Hogyan kell jó testvéreket nevelni?
Tudom, van ezer cikk és könyv a testvérféltékenység témában, én mégis olyanoktól várok véleményeket, akik kifejezetten jó kapcsolatban vannak a testvérükkel/testvéreikkel. Irjanak szülők is, akiknek sikerült szerető és összetartó testvéreket nevelniük.
(Én sajnos egyke vagyok, de mindenképpen szeretnék még egy gyereket.Nagyon örülnék ha jól kijönnének egymással, és felnőttként is egymás támaszai lennének...)
A rosszanyaság nem fog menni. Nekem csodálatos anyám volt, bármiben, bármikor számíthattam rá, ha elakadok mit is kellene tennem, csak arra gondolok ő mit csinálna.
Úgyhogy inkább marad az a módszer, hogy nem fogok egyikkel sem kivételezni még ha nehéz lesz, se.
Nekem 2 kisebb testvérem van: a húgom 2 évvel fiatalabb nálam, az öcsém meg 8-cal. A húgommal sose jöttünk ki, ő volt a család szemében a kis angyal, én meg a kis ördög aki mindig csak uszítja valami rosszaságra. Az persze nem tűnt fel senkinek, hogy 2-3 évesen több törődésre lett volna szükségem, és akkor talán nem "rosszalkodok" annyit, hogy felhívjam magamra vmivel a figyelmet.
Az öcsémmel viszont imádjuk egymást. Születése óta rengeteget foglalkoztam vele: etettem, pelenkáztam, amíg anyuék elmentek otthonról én vigyáztam rá. Gyakorlatilag anyáskodtam felette, és a mai napig nagyon jó a kapcsolatunk, velem tudja megbeszélni a problémáit.
Úgyhogy összegezve én is azt mondhatom hogy nem szabad különbséget tenni, meg hasonlítgatni. (Hányszor hallottam, hogy "a húgod biztos hogy előbb megy férjhez mint te"!) Egy óvodás korú gyerek majdnem annyi törődést igényel mint egy baba. Ha nem tudod neki megadni ezt a kistestvére mellett, akkor inkább várjatok még a tesóval!
28N
Sajnos túl sokat nem tudnánk várni már a korom miatt, max 2 évet.
Ellenkezőleg, én pont attól félek, hogy nem fogom annyira szeretni a második gyereket mint a lányomat. A kislányom egy igazi kis tündér, zabálnivaló gyerek, bújós, kedveskedős kis "cica".
nem ugyanazért szereti az ember a gyerekeit, mert az egyik ilyen,a másik olyan. a szereteteket sose lehet összevetni ;)
És ahogy a mondás mondja, a szeretet az már csak olyan, ha többfelé kell osztani, akkor nem kevesebb lesz, hanem többszöröződik :)
Ennek ellenére minden helyzet más. Van aki többet, vagy aki egyet nem tud nevelni. ez nagyon egyéni.
Szerintem megpróbálhatsz minden szépet,és jót,itt már annyit írtak,ennél többet már nehéz lenne.
Én azt mondom,hogy ha genetikailag nincs bármelyikben is meg a jó,hiába minden. A becsapós az,hogy azt hiszed sikerült,aztán úgy 18-19 évük körül kimutatás történik fogfehérben. És vagy megdöbbent,vagy boldoggá tesz amit látsz.
Ekkor már egyik ellen se tudsz tenni. Igaz,jó szülőként csak a rossz ellen kellene. De nem tudsz. Kialakult felnőtt emberek . És kész. Hihetetlen mennyire mások tudnak lenni,testvérek,pedig ugyanazt kapták szeretetben is,másban is.
Az én húgom,egy alkalommal azt mondta,kérdésemre,de hát Hugi én szeretlek,te nem ? Azt felelte: Miért mit vártál ? Az Öcsém pedig hosszú évek óta nem beszél velem. Ha írok neki facen,üzenetre nem válaszol,telefonszáma már új,lakcímét nem tudom. Pedig annyira,de annyira szeretném szeretni őket !.....................
Grat :)
Ha ez számít, az én nővérem (+5 év) jól bánt velem, nem nagyon veszekedtünk. Fiútestvéreknél sok verekedést láttam, de gyerekkorban ez szerintem nem fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!