Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan vegyem rá a tanulásra?

Hogyan vegyem rá a tanulásra?

Figyelt kérdés
12 éves fiam nem AKAR tanulni.5. oszt-ba jár. Hisztizik, bőg, csak bámulja a könyvet, akkor is ha ott ülök mellette. Húga 4.-es.kitűnő tanuló.Mondtam már mindent.Kivittem a kertbe krumlit kapálni,babot szedni. Mondtam,, hogy aki jól tanul annak nem kell ilyen nehéz munkát végezni.Van valaki akinek hasonló helyzetben bevált valamilyen taktika?

2014. febr. 27. 09:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Részsikerekért dicsérd. Bár mélyebbre kellene ásni, hogy miért nem akar tanulni.

Esetleg megszégyenítette a tanár, butának tartja magát, vagy mi vette el a motivációját? Régebben is ilyen volt?

2014. febr. 27. 09:38
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 7.-es volt a lányom,amikor elkezdett nagyon romolni az amúgy sem fényes tanulmánya,állandóan rimánkodtam neki,hogy tanulj már,mindig kérdezgettem,hogy tanult-e mindig csak valamit motyogott rá.Egyszer meguntam,és mondtam neki,hogy elég nagy lány már,döntse el mit szeretne,egy gyárban havi 70 ezerért 3 műszakban dolgozni,ami fizetése,albérletre és kajára is éppen hogy elég lesz,vagy olyan helyen dolgozni,normális pénzért amit szeret,de egyet jegyezzen meg,amíg nálunk lakik,addig vagy iskolába jár,vagy dolgozik,ez a két lehetősége van,felnőtt embert nem fogunk eltartani,ezentúl rajta áll minden,én többet nem kérdezem meg,hogy tanult-e mert nem érdekel,nem az én életem,hanem az övé.(egy kicsit kemény ilyet mondani,de a szép szó semmit nem ért)És tartottam magam ahhoz amit ígértem,azóta nem csesztetem a tanulással,sokat javított,most nyolcadikos,és meglepően jó a félévi eredménye.Nálunk ez vált be,de nem tudom,hogy ötödikes fiú nem túl kicsi ahhoz,hogy így lehessen hatni rá.
2014. febr. 27. 09:44
 3/12 anonim ***** válasza:
86%

meg kellene tudni miért nem akar tanulni..

van oka hidd el

egyetértek az elsővel, részsikerért is kell dicsérni.

nem büntetni, és árnyoldalakat mutatnii..

ha nem derül ki mi miatt, én megmond őszintén, hogy elvinném pszichológushoz, hogy felderüljenek az okok.

/ a tesómnál bevált.. 4,5ös átlagot produkált, amikor kiderült, hogy az osztályfőnöke nem találta meg vele a közös hangot, és ahelyett, hogy motiválta volna demotiválta, fél év alatt a 2-es nyelvtant 4-esre javította...stb

2014. febr. 27. 09:45
 4/12 A kérdező kommentje:
Utál olvasni.Az alsós tanár egyszerűen nem foglalkozott az átlagos vagy az alatti gyerekekkel.2-es, 3-as tanulás nélkül. Ha itthon átolvassa csak 1-szer a leckét már 4-es, 5-ös dogát ír. Sokszor már azon vagyok, hogy feladom, de nem lehet, mert fuccsba megy az egész élete.
2014. febr. 27. 09:46
 5/12 anonim ***** válasza:
95%
Olvasási nehézsége nincs? Folyékonyan tud olvasni? A látása rendben van (nem fárad-e el a szeme gyorsan)?
2014. febr. 27. 09:47
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Beszélgess el vele, mi az, ami érdekli, mit szeretne csinálni igazán felnőtt korában? Próbáld kipuhatolni milyenek a tanárok, melyik tanárral lehet gondja, milyen a közösség. Esetleg megkérdezni tőle, nem akar-e iskolát váltani, ezt is át kéne gondolni. Én elég jól elcsesztem egyik okos gyerekem életét, mert éppen akkor váltam és magammal voltam elfoglalva, a kitűnő gyerekemet hagytam, hogy menjen a maga útján. Rábíztam költözéskor az iskolaválasztást, és 5.-től egy borzalmas iskolába került, ahol rossz barátnőkre talált. Elindult a lejtőn, mert gimibe nem vették fel, én meg azt hittem jobb lesz, ha egy szakiskolában ő lesz a legjobb tanuló, nem gondoltam akkor még, hogy lerántják a maguk szintjére a többiek. Sajnos amikor megkérdeztem mi akar lenni ha nagy lesz, azt mondta, mixer egy bárban. Fogd keményen, ha nem akar tanulni és rossz jegyet hoz, akkor büntesd, vedd el a számítógépet, ne engedd netezni, játszani, tévézni. Ha jó jegyet hoz, legyen jutalom is! Sajnos mostmár tudom, hogy nekem is ezt kellett volna tennem. Mert inkább most sírjon ő, mint te később, legyél szigorú és ne félj tőle, hogy megutál, ha érzi, hogy miatta teszel mindent.
2014. febr. 27. 09:55
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Mintha az én fiamról írtál volna. Én már annyi mindent megpróbáltam az elmúlt 3 évben, hogy el sem lehet mondani. Eredménye nincs.

A testvére is ugyanezt csinálta általánosba, rettegtem hogy hova fogják felvenni. Azonban a 8. félévet nagyon komolyan vette, addig "azt mondta ráért lazulni" bekerült a középsuliba, technikusi a cél egyenlőre. A félévi eredménye nagyon jó volt, az eddigiekhez képest pláne. Hihetetlen volt a változás, olyan érzés volt, mintha akkorra ült volna meg benne a sok bátorítás, tanács. Mintha akkor értette volna meg, hogy ez neki fontos.

A kisebbikkel nem tudom mi lesz, mert most is siralmasan teljesít. Tegnap is beszélgettünk erről, majd elhagyta egy mondat a száját a sulis társairól, miután közölte, hogy nem megy el farsangra. Ott lesz az a sok hülye stréber, mit csináljak én ott. A barátaim se mennek el.

Lehet, hogy egyszerűen azért nem tanul, mert fél a kiközösítéstől? Az én fiamnak is elég lenne odafigyelnie, vagy legalább egyszer elolvasnia az anyagot, a 4-est simán verné tanulás nélkül. Azonban nem akar.

Remélem ő is összekapja magát jövőre, 8-ba.

2014. febr. 27. 09:57
 8/12 A kérdező kommentje:
Gyakorlatilag az egész osztály középszintű. A lányomnál van hasonló helyzet a kiközösítéssel kapcsolatban. Piszkálják,hogy minek jelentkezik annyit, stb...De nagyon okos és megoldotta:Azt mondta a lánynak aki bántotta, hogy amikor majd söpröd az utcát, akkor én rád dudálok a cabriómból. Lehet,hogy fellengzős volt, de frappáns!
2014. febr. 27. 10:12
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

OFF: A középiskolában jól akartam indítani és tanultam, jelentkeztem, válaszoltam. Ennek eredményeként pár hét után strébernek bélyegeztek. Ezután, a dolgozatokat megírtam legjobb tudásom szerint, ha feleltettek feleltem, de soha többet nem voltam aktív, soha többet nem jelentkeztem. Ennek ellenére 4 év pokol volt az életem, nem tudtam lemosni magamról a stréberséget. De a tanulást nem adtam fel, a közösség nyomására nem akartam rontani a jegyeimen, de emlékszem mennyire utáltam minden egyes napot az iskolában (mintha leprás lettem volna).

Kérdező, lehet ez van a háttérben, az osztálytársaknak való megfelelés. Talán egy szakember többet tudna kideríteni.

Engem általánosban úgy motiváltak a szüleim, hogy egyrészt nagyon megdícsértek minden apró kis sikerért, másrészt pénzt kaptam a jó jegyekért. 5-ös +40 Ft, 4-es +20 Ft, 3-as -20 Ft, 2-es -40 Ft, 1-es -60 Ft. Tudom nevetséges, de nagyon örültem a kis gyűjtött pénzemnek amiből azt vehettem amit akartam. De így visszaemlékezve, a dícséret számított a legjobban. Illetve, hogy a rossz jegyekért nem szidtak le (nem volt "hülye vagy fiam" "mi lesz így belőled", "tanulj vagy takarító leszel" és hasonlók) hanem láttam rajtuk a szomorúságot (ez rosszabbul esett mintha leszidtak volna) és utána leültünk és együtt néztük át az anyagot újra és újra.

2014. febr. 27. 10:20
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Én akkor kezdtem tanulni amikor megtetszett a katonai pálya.Addig nem igen tanultam.De hülye nem voltam így nem voltak rosszak a jegyeim.

Neki álltam tanulni mert volt egy életcélom.

Persze nem vettek fel katonai egyetemre.Csalódtam is nagyot.

2014. febr. 27. 10:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!