Hogyan ösztönözhetném az öcsémet a tanulásra?
Még csak hatodik osztályos, de már semmi nem érdekli, nincs olyan tárgy ami egy kicsit is megmozgatná a fantáziáját.
Ezzel pedig az a legnagyobb gond, hogy nem is igen mutat hajlandóságot a tanulásra, aminek az eredménye, hogy drasztikusan lerontotta a jegyeit, történelemből meg is bukott, matekból is alig érte el a kettest. Hármasnál pedig csak angolból jobb, abból sikerült szereznie egy négyest.
Ez viszont hatodik osztályban harmat gyenge eredmény, pláne annak a fényében, hogy korábban jó tanuló volt. (Aztán ötödikben valami megváltozott, akkor kettes lett matekból és hármad töriből, de a többi tantárgyból maradt 4-es, 5-ös.)
Szóval ez nem mehet így tovább, mert könnyen évismétlés lehet a vége, de ha bukásra nem kerül sor akkor se marad sok remény, hogy ilyen eredményekkel felvegyék egy normális középiskolába.
Sok mindent kipróbáltunk, hogy rávegyük a tanulásra, de semmi nem használt. Az első rossz jegyek után megvolt a klasszikus elbeszélgetés, hogy miért nem tanult, mi van a háttérben... aztán kapott komolyabb fejmosát (persze normális hangnemben), majd telefon és számítógép elvonást is, de minden hatástalan volt.
Nem hajlandó tanulni, van, hogy órákon át bámulja a könvet és mikor kikérdezésre kerülne a sor semmit nem tud vissza mondani. Van, hogy 6 oldalt, aminek a lényege kb. 10 sor, nem képes 6 óra alatt megtanulni. Aztán ha számonkérik rajta, hogy miért nem tud semmit elmondani több órányi olvasás után el kezd sírni.
Csak nagy szenvedések árán lehet elérni, hogy megtanuljon bármit is. (Ki kell emelni a lényeget, figyelni kell, hogy ne csak nézzen ki a fejéből és részletenként fel kell vele mondatni az anyagot. Így talán ír egy 2-es, 3-as dolgozatot.
Sok esetben az is gond, hogy nem mondja meg, mi a tanulnivaló, így van, hogy több havi lecke is felgyülemlik, ami 20-30 oldal is lehet. A házit is ritkán írja meg, sok esetbem nem is lehet ellenőrizni, mert fel sem írja. Órán se igen figyel, szinte soha nincs képben a sulis ügyekkel.
Amikor pedig azt hisszük, hogy végre rájött ő is, hogy változtatni kell és hoz egy ötöst pl. matekból, másnap kap egy kettest és hármast...
Tehát semmi komoly változás...
Mi pedig sajnos nem tudjuk rendszeresen ellenőrizni, mert csak 2 hetente van nálunk (csak féltesó), ezt nem is részletezném, mert komplikált a családi helyzet.
Nektek van ötletetek, hogy mit kezdhetnénk vele? Én gondoltam arra, hogy pszichológus sokat segíthetne, de biztos nem akarna menni, persze ezt nem ő dönti el.
Én minden esetre igyekszem segíteni neki, de egyetem mellett nem sok időm van rá.
Előre is köszönöm a segítőkész válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!