddig ott lehet. lehetséges hogy 18-20 évesen oda fog költözni, és abba se szólhatsz bele
2018. júl. 21. 15:29
 46/61 anonim ***** válasza:
40%

#45: itt nem azon van a hangsúly, hogy joga van-e odamenni?

Hanem azon, kié a felelősség, ha a kisöcsi hülyeséget csinál?

Elmeséljem, mi lehet abból, ha egy olyan gyerek, akire addig odafigyeltek a szülők, felmegy vidékről a nagyvárosba, és kiszabadulva a kontroll alól elkezdi élvezni a rászakadt szabadságot? Pedig kollégista voltam, csak megtanultam a nevelőket kijátszani...

Pedig előtte majdnem kitűnő tanuló voltam, normál világnézet fel, és értékrenddel...

Itt csak az a lényeg, hogy a srác csak lakótárs lesz, esetleg ahogy más leírta itt előttem, esetleg vannak-e a szülőknek más elvárásaik is.

Mert ahogy korábban írtam, igen, a fél lakás a srácé, az anyja simán beköltöztetheti, a bátyusnak ebbe bele kell egyeznie. De nem kötelezhetik arra, hogy szülei helyett átvegye a kamasz öccse nevelését!

Namármost nagy kérdés, hogy a szülők is így gondolják-e... Ha igen, akkor OK, de ezt még előtte tisztázni kell.

2018. júl. 21. 15:40
 47/61 anonim ***** válasza:
54%

Nem venném magamhoz a SAJÁT lakásomba, és se könyörgéssel, se kényszerítéssel nem tudnák elérni, hogy megváltoztassam a döntésemet.

Te viszont NEM SAJÁT lakásban élsz, hanem olyanba, ami ugyanúgy az öcsédé is. Tehát azért is kezet csókolhatsz anyádéknak, hogy tőled meg az ingyen ott élősködő kis feleségedtől nem kérnek bérleti díjat. Mert megtehetnék, ugyanis olyan lakást használsz, amortizálsz le, ami félig a testvéredé.

Persze, nem kell etetni meg mosni, takarítani rá, mert az nem kötelességed, de ha menni akar a saját tulajdonába, akkor maximum annyit kérdezhetsz tőle, mikor költözik. Ha meg nem tetszik a rendszer, adjátok el a lakást és felezzétek meg a pénzt.

Vagy hogy képzelted, te majd ott fogsz lakni éveken át, oda pujázik le az asszony, az öcsédnek meg sose lesz lehetősége oda menni, mert éppen zavarna? Fa sza gyerek vagy a javából, nem mondom...

2018. júl. 21. 16:48
 48/61 anonim ***** válasza:
27%
Tehát a felnőtt nő élősködik, a kis kamasz meg a jani? Mert a segge alá toltak egy lakást?
2018. júl. 21. 17:11
 49/61 anonim ***** válasza:
72%
#48 Egyformán a seggük alá van tolva a lakás.
2018. júl. 21. 18:24
 50/61 anonim ***** válasza:
65%
44es, oké, de akkor a kérdező és a felesége visszamenőlegesen fizessék ki az öccsnek a lakáshasználati díjat. Ha már ennyire szőrszálhasogatóak vagyunk. Hiszen ha úgy vesszük, a kérdező és a felesége, mióta abban a házban laknak, megkárosították anyagilag a testvért, hiszen ha nem laknának a házban, ki lehetett volna adni albérletbe, aminek a fele az öccsé.
2018. júl. 21. 19:46
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!