Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Nem fogadja el a nevelt...

Nem fogadja el a nevelt lányom a közös gyerekünket?

Figyelt kérdés
Az a baj hogy mindenét nagyon félti, majdnem az összes játékát ami nálunk van azt feldobja a szekrény tetejére hogy ne játsszon vele senki, és ne tegye tönkre. Holott ő volt aki az én gyerekem dolgait ellopta tönkretette, és nem fordítva. Most 5 hónapos a közös kislányunk de semmit nem törődik vele ,még reggel nem is köszön neki, mintha nem is létezne. Azt mondta ma reggel hogy a még nemlétező unokatesójának rakja fére a játékokat. Sajnos a nagyszülők nagyon belenevelték hogy csak övé minden játék. Csak az a baj hogy velünk van és ez nekünk napi szinten elviselni nehéz. Már mind a viselkedését, nem azt hogy velünk lakik, mert az nem baj, de 5 éve mondjuk neki a normális viselkedést a másik emberrel szembe de neki csak a hiszt meg a visszabeszélés hazudozás megy ,és persze utána az árulkodás, de nem mondja el a teljes történetet csak azt hogy öt megsértettük, de azt nem mondja meg hogy ő mit tett. Iszonyú nehéz vele. Mit csinálja hogy jobb legyen az élet nálunk mert már tanácstalan vagyok.
2014. febr. 6. 10:12
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
83%

A gyerek viselkedése a ti nevelésetek. Ahhoz, hogy változzanak a dolgok, elsősorban nektek kell változtatni a hozzáállásotokon, és új szabályokat, új határvonalakat felállítanotok.

Keressétek fel először a nevelési tanácsadót, ahol gyerekpszichológussal tudtok beszélni erről, majd a gyerekkel közösen menjetek el.

Nem lehet a gyereket kikiáltani felelősnek, hiszen gyerek, és a környezetére reagál. Meg kell nevelni, és nem lesz probléma.

2014. febr. 6. 10:26
 2/19 anonim ***** válasza:
78%
Ez borzasztó, hogy nevelsz egy olyan gyereket, akit egyáltalán nem érzel a sajátodénak? Miért nem érzed annak? Mióta neveled te? Hiszen olyanná válik, amilyenné te formálod. Ő még egy félkész személyiség aki a ti felelősségetek. Egy egyéniség, aki úgy érezheti, hogy nem tartozik senkihez, hiszen te is úgy beszélsz róla, mintha utálnád. Nagyon rossz lehet neki. Ő is a te gyereked, ezt kéne magadban tudatosítani, mivel TE neveled. És az, hogy vannak saját játékai, teljesen természetes és az a normális ha azokat félti. Legyen neki saját privát szférája, egy elzárható szekrénye és tartsa ott a féltett játékait. A másik gyereknek pedig vegyetek külön játékokat, és magyarázzátok el neki, hogy ő sem nyúlhat a másik holmiaihoz. Ha azt látja, hogy ti csak a közös gyereket szeretitek és őt nem, természetes, hogy utálni fogja a kicsit. Sokkal többet kellene foglalkozni most a naggyal, és előtte a kicsit nem ajnározni. Mennyi idős a nevelt gyermek és milyen nemű, ez nem derült ki.
2014. febr. 6. 10:32
 3/19 anonim ***** válasza:
85%

"Nem fogadja el a NEVELT lányom", "ő volt aki az ÉN gyerekem dolgait ellopta"

Te most tényleg elvárod egy gyerektől, hogy testvéreként szeresse a gyermeked amikor te sem kezeled őt sajátodként?

Ha ezen változtatsz, lehet, hogy ő is változni fog. Ő még gyerek (gondolom, mivel a játékairól beszélsz). Még egy átlagos családban is van féltékenység az idősebb gyermekben amit legtöbbször kezelnie kell a szülőnek. Pedig ott (legtöbbször) egyformán szeretik a gyermekeket a szüleik. Tudom, hogy a NEVELT lányod soha nem fogod úgy szeretni mint a sajátod, de Te is tudod, hogy ez benne volt a kapcsolatotokban (gondolom tudtál róla). Neked is kell tenned a jó kapcsolatért, és Neked kell többet tenned, megértőbbnek lenned, hisz ő csak egy gyerek...

2014. febr. 6. 10:33
 4/19 anonim ***** válasza:
71%
A játékok a gyereké, akkor is, ha kinőtte őket. Ő egy különálló kis lény, ennyi privát szférája, ennyi döntési joga hadd legyen már, hogy a saját játékaival azt tesz, amit akar. Ha kényszeríted, hogy adja oda a játékait, az nagyon rossz lépés lenne, hiszen ez elsősorban arról szól, hogy elveszed tőle azt, amit korábban kapott, hogy odaadd a másik gyereknek. Ez szerinted milyen üzenet lenne felé? Pontosan az, hogy őt kevésbé szeretitek, hogy neki nincsenek jogai, hogy neki mindig mindenben alkalmazkodnia kell és alárendelnie magát az elvárásoknak. Ez ellen pedig ésszerű módon lázad, hiszen a kérésetek mögött nem érez szeretetet, csak bírálatot (ez süt a kérdésből).
2014. febr. 6. 10:55
 5/19 Andizsuzsi ***** válasza:
81%

Én valamit nagyon nem értek.

Milyen dolgát tudja egy 5 hónapos babának ellopni és tönkretenni?

"Sajnos a nagyszülők nagyon belenevelték hogy csak övé minden játék" - azért, mert valóban az övé. Miért is merül fel ez a téma, ha még csak 5 hónapos a kislányotok? Miért érzi úg a nagy, hogy máris féltenie kell a dolgait tőle?

"de nem mondja el a teljes történetet csak azt hogy öt megsértettük, de azt nem mondja meg hogy ő mit tett" - teljesen mindegy, hogy mit tett, ha megsértettétek. Ti vagytok a felnőttek, nektek kell felnőttként viselkedni. Ha ti megsértitek a gyereket, mit vártok el tőle?

2014. febr. 6. 11:05
 6/19 A kérdező kommentje:
lányokról beszélünk. Nincs semmi különbség a gyerekek szeretete között. A kicsit senki nem ajnározza egyáltalán. 5 éve van velem és az első pillanatól elfogadtam őt és sajátomként tekintek rá. De sajna én csak gonoszságot kapok tőle. ezt 5 évig viseltem szépen csendben de néha most már kiakadok én is. Amit mondok azt soha nem csinálja meg mert én csak neki mostoha vagyok ezt ő mondja. Szerintem eddig egyikőtök se bírta volna. Ne ítéljetek így ismeretlenül meg rosszul. Ez a dolog annál összetettebb. Én se vagyok tökéletes, de mostoha se. 12 a nevelt 13 a saját lányom. 5 hónapos a pici.
2014. febr. 6. 11:08
 7/19 anonim ***** válasza:
84%

Mi is babát tervezünk a párommal, nincs még közös gyerekünk. Neki van egy kislánya, nem mi neveljük, de sokat van itt. Én sajátomként szeretem a kiscsajt. :)

Eleinte ő is nagyon féltékeny volt minden rokon gyerekre, vagy bárkire, amikor nem csak vele foglalkoztunk. Elkezdtük gyerekpszichológushoz járatni, és mi is nagyon sokat beszélgettünk/beszélgetünk vele erről a dologról. Négy hónap kemény munka után végre mostanra tűnik úgy, hogy sikerült benne a gátlásokat és a görcsös féltékenységet feloldani, szóval lassan jöhet a kistesó. :)

Ti felkészítettétek rendesen a gyereket a testvér érkezésére? Nekem sajnos úgy tűnik, hogy nem. Még most sem késő, tessék elvinni szakemberhez, és emellett nagyon sokat foglalkozni vele, most sokkal több törődésre van szüksége. Esetleg tartsatok hetente egyszer egy-egy napot, ami csak az övé, amikor apukájával kettesben csinálnak valamit, vagy ha a kicsi felügyeletét meg tudod oldani, akkor veled hármasban is akár.

Azt kell éreznie, hogy nem szeretitek őt kevésbé, mint a kicsit, és nem jut rá kevesebb figyelem, mint a kistesó érkezése előtt.

Tudom hogy nem könnyű, de sok szeretettel és türelemmel menni fog. :)

Sok erőt és kitartást kívánok hozzá.

2014. febr. 6. 11:08
 8/19 anonim ***** válasza:
46%
Nem lopta el,elvette. Már az,hogy ilyet állítasz Róla és lopásnak minősíted egy 5 éves gyerek tettét is árulkodik róla,miként állsz hozzá. Könyörgöm ÖT éves mindössze. Majd ha kamaszként lenyúlna valamit a boltból, az lenne lopás. Mi az,hogy hazudozik? Ennyi idősen nincsenek is tisztában még a valós hazugság fogalmával és ha szándékosan is teszik(inkább hantázásnak nevezném),akkor sem ártó szándékkal. Az én kisebbik gyerekem is 5 múlt és bizony a nagyobb(pedig édes testvér) szintén dugdossa előle a játékait. Nincs evvel semmi gond. Nem "gonoszságból" teszi, félti őket és evvel is "tüntet" az új helyzet ellen. Majd ha idősebb lesz el lehet Vele az irígységről beszélgetni,akkor, mikor már érti és érzi a lényeget a testvéri osztozkodásról,miegyebekről. Én is rászólok a nagyfiamra, hogy jónapot,most már illenék nem eldugdosni azokat a játékokat,illetve, hogy legalább azt adja át az öcsinek, amivel már nem játszik,de ezt sem erőltetem és ha úgy dönt nem adja(végül is az övé,megteheti),akkor nem erőltetem, csak elmondom neki a véleményemet és azt,hogy az ő korában mi lenne az elvárható viselkedés. Most már Ő is a Te gyereked,viselkedj is úgy Vele,vagy legalább próbáld meg. Pici még,miért kellene bármennyit is törődnie egy pár hónapossal. Mit kezdene Vele? Játszani még nem tudnak együtt. Ha nem is köszön Neki,avval is csak jelez. Megszűnt a monopóliuma,eddig csak Ő volt,most trónfosztott lett,ezt mindig nehéz feldolgozni,még nagyobbacskáknak is. Segíteni kell Neki benne,nem ellene fordulni. Bármit is tesz,mond,érez, most már a Ti felelősségetek, Neked kell Anyaként helytállnod az életében. A Ti nevelésetek. A gyerek(szélsőséges,ritka kivételektől eltekintve) tükör,olyanná formálódik, amilyenné a szülei "gyúrják", benne látszik a nevelés végterméke,eredménye, ami ha nem tetszik, csak magunkat okolhatjuk. Könnyű mindig másban keresni a hibát,nagyszülőkben,külön élő szülőben,óvónőben,tanárnőben...A legtöbb időt Veletek tölti, a Ti,illetve személyesen a TE felelősséged is az,hogy EMBER váljék belőle,így,csupa nagy betűvel. Nem könnyű ez,pokoli nehéz feladat, még vér szerinti csemetéinkkel is, de ha így állsz hozzá, egészen biztosan nem fog sikerülni. Tudom ott a pici és minden idegszálddal Őrá koncentrálsz/koncentrálnál,ami persze érthető és az első hónapok amúgy is nehezek,nyilván kimerült is vagy. Kérd a párod segítségét és hidd el, ha türelemmel,megértéssel fordulsz/fordultok felé,sokkal hamarabb elfogadja a megváltozott helyzetet. Egy kis empátia sokat segítene,próbáld az Ő helyébe képzelni magad! Nyilván nem az ördög maga ez a kis 5 éves, csak összezavarodva, a maga módján reagál le egy számára teljesen új és egyenlőre még abszolút nem érthető és neki nem tetsző helyzetet! Segíts Neki! Biztosan szereted és jót akarsz Neki,csak egy kissé most elbizonytalanodtál, a baba miatt kimerültebb is vagy! Adj időt magatoknak,hidd el nincs olyan 5 éves, akinek ne lágyulna meg a szíve egy kis anyai törődéstől! Sok-sok sikert és egészséget picinek nagynak egyaránt!
2014. febr. 6. 11:11
 9/19 anonim ***** válasza:
85%
8-as vagyok,elnézést,félre értettem, úgy értelmeztem 5 éves kisgyerekről van szó. Ez esetben természetesen mindaz nem érvényes amit írtam,hiszen teljesen más várható el egy 12 évestől,mint egy óvodástól. A kommentem így természetesen nem helytálló. Kérlek tekintsd semmisnek!
2014. febr. 6. 11:15
 10/19 anonim ***** válasza:
72%

Irod, hogy mas talan eddig sem birta volna, mint te... De gondolkodj el ezen: ha sajat gyerekedrol van szo, hagyod, hogy igy menjen minden 5 evig??? Nem hiszem. Rogton az elejen kellett volna lefektetni a szabalyokat: veled el, nem az anyja vagy, az igaz, de te neveled, a te otthonodban ezek es ezek a szabalyok. Ha nem tartja be, buntetes jar erte, ami belattatja vele, hogy nem jol csinalja. Attol felek azonban, hogy a gyerek kora miatt mar sokkal nehezebb lesz normalis viszonyt kialakitani (ugye kamasz). Beszelj a paroddal es a megbeszeltek szerint jarjatok el kovetkezetesen. Kulonben a parod mit szol ehhez az egeszhez?

Nem tudom, hogy hol a gyermek anyja? Lehet, hogy valami serelem erte, amit nem irtal le, ezen is gondolkodj el...

Kitartas.

2014. febr. 6. 11:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!