Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Muszáj lesz hagynom, hogy a...

Muszáj lesz hagynom, hogy a húgom a saját kárán tanuljon?

Figyelt kérdés

Ez hosszú lesz. Tehát van egy 18 éves húgom, tavaly került ki az iskolapadból. Szinte közvetlenül érettségi után elköltözött a barátjához, fél éves járás után. Lebeszélni nem lehetett, bár finoman mondtam, hogy nem kéne, és nem lesz jó vége.

Nincs mit szépíteni: úgy menekült el otthonról, mert az anyánk alkoholista, apánk idegei meg már tropára vannak; megbetegítő az ottani légkör, én már a kapcsolatot sem tartom velük. A férjemmel külön élünk, albérletben.

Mi ajánlkoztunk, jöjjön ide, de inkább ment a pasihoz annak az albérletébe. Alapvetően pozitívan álltam a sráchoz, aki egyébként velem egyidős, 25 éves. De aztán, főleg az összeköltözésük után, kiderültek apránként a dolgok...

Sok adóssága van, tele van belső frusztrációval, amit a húgomon vezet le, egyelőre csak időkénti üvöltözés, és gyakori cs*sztetés formájában. Nem olyan rég kitudódott: húgom fizetése tulajdonképpen közös, és szerinte így van ez rendjén. A srác saját fizetése persze nem! A húgom, szerencsétlenje egy cipőt nem vehet magának, mert hogy képzeli? A számlája örökké üres, mert leveteti vele a 120-130 ezres fizetését már aznap, hogy utalják, aztán elvileg közös helyen van tartva, de mégsem rendelkezhet erről más, mint a srác, mert különben veszekedés van. Pénzt szinte sosem tart magánál a lány, volt hogy úgy ugrott be hozzánk, ő ma még nem evett, mert a srácnál "maradt" a pénz, ő meg elfelejtett kaját vinni magával munkába.

Mindennek tetejébe időnként megkapja azt a húgom: ha nem tetszik, menj haza anyádékhoz. Mintha az ő ingyenélő lenne.

Ekkor bömbölve felhív engem, elmondom neki, hogy igenis jöjj el onnan, hozzánk vagy a mamánkhoz. De aztán jön a nagy békülés, mert a gazdi megszánta őt, így persze marad.

Most elvileg szakított vele a srác, de nem tudja, mikor költözik haza. Szerintem sosem, mert megint azzal jön, hogy tulajdonképpen ő a hibás, nem a srác, tehát az lesz a vége, hogy menedéket kér nála, mint egy hontalan.

Mikor próbálom finoman vagy konkrétan felnyitni a szemét, jön azzal, hogy nincs igazam, a srác szereti, meg nem használja ki, meg ő már felnőtt nő, tudja, mit csinál...

Egyszerűen nem térek az ilyenek után magamhoz, mert én elég határozott típus vagyok, aki sosem keveredhetne ilyen helyzetbe, mint ő. Ennek 10%-át nem tolerálnám el egy férfitől sem. Erre az én húgom - mondjuk ki- áldozattípus. És ijesztő arra gondolni, ez még csak a kezdet. A srác nem üti - még. De foghat még ki ennél durvább, erőszakos pasikat is. És sajnos biztos vagyok benne, az sem lenne elég, hogy elmenjen, mert ő szereti azt az idiótát...

Kérdem én: mit lehet tenni? Hagyni, hogy az élet adja a pofonokat, vagy rágjam tovább a fülét? Hozzáteszem, nem szoktam gyakran, mert ha álló nap szidnám neki a srácot, akkor én lennék a rossz. Így azért, hogy alkalmanként mondtam véleményt, legalább nincs teljes hírzárlat felém.

2015. jan. 19. 17:03
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
18%
Aki hülye haljon meg.
2015. jan. 19. 17:12
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Csak nagyon óvatosan tudsz beleavatkozni más ember életébe, segíteni is korlátozottan tudsz. A saját életét mindenkinek saját magának kell irányítania és soha, senki nem tanult még más kárából, csak a sajátjából.
2015. jan. 19. 17:14
 3/15 A kérdező kommentje:

"soha, senki nem tanult még más kárából, csak a sajátjából."

Ezt személy szerint cáfolom. Én kismillió alkalommal tanultam más hibájából, így nem követtem el azokat.

2015. jan. 19. 17:17
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
El kell jutnia arra a pontra, amikor már ő is felismeri hogy mennie kell. Te ebbe nem tudsz beleszólni, mert az ember nehezen ismeri el ha hibázott. Ha kész megtenni a lépést, támogasd mindenben.
2015. jan. 19. 17:18
 5/15 anonim ***** válasza:

Én megkerülném a húgomat és elbeszélgetnék a barátjával aki már csak az exe. A legtöbb emberre lehet hatni, rá lehet kényszeríteni őket a nézőpontváltásra.

Az a baj, hogy nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen családban nevelkedők általában végletes személyiségűek. Ahogy mondtad ő áldozat típus. Sajnos az ilyenek mindig megtalálják a foltjukat. Talán nem ártana neki az egyedüllét. Vagy az, ha olyan közeget látna, amilyen mondjuk a tiéd, ami mérföldekkel harmonikusabb, mint az otthoni ,vagy a barátja és ő közötti.

2015. jan. 19. 17:20
 6/15 A kérdező kommentje:

A barátjával is volt már alkalmam beszélgetni, mert kéretlenül is állandóan beavattak a dolgaikba. Kicsit mintha közvetítő lennék, pedig nem kértem, sőt, volt amikor már megmondtam: beszéljék meg egymással, erről kéne szóljon az őszinte párkapcsolat.

Próbáljak hatni a húgomra, hogy ebben és ebben változtasson, mert... - kérte a barátja x alkalommal. Mivel nem vagyok elfogult, volt olyan konfliktusuk, amiben neki volt igaza, ez tény. De akkor meg is mondtam a húgomnak is, hogy igen, abban gyerekesen viselkedett.

Aztán volt, hogy én próbáltam jobb belátásra bírni a barátját, akkor meg a húgom nyomására. Elmondtam, és nem zavarta a dolog, mert ő is hajlott rá, hogy beszéljük meg. Itt félretettem azt, hogy mit gondolok róla. Megtettem, amire megkértek, nem akartam többet beleavatkozni. De sokszor elhajtottam őket: beszéljétek meg magatok a problémáitok, mert ha nem megy, nincs miről beszélni.

Hát láthatóan nem megy. Mert ha a húgom kiáll magáért, akkor hisztis, ha beletörődik, akkor meg időnként kirobban belőle, és veszekednek. Aztán azt a konzekvenciát vonja le ebből, hogy ő hibás.

2015. jan. 19. 17:26
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Hívd el magadhoz a tesódat és nyugodtan beszéljétek meg a dolgait. Mondd el hogy aggódsz érte és nyisd fel a szemét a lehetőségekre.

Az a baj hogy ha egy ilyen kapcsolatba becsúszna a baba, onnantól kezdve a saját gyereke is meginná ennek az egésznek a levét. Rossz lenne ilyen fiatalon a gyereke érdekeiért küzdeni amikor élhetne harmóniában is.

Az viszont igaz, hogyha érzelmileg nem tud elszakadni a fiútól nehezen hat rá a józan ész.

2015. jan. 19. 17:32
 8/15 A kérdező kommentje:

Ne is mondd, úgyis ez a rémálmom! Remélem, legalább a védekezéshez van eszük. Mit is csinálnának akkor? Szép kis slamasztikában lenne a húgom: vagy vele marad, vagy mehetne haza az "idilli" családi környezetbe a gyerekkel a szüleinkhez.

De talán lenne elég esze, és abortuszra menne. Még ki is fizetném neki.

2015. jan. 19. 17:44
 9/15 anonim ***** válasza:

Sajnálom, hogy ennyire hontalan, szinte még gyereklány. Nálatok sem érezné jobban magát, tehernek élné meg. Úgy van vele, hogy valamelyest mégis csak a maga ura most, mert független a családtól.

Passz. Nem tudom hova mehetne, ahol jól érezné magát.

2015. jan. 19. 17:45
 10/15 anonim ***** válasza:

Nehéz ügy . Általában én is a majd tanul a maga kárán elvet vallom, csak sajnos egy lelki terrorista mellet a még valahol létező pici önbizalma is leépül, és sose fog tudni eljönni onnan.

Aki ilyet csinál, az nem szereti őt, de a húgod társfüggő lehet, mert ennél még egyedül is jobb. Erre kellene rávezetni, vagy pszichológushoz vinni. Sok sikert!

2015. jan. 19. 17:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!