A tesóm falcol (vagdossa magát) és a szüleim szarnak rá! Mit tehetnék? Nagyon aggódom érte! Én 18/l ő 16/f
Nehéz kérdés, érthető, ha nem túl sok válasz érkezett. Én is tanácstalan vagyok. Nem az anyja vagy, tehát a jogaid korlátozottak a tesóddal kapcsolatban. Csak azt írom le, mit tennék, ha az én fiam művelne ilyet.
Először tájékozódás, megbeszélés, kikérdezés--feltéve, hogy hajlandó kommunikálni.
Pár nap után pedig mindenképp pszichológus. Ingyenes nem sok van, tehát kérdés, hogy meg lehet -e fizetni.
Közben bemennék az iskolájába és jó alaposan kifaggatnám a tanárait, mit tudnak a srácról. Hogyan változott a viselkedése, vannak-e barátai a suliban, verekszik, vagy visszahúzódó ” nyuszi ”, van –e önbizalma, nem kellene –e iskolát váltani, és a többi.
Közben folyamatosan próbálnék beszélgetni vele, de óvatosan, mert az erőltetés csak ront a dolgon.
16 évesen csak néhány baja van egy embernek:
--Az osztálytársainak tízszer drágább okostelója van mint neki, tehát lúzernek érzi magát.
-- Félős, nem igazán tud lányokkal barátkozni.
-- Fél a jövőtől, a felnőtté válástól. Arra gondol, hogy iskola után rögtön munkanélküliként kezdi az életét.
-- Gyilkolják egymást a szülei, de ő mindkettőjüket egyformán szereti.
-- Most döbben rá, hogy esetleg homoszexuális.
-- Öröklött hajlam pszichés zavarokra. ( Mi a helyzet a nagyszülőkkel?)
Ezekről egy 18 éves lánytestvérnek nehéz beszélni. Jobban menne, ha 5--6 évvel idősebb lennél. De valakinek mégis tudnia kellene a dologról. Háziorvos, esetleg rokonok. Nagynéni, nagybácsi- ha van.
A szeretet is gyógyít. Ha látja , hogy odafigyelsz rá ( de nem tolakodóan figyelsz ! ), ha látja, hogy legalább egy embernek fontos az ő élete, már az is sokat segíthet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!