Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Ha tele lennél pénzzel, de...

Ha tele lennél pénzzel, de úgy istenigazából, akkor a kölcsönadott pénzt mindenáron vissza kérnéd a testvéredtől?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy kölcsönadtál 100 ezer forintot a testvérednek, de te naponta min. a tripláját keresed, így számodra morzsának számít az a pénz, viszont a testvéred nem áll jól anyagilag, és nehezére esik törleszteni a tartozását.

Te elvárnád, hogy vissza fizesse ha törik ha szakad?

Kértem kölcsön pénzt, mert lett egy hirtelen kiadásom, (tönkre ment a gázkészülékem) amit segítség nélkül nem tudtam volna megoldani.

Providentet nem akartam felvenni.

Hozzátenném, hogy nem szoktam kölcsön kérni, ez az első alkalom.

Bátyám és a felesége nagyon tele vannak pénzzel, és számukra ez a 100 ezer forint annyi, mint másnak amit agyerekének ad fagyira.

Ez halál komoly, tényleg tele vannak lóvéval.

Felét már vissza adtam, havi 15 ezerben állapodtunk meg, de valahol vártam hogy a karácsony alkalmával eltekint a maradéktól, de nem szólt semmit.

Félre értés ne essék, nem várom el hogy ő finanszírozza a kiadásaimat, mint írtam soha nem kértem még kölcsön tőle.

Csak ha én lennék ilyen gazdag, és igazából a kisujjam megmozdítása nélkül is dőlnének a milliók, simán segíteném a szerény körülmények között élő testvéremet.

Ti hogy vagytok ezzel?

Nem haragszom rá, semmit nem változott, csak most így elgondolkoztam ezen az egészen...

Egyébként karácsonyra semmi extrát nem kaptunk tőlük, talán 8-10 ezer forint értékben.

Egy baráti családnak meg ajándékkép kifizették a nyaralásukat (Karibb tenger) egy hétre, ahova tegnap utaztak el közösen.

2015. dec. 29. 00:02
1 2 3 4 5
 11/48 Argloss ***** válasza:
83%

Ha kölcsön kér a testvérem, akkor visszakérném, mert nyilván azért választotta ezt az utat, hogy önmagától oldja meg a problémát amennyire csak lehetséges.

A rokoni viszony csak lehetőség arra, hogy az emberek jóban legyenek. Ha a barátainak nagy értékű ajándékot vesz, rád pedig sajnálja a pénzt, akkor egyszerűen nem alakítottatok ki megfelelő viszonyt.

Ha te rosszul állsz, ő pedig hihetetlenül jól, akkor valamit azért mégiscsak tett, amit te nem. Ez a gondolkodásmód a testvéreddel kapcsolatban egy kicsit... Én nem csodálom, hogy nem ajánlotta fel neked, hogy elengedi ezt a pénzt.

2015. dec. 29. 00:43
 12/48 anonim ***** válasza:
81%

Általában pont ez kell ahhoz hogy valaki gazdag legyen, hogy tudja hol kell megfogni a pénzt.

Akárhogy nézzük, a kölcsön az kölcsön, amit vissza kell fizetni. A leírtak alapján meg nem tűnik valami jónak a viszonyotok, a leírásból legalábbis az érződik hogy "adhatna pénzt mert a testvérem", de mellette ott az irigység hogy xy-nak ezt fizették, neked meg "csak 15 ezres" ajándékot vettek. Mindenki maga dönti el kinek segít, sokszor a testvér is kb pont ugyanolyan idegen, mint bárki más, csak "család" alapon elvárja a segítséget.

A "csak úgy adok" dologgal az a baj, hogy ma 100 ezer, holnap már 1 millió kellene. Másrészt elég gáz, mikor valakit megsegítenek kölcsönnel, és még azt sem akarja visszafizetni.

2015. dec. 29. 00:50
 13/48 anonim ***** válasza:
85%

"A szegényebbek sokkal adakozóbbak"

Ugyan már, ez max a mesékben volt igaz 300 éve. Sajnos a mai többség pont ezzel takarózik, hogy "én is szegény vagyok, adjon neked aki gazdag".

2015. dec. 29. 00:52
 14/48 anonim ***** válasza:
73%
Amúgy a kérdés meg erősen kamu szagú, legalábbis gyanúsan a sok "végtelenül gazdag, kapzsi testvér vs szegény csóró testvér" történet mostanában ezen az oldalon.
2015. dec. 29. 00:54
 15/48 anonim ***** válasza:
64%

Csaladtagnak nem adnek kolcson. Jokedvbol, ajandekba miert ne, de arra meg nem gondoltal, hogy ugy van vele, ha _kolcson kerted_ akkor nem akar azzal megserteni, hogy vegul odaajandekozza?

Lehet, csak beszelni kellene vele, hogy neked jobban szamit a penz, mint amenyire gondolja.

2015. dec. 29. 00:57
 16/48 anonim ***** válasza:
89%
És te eddig mit tettél érte?
2015. dec. 29. 00:58
 17/48 anonim ***** válasza:
79%
Ha abban alapodtunk meg hogy kolcsonrol van szo, akkor igen, visszakernem. Ha biztos volt hogy a kesobbiekben nem fogod tudni vagy akarni megadni a penzt, akkor meg a tesveremkent nyugodtan allj elem, plane ha tudod hogy tele vagyok loveval es mondd azt hogy szarban vagy, segitselek ki, de ne szamitsak ra hogy visszakapom. Rohogve oda fogom adni a penzt es mar el is van felejtve a dolog:) Szerintem ez igy korrekt.
2015. dec. 29. 00:59
 18/48 A kérdező kommentje:

Érdekesek a válaszok, köszönöm mindenkinek aki írt.

Sokan azt hiszik, hogy irigy vagyok, pedig nagyot tévednek :)

És ne menjetek át személyeskedésbe, mert a kérdést nem azért tettem fel, hogy itt panaszkodjak.

Ez csak egy sima kérdés, amiben az érdekelt volna ki hogyan áll ehhez a témához.

Soha nem fordult meg a fejemben, hogy engem el kéne hogy tartson a testvérem, el sem fogadnám tőle, az egyszer biztos.

De azért ha mindenki magába néz most, és félre teszi a gyűlölködését akkor gondoljon bele abba, mekkora örömet okozna azzal a testvérének, ha egy ilyen szükséges segítséget csak úgy jó szándékból megadna.

Nem egy sima rokonról van szó, hanem a testvérről, akivel együtt nőttetek fel, jóban rosszban együtt voltatok, és mindketten tudjátok honnan jöttetek.

Még annyit mondanék, hogy ha annyira szarul állnának anyagilag, akkor nem mentek volna szilveszterezni több millióért a Karibb tengerre, és nem vettek volna 100 millióért tavaly egy budai ingatlant.

A felesége miatt szaladt meg nekik ennyire, egy szintről indultunk, tehát semmivel nem volt jobb helyzetben mint én.

Jókor volt jó helyen, és volt tőke amit "okosan" be tudtak forgatni, így gazdagodtak meg ennyire.

Önerőből soha nem érte volna el ezt a szintet, sőt még csak a közelébe sem került volna.

Igazából ez már nem is a kérdéshez tartozik...de mindegy leírtam hogy nagyjából tisztában legyetek a dolgokkal.

2015. dec. 29. 01:09
 19/48 A kérdező kommentje:
#16-os, csupán csak annyit ettem érte, hogy mint testvére mindig mellette álltam.
2015. dec. 29. 01:11
 20/48 A kérdező kommentje:
#15 tudja milyen körülmények között élek, nyilván ha lett volna felesleges 100 ezer forintom akkor nem kérek tőle kölcsön.
2015. dec. 29. 01:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!