Magatokhoz vennétek az öcséteket, hogy ne kelljen kollégiumba mennie? Kb. három óra lenne egy nap neki beutazni a suliba és haza, így koliba kéne mennie, de sem ő, sem pedig a szülei nem szeretnék.
A 29es jol mondja ...
Hiaba a tulajdonjog meg nem rendelkezhet vele. Kiskoru !!!
Mivel kiskoru az egyik tulajdonos igy eladni is csak a gyamhatosag engedelyevel lehet.
Én néha tényleg úgy érzem, itt sokan más bolygóról írnak.
Miért kéne mosni meg főzni rá? Mint írtam, hozzám hozzám költözött a 9.-es húgom. Ha azzal jött volna, hogy mossak meg főzzek rá, akkor meg én röhögtem volna ki. Ha koleszos lenne a cuccait haza vinné hétvégére kimosni, ez itt is ugyan úgy megvalósítható. Ha koleszos lenne, lenne kajája a menzán, ez most is lehet. Reggelire meg vacsorára meg csak meg tud már kenni magának két szendvicset, vagy enni egy kis műzlit, uram bocsáss, sütni tojást.
Komolyan itt egyfolytában úgy beszélnek egy 14-15 évesről, mintha szellemi fogyatékos lenne. Egyszerűen meg kell mondani neki, hogy vagy alkalmazkodik szépen, nem játsza a hülyegyereket, vagy ha ez nem megy, akkor irány a kolesz. Én pl volt hogy húgommal max 1-2x futottam össze, mondjuk ha egyszerre voltunk a konyhában, vagy úgy értünk haza. Nem kell egymás s_eggében lenni, csak mert együtt laknak valakik.
Ja és csak úgy zárójelben, nekem gimis koromban koleszosnak kellett lennem, mert akkor még nem volt a lakás. Biztos, hogy egy életre szóló élmény, sok barát, tapasztalat, stb-stb. De az is tuti biztos, hogy ha újra kezdhetném, és választhatnék, nem választanám. Persze buli, de azért van bőven negatív vonzata is.
Nem kiskorú, hanem fiatalkorú! Mikor jegyzik már meg az emberek a különbséget :/ betöltött 14. életév a határ.
Joga lehet igényt tartani a tulajdonára, ha majd betöltötte 18. életévét :)
Itt most nem a lakás kérdéséről van szó, mint vagyon, hanem a gyerek életéről.
Kérdező. Jogosak az aggályaid. A tesód életében most jön a legdurvább kamasz időszak, amit neked kell kezelni részben. Megóvni attól, hogy link legyen és rossz irányt venne az élete.
Azt tenném, hogy első körben leülnék anyukáddal (azt írtad vele él tesód?) és átbeszélném vele a dolgokat. Megmondanám, hogy addig lakjon veled, míg mondjuk nem romlik a teljesítménye, vagy nem kezd el nagyon rossz társaságba kerülni.
Ha láthatóan árt magának, akkor irány neki a koli. Ez egy jó kompromisszum szerintem.
Az önálló életem után nem kerülgetném a saját testvéremet sem,mondom úgy,hogy jó kapcsolatom van a tesómmal.
Lehet még normális és simulékony a testvéred,de bizony le fog csapni rá a pubertás és tönkre vágja az idegrendszereteket. Mi egy nyarat voltunk kettesben tesómmal, míg anyáék eljártak heti 5 napot dolgozni, nővérem beleőszült.
Túl nagy felelősség, túl sok baj lehet belőle.
Megpróbálhatjátok,aztán ha gáz a gyerek mehet koleszba,vagy lehet bejárós.
Egy felől kétszeresen is kötelességed:
1. közös tulajdon, az övé is
2. a testvéred.
Természetesen, gondolom, a szüleid hozzájárulnak a megélhetéséhez, a tanulmányainak a költségeihez.
Más felől:
1. kiskorú, tehát a te és a párod felügyelete alá helyezte magát;
2. ezzel ti jogi felelősséget is vállaltatok. Ha hülyeséget csinál, akkor a Szüleitek és a törvény előtt is te felelsz.
Ezért le kell fektetni a szabályokat: hogy addig maradhat, míg tudomásul veszi, hogy nem mozoghat szabadon, hogy ti helyettesítitek a szüleidet, amíg nálatok lakik.
Eközben gondolnotok kell arra, hogy később, amikor egyetemista lesz, addigra oldjátok meg az közös vagyon megosztását.
# 33/36 Időpont ma 10:10-es:
Kevered a szezont a fazonnal.
A Ptk szerint kiskorú:
"2:10. § [A kiskorúság]
(1) Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be. A kiskorú a házasságkötéssel nagykorúvá válik.
2:11. § [A korlátozottan cselekvőképes kiskorú]
Korlátozottan cselekvőképes az a kiskorú, aki a tizennegyedik életévét betöltötte és nem cselekvőképtelen."
A Btk-ban van fiatalkorú:
"105. § (1) Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizenkettedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat nem."
Keress rá a törvényekben, mert még a korhatárt sem találtad el.
Mint ahogy a kérdező sem magához veszi a testvérét jogi értelemben, de ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor hétköznapi értelemben sem:
Nem szűnik meg a szülők felügyeleti joga, nem a kérdező lesz felelős a testvéréért.
Akik pedig gondolkodás nélkül elutasítanák a testvérük odaköltözését a közös lakásukba, azok gondolom a testvérüknek járó lakáshasználati díjat minden hónapban befizetik a testvérük számlájára és amikor a testvérük lép abba a korba, hogy lakás kell neki egyetem, munka, házasság miatt, akkor önként és dalolva egyetlen rossz szó nélkül kiköltöznek, mondván, hogy ami nekik megadatott, az jár a testvérüknek is, most ő kezdheti egyedül, vagy a társával saját lakásban az életét.
De az idősebb nem kapott pénzt senkitől, csak lakást. A kicsinek is csak lakás járna.
Hozzá voltam szokva, hogy a tesómmal egyenlően kaptunk mindent. Anyagiakat és felelősséget is.
Hiaba marad a felelosseg jogi ertelemben a szuloknel ha az erkolcsi felelosseg a tesot fogja erinteni.
Ha baj tortenik mi lesz ? Ki fogja valalni ? A szulo vagy a teso ?
Nekem ket gyerekem van. Azt tudom h ilyen helyzetben a lanyommal nem lenne baj 16 eves komoly felelosseg teljes nyugis tudatos tini a hazimunka teljesen okes neki tudja hol mit tehet meg. De a fiam alkalmatlan lenne h pl igy mint kistestver odakoltozzon a nagyhoz. En nem engednem mert tudom milyen.
Nem csak a jogot kell itt nezni hanem az osszes korulmenyt
Pl a feleseget is, mivel o a nagytestver parja es o is ott el. Az egy dolog h neki nincs tulajdonjoga de pl neki milyen a kapcsolata a kistestverrel? Vajon o bevallalja e ezt a helyzetet? Ha be van jelentve oda akkor mar jogos hasznaloja az ingatlannak.
Persze vannak kírívó esetek,de azért többségében 14-15 emberek már tudnak gondoskodni magukról . Értem ez alatt,a kaja,mosás ,pénz beosztása stb .
Ha eddig nem ment neki,majd most kénytelen lesz kicsit önállósodni . Mindenesetre a kollégiumban sem tutujgatják az ilyen korú fiatalokat,szóval nagy feladatod nem lesz .
Szerintem ha jó a kapcsolatotok meglesztek ,nekem is hasonló korban van a legkisebb öcsém,eszembe nincs szülőként viselkedni, mondjuk ő nagyon normális ,nincs is rá szükség,a szüleimnek sem kell fegyelmeznie .
Az meg egyértelmű,hogy lakhat ott ,ha az ő lakása is. Szerintem nem lesz gond,ha mindenkinek van saját szobája,élettere . Megtiltani nem nagyon lehet már ilyen korban semmit , vagy beérett az eddigi munka (=nevelés) ,vagy nem ..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!