Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Úgy érzem, engem jobban...

Úgy érzem, engem jobban megbecsülnek a szüleink, mint a tesómat, mert ő a gyerekvállalást választotta a "karrier" helyett. Hogyan lehet azt feldolgozni, ha te vagy a család idolja, és a a tesód meg emiatt féltékeny rád?

Figyelt kérdés

Tesóm abban a városban lakik, ahol a szüleim, én Bp-en. A nővérem nem ment egyetemre, 21 éves korától dolgozott, férjhez ment, majd 26 évesen és 29 évesen is szült.

Én most csináltam végig a korom szerint lehetséges legmagasabb fokozatot, dolgozom a szakmámban már 7 éve, a fővárosban élek, élem az életemet, van kilátásom saját családra is a későbbiekben.

A szüleim folyton szekírozzák a nővéremet, hogy ők tartják el (ami igaz, mert a férjével 80-100 ezret keresnek, 80 csak a lakáshitelük ebből) és ugye a két gyereket nevelniük kell. Aztán, családi ebédeknél mindig az van, hogy én hol dolgozom, én hova megyek ösztöndíjjal, én hogy tartom el magam a fizetésemből.

Szegény tesóm mindig sírva megy ki ilyen esetekben, mert megbántják őt, én szoktam őt felnagyítani a szüleink előtt direkt, hogy "jaj, én meg sose megyek férjhez" vagy "nem nagy dolog azért ez a doki szigorlat, hogy ennyire kelljen érte díszvacsorákat tartani". Ha megjelenik egy cikkem, már titkolni szoktam a család előtt, nemhogy vinnék példányt, konferenciákra előadni titokban járok...Nagyon nem jó ez így!

Már a saját dolgaimra se lehetek büszke otthon, mert a nővéremet bántják amiatt is...

Ti voltatok "fehér bárányok" már a családban? Legalább olyan rossz, mint feketének lenni. Milyen módszerrel próbáljam még őt megvédeni? Mit tegyek, hogy elfogadják őt?

28N

2014. aug. 14. 10:16
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
utolsó: Egy paneljük van, bár a belvárosban, egy 1,5 szobás, a félszoba 2X3-as. Mondjuk nekem nincs lakásom egyáltalán, se hiteles, se semmilyen, mert a külföldezés miatt sokat költözünk és szeretjük egyelőre még a változatosságot, aztán ki tudja, ez változhat még.
2014. aug. 14. 10:45
 12/24 anonim ***** válasza:
98%
A nővéred a szüleid szemében csalódás, de erről nem te tehetsz, a szüleidnek kellene kevésbé bunkónak lenni, és nem az orra alá dörgölni. Teljesen természetes, hogy örülnek a sikereidnek, hiszen ki nem örülne, én is egyetemi pályán vagyok, nekem is az volt fontos, hogy előbb magamat megvalósítsam, sínre tegyem szakmailag az életemet, és majd utána ráérek családot alapítani. A nővéred nem ilyen típus, ezzel nincs semmi baj, nem vagyunk egyformák, az már annál inkább, hogy ha nincs rendes végzettsége, nem törekvő ember, nem akar javítani a sorsán, mástól várja a megoldást és ami a fő: erején felül vállal gyerekeket. Családja van, de nem tudja fenntartani, jó, hogy szálka a szülei szemében. Egy gyereket megszülni biológiai dolog, felelősségteljesen nevelni és eltartani meg már egy másik. Talán ha a nővéredék nem anyukáék alamizsnájára apellálnának, hanem vállalnának másodállást, bármit, hogy ne csak papíron legyenek különálló család, akkor rá is büszkék lehetnének a szülők, és nem freud-i elszólásokon keresztül sértegetnék. Ezt kellene megértetni a nővéreddel, meg azt, hogy nem sírdogálni kellene, hanem kétgyerekes férjezett nő létére akként is viselkedni, nem gyámolításra szoruló kisgyerekként.
2014. aug. 14. 11:29
 13/24 anonim ***** válasza:
25%
kamu
2014. aug. 14. 20:43
 14/24 anonim ***** válasza:
kezdj el kiállni otthon a tesódért. nem kell nagyítgatni, vagy magad kicsinyíteni. mondd, hogy amíg vele nem látod ugyanazt a bánásmódot, addig te nem mész el hozzájuk.
2014. aug. 15. 12:55
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk ez fordítva van: egyetemet végeztem, ledoktoráltam (PhD), nemzetközi szakvizsgákat tettem le, és most külföldön dolgozom jó pénzért. Aztán megkaptam, hogy milyen kár, hogy én maradtam meg, és nem a bátyám (egész piciként meghalt, én már nem ismertem), mert most "lenne egy fiú a családban" (én ugyebár "csak egy nő" vagyok, aki "még annak se jó", mert nincs párkapcsolatom és gyerekem). Az sokkal jobban fáj, hogy nemcsak a családom, de a számomra vonzó férfiak sem néznek semmibe (pedig nem vagyok egy tipikus karrierista dömper, és nem rugdosok "lefelé", de akibe szerelmes tudnék lenni, az vagy foglalt, vagy rám se néz). Egész életemben csak a macska volt velem megelégedve. Hát ez van, az élet sz.r, de legalább rövid.
2014. okt. 21. 17:51
 16/24 anonim ***** válasza:
Szerintem a szüleid nagyon furcsán viszonyulnak az èlethez. Nekik csak az számít "valakinek" akinek diplomája van? A tesòd helyèben èn nem is mennèk hozzàjuk sem, ès nem fogadnák el a pènzüket sem.
2014. okt. 21. 18:28
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
magyarázd el a szüleidnek, hogy téged ez zavar , hogy téged agyon dicsérnek, a nővéredet meg bántják. Inkább beszélj a nővéreddel, hogy levelezőn tanuljon valami hasznosat és akkor elmehet 1 jobb állásba és nem fog a szülőkre támaszkodni anyagilag. Abban igazuk van a szülöknek, hogy ne az ő zsebükre legyen a gyerekekkel, és próbáljon a nővéred a jövőjére is gondolni. A szülők nem fogják örökké támogatni.A saját lábára kell állnia. A férje is meg ő is 2 nagy gyerekként viselkednek.
2014. okt. 22. 14:52
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
a nővéred miért nem adja ki albérletbe a lakását és akkor megszabadul a törlesztéstől, vagyis abból fizetheti a részletet , és költözik anyukádhoz, vagy a férje szüleihez 1 évre hogy összespóroljanak 1 kis pénzt? Lenne pénzük és tanulhatna valamit, de amint írod nem akart tanulni, pedig így nem lehet megélni már manapság, örök életében anyagi gondjai lesznek ha nem változtat.
2014. okt. 22. 15:03
 19/24 anonim ***** válasza:
a szüleid ne segítsék őket anyagilag és akkor majd lépnije kell valamit hogy az anyagi gondjait megoldja. Fel kéne nőnie és felnőttként viselkedni , ha szült 2 gyereket, akkor gondoskodjon róluk.a szülökre nem lehet ugy tekinteni mint 1 pénzeszsákra.
2014. okt. 22. 15:05
 20/24 anonim ***** válasza:
100%
meegvédeni nem tudod a tesódat, ő felnöttember, védje meg magát, a szülőknek igazuk van, a szülők nem azért vannak hogy a 30 éves lányukat pénzeljék, és ő meg kihasználja a helyzetet.A nővéred lusta és haszonleső, és kihasználós.
2014. okt. 22. 15:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!