Muszáj lesz hagynom, hogy a húgom a saját kárán tanuljon?
Ez hosszú lesz. Tehát van egy 18 éves húgom, tavaly került ki az iskolapadból. Szinte közvetlenül érettségi után elköltözött a barátjához, fél éves járás után. Lebeszélni nem lehetett, bár finoman mondtam, hogy nem kéne, és nem lesz jó vége.
Nincs mit szépíteni: úgy menekült el otthonról, mert az anyánk alkoholista, apánk idegei meg már tropára vannak; megbetegítő az ottani légkör, én már a kapcsolatot sem tartom velük. A férjemmel külön élünk, albérletben.
Mi ajánlkoztunk, jöjjön ide, de inkább ment a pasihoz annak az albérletébe. Alapvetően pozitívan álltam a sráchoz, aki egyébként velem egyidős, 25 éves. De aztán, főleg az összeköltözésük után, kiderültek apránként a dolgok...
Sok adóssága van, tele van belső frusztrációval, amit a húgomon vezet le, egyelőre csak időkénti üvöltözés, és gyakori cs*sztetés formájában. Nem olyan rég kitudódott: húgom fizetése tulajdonképpen közös, és szerinte így van ez rendjén. A srác saját fizetése persze nem! A húgom, szerencsétlenje egy cipőt nem vehet magának, mert hogy képzeli? A számlája örökké üres, mert leveteti vele a 120-130 ezres fizetését már aznap, hogy utalják, aztán elvileg közös helyen van tartva, de mégsem rendelkezhet erről más, mint a srác, mert különben veszekedés van. Pénzt szinte sosem tart magánál a lány, volt hogy úgy ugrott be hozzánk, ő ma még nem evett, mert a srácnál "maradt" a pénz, ő meg elfelejtett kaját vinni magával munkába.
Mindennek tetejébe időnként megkapja azt a húgom: ha nem tetszik, menj haza anyádékhoz. Mintha az ő ingyenélő lenne.
Ekkor bömbölve felhív engem, elmondom neki, hogy igenis jöjj el onnan, hozzánk vagy a mamánkhoz. De aztán jön a nagy békülés, mert a gazdi megszánta őt, így persze marad.
Most elvileg szakított vele a srác, de nem tudja, mikor költözik haza. Szerintem sosem, mert megint azzal jön, hogy tulajdonképpen ő a hibás, nem a srác, tehát az lesz a vége, hogy menedéket kér nála, mint egy hontalan.
Mikor próbálom finoman vagy konkrétan felnyitni a szemét, jön azzal, hogy nincs igazam, a srác szereti, meg nem használja ki, meg ő már felnőtt nő, tudja, mit csinál...
Egyszerűen nem térek az ilyenek után magamhoz, mert én elég határozott típus vagyok, aki sosem keveredhetne ilyen helyzetbe, mint ő. Ennek 10%-át nem tolerálnám el egy férfitől sem. Erre az én húgom - mondjuk ki- áldozattípus. És ijesztő arra gondolni, ez még csak a kezdet. A srác nem üti - még. De foghat még ki ennél durvább, erőszakos pasikat is. És sajnos biztos vagyok benne, az sem lenne elég, hogy elmenjen, mert ő szereti azt az idiótát...
Kérdem én: mit lehet tenni? Hagyni, hogy az élet adja a pofonokat, vagy rágjam tovább a fülét? Hozzáteszem, nem szoktam gyakran, mert ha álló nap szidnám neki a srácot, akkor én lennék a rossz. Így azért, hogy alkalmanként mondtam véleményt, legalább nincs teljes hírzárlat felém.
"soha, senki nem tanult még más kárából, csak a sajátjából."
Ezt személy szerint cáfolom. Én kismillió alkalommal tanultam más hibájából, így nem követtem el azokat.
Én megkerülném a húgomat és elbeszélgetnék a barátjával aki már csak az exe. A legtöbb emberre lehet hatni, rá lehet kényszeríteni őket a nézőpontváltásra.
Az a baj, hogy nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen családban nevelkedők általában végletes személyiségűek. Ahogy mondtad ő áldozat típus. Sajnos az ilyenek mindig megtalálják a foltjukat. Talán nem ártana neki az egyedüllét. Vagy az, ha olyan közeget látna, amilyen mondjuk a tiéd, ami mérföldekkel harmonikusabb, mint az otthoni ,vagy a barátja és ő közötti.
A barátjával is volt már alkalmam beszélgetni, mert kéretlenül is állandóan beavattak a dolgaikba. Kicsit mintha közvetítő lennék, pedig nem kértem, sőt, volt amikor már megmondtam: beszéljék meg egymással, erről kéne szóljon az őszinte párkapcsolat.
Próbáljak hatni a húgomra, hogy ebben és ebben változtasson, mert... - kérte a barátja x alkalommal. Mivel nem vagyok elfogult, volt olyan konfliktusuk, amiben neki volt igaza, ez tény. De akkor meg is mondtam a húgomnak is, hogy igen, abban gyerekesen viselkedett.
Aztán volt, hogy én próbáltam jobb belátásra bírni a barátját, akkor meg a húgom nyomására. Elmondtam, és nem zavarta a dolog, mert ő is hajlott rá, hogy beszéljük meg. Itt félretettem azt, hogy mit gondolok róla. Megtettem, amire megkértek, nem akartam többet beleavatkozni. De sokszor elhajtottam őket: beszéljétek meg magatok a problémáitok, mert ha nem megy, nincs miről beszélni.
Hát láthatóan nem megy. Mert ha a húgom kiáll magáért, akkor hisztis, ha beletörődik, akkor meg időnként kirobban belőle, és veszekednek. Aztán azt a konzekvenciát vonja le ebből, hogy ő hibás.
Hívd el magadhoz a tesódat és nyugodtan beszéljétek meg a dolgait. Mondd el hogy aggódsz érte és nyisd fel a szemét a lehetőségekre.
Az a baj hogy ha egy ilyen kapcsolatba becsúszna a baba, onnantól kezdve a saját gyereke is meginná ennek az egésznek a levét. Rossz lenne ilyen fiatalon a gyereke érdekeiért küzdeni amikor élhetne harmóniában is.
Az viszont igaz, hogyha érzelmileg nem tud elszakadni a fiútól nehezen hat rá a józan ész.
Ne is mondd, úgyis ez a rémálmom! Remélem, legalább a védekezéshez van eszük. Mit is csinálnának akkor? Szép kis slamasztikában lenne a húgom: vagy vele marad, vagy mehetne haza az "idilli" családi környezetbe a gyerekkel a szüleinkhez.
De talán lenne elég esze, és abortuszra menne. Még ki is fizetném neki.
Sajnálom, hogy ennyire hontalan, szinte még gyereklány. Nálatok sem érezné jobban magát, tehernek élné meg. Úgy van vele, hogy valamelyest mégis csak a maga ura most, mert független a családtól.
Passz. Nem tudom hova mehetne, ahol jól érezné magát.
Nehéz ügy . Általában én is a majd tanul a maga kárán elvet vallom, csak sajnos egy lelki terrorista mellet a még valahol létező pici önbizalma is leépül, és sose fog tudni eljönni onnan.
Aki ilyet csinál, az nem szereti őt, de a húgod társfüggő lehet, mert ennél még egyedül is jobb. Erre kellene rávezetni, vagy pszichológushoz vinni. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!