Öcsémet sérti, hogy "kitörtem"? Hogyan kezeljem?
En csak arra hivnam fel a figyelmedet, h ugy beszelj vele sztem, h ne erezze azt, h ö barmiben rosszabb nalad. Mert az, h meg otthon lakik, ez nemcsak a "kitöresröl" szol, hanem arrol is, h meg nem talalta meg a megfelelö tarsat! (Tapasztalat.) Ez pedig nem a tanulmanyoktol es gyakran nem a hozzaallasatol függ, hanem "sors"...!!! Gondolj arra, ha Te nem talalkoztal volna a ferjeddel, valoszinüleg (különköltözesre takarekoskodas miatt) ugyanott laknal, de legalabbis egyedül nem tartanal ott, ahol a ferjeddel.
Ha banto, amiket mond, az erzeseidet (magadra vonatkoztatva) elmondhatod neki, es azt is, h fontos szamodra, h ö van es a kapcsolatotok. Szeretned, ha összetartanatok nemcsak a bajban, hanem utana is, mert a "szülöi hatter" (ami nalatok bar negativ, megis összetarto) nem tart örökke. A humor sokat segit a beszelgeteseknel, amire jo peldat irtak elöttem, es a batoritas, es amennyire töled telik (!), ha keri es szükseges, a felajanlott segitseg.
Es amit nem irtam az elöbb: mindenhogy 2-n all a vasar, töle is függ a kapcsolatotok.
Hogyan is juthatna elöbbre? Sztem nagy csapda, ha esetleg azt gondolod, hozzad hasonloan kell csinalja, h "kitörjön", mert nem jol adja ki magat, ha valaki magaval peldalozik. (Pl. En is azt gondolom, a tanulas gyakran elöbbre visz, de mi van, ha benne meg egy nagy feltalalo lakozik, vagy ha külf-i munkaval tudna elöbbre jutni?) Ennel sokkal jobb, a sajat utjat talalja meg, erre ösztönözni. Megteheted, h a jot erösited benne, a jo tulajdonsagaira hivod fel a figyelmet.
5.
Erősítsd, támogasd, legyél ott neki. Ha azt mondja, hogy flancolsz, nézz a szemébe, és mondd azt, hogy örülsz, hogy idáig jutottál, és ennyit megtehetsz, hogy ha az öcséd jön vendégségbe, akkor ennyivel megkínálhatod. Ha tehetnéd, többet is adnál, de ennyi telik. És hogy ha rajtad múlik, akkor neki is ilyen, sőt ilyenebb élete lesz.
Ja, és gratulálok! Nem könnyű kitörni. Megtetted. Légy büszke!
Kommunikáció.
Főleg ilyen hylzetben.
WHA'S HARD??
Egészséges vagy, elég észt is örököltél,hogy tanulni tudj.
Nézőpont kérdése, hogy kitörésről vagy cserbenhagyásról beszélünk-e.
Veszekedős anya és piás,félrelépő apa? Vannak, akiknek annyi sem jutott.
Igazából lehet, hogy lelkiismeretfurdalásod van.
Utolsó, nem tudom, miféle cserbenhagyásról beszélsz. Mit kellett volna tennie a kérdezőnek, neki is elcsesznie a továbbtanulást, és otthon maradni, hogy öcsi kevésbé érezze sz@rul magát? Esze öcsinek is van, ha egyetemre jár, a nővére példája adott erőt neki sztem, hogy felálljon és újrakezdje.
Annak idején a saját öcsémet én beszéltem rá a továbbtanulásra, szakmunkásképzőben kezdett, mert lusta volt, mint a bűn. Ha nem vagyunk ketten idősebb tesók, akik egyetemre jártunk, nem ülök le vele rengetegszer beszélni, hogy esze van, miért nem használja, most szalag mellett robotolna éhbérért. A következő projektünk, hogy rábeszéljük a nyelvtanulásra, a szomszédban ötször ennyit kereshetne a végzettségével, napi 50-60 km autózással oda-vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!