Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehet az ember, ha a...

Mit tehet az ember, ha a saját családja nem fogadja el és nem szereti?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk testvérek, de valahogy én lettem a "kakukktojás" a családban, mert kissé más világnézetem van, mint a többieknek. Nem akarom azt mondani, hogy jobb lennék, egyszerűen eltérő dolgok érdekelnek. Én kislányként is rengeteget olvastam, írtam, rajzoltam, verseket tanultam, szívesen barátkoztam másokkal, aztán később önkéntesként dolgoztam, egyetemre akartam menni és nagy álmaim voltak - ők meg igazából otthon ültek, tévét néztek és kb. ennyi volt/van az életük.

Gondolom pont emiatt, gyerekkorom óta szinte semmilyen dicséretet nem kaptam sem szülőtől, sem más rokontól, mindig csak kritizálták azt, hogy másképp gondolkodom, másképpen viselkedem, miért vannak nagy terveim, miért akarok többet, miért nem jó nekem az, amit ők mondanak.

Én persze mindent megtettem azért, hogy kivívjam az elismerésüket, kitűnő eredménnyel végeztem az iskolát, nyelveket tanultam önszorgalomból, mindenféle versenyre jelentkeztem, besegítettem otthon és mindig próbáltam felmutatni valamit - teljesen hiába.

Amikor tinédzser koromban volt ebből néhány nagy vitánk, a válasz mindig az volt: ők nem tudnak velem mit kezdeni, nem értenek, én más világ vagyok, nem érdeklik őket az én dolgaim. Igazából azóta, hogy ráadásul volt is néhány veszekedésünk (pl. azért, mert azt akarták, én se menjek soha sehova, minek kell nekem ennyi barát és hasonlók) már hozzám sem szólnak.

Én még egyetemre járok jelenleg, mellette dolgozom, leadom havonta a rezsibe járó pénzt és ennyi. Úgy élünk egymás mellett, hogy napokig rám sem köszön senki, ami azért elég rossz érzés, mert gyakran hallom, ahogy nevetgélnek a többiek, de ha én esetleg odamegyek, befagy a hangulat...

Nem tudok mit kezdeni ezzel a dologgal, állandóan azt érzem, hogy értéktelen vagyok, hogy nincs semmi önbizalmam...

2014. jan. 5. 10:28
 1/9 anonim ***** válasza:
70%

Én nagyon összebarátkoztam valakivel, aki ilyen, mint Te.

Mások ezt el se hiszik, hogy létezik.

Nincs mit tenni, át kell tenned a súlypontot a barátaidra, vagy a párodra, ha van. Ami megintcsak nehéz, mert a elgtöbb ember nem ezt a tartalmat várja a barátságtól/párkapcsolattól, tehát olyan emberek lesznek a befutók, akiknek szintén nincs normális családi hátterük.

Sajnos érzelmileg labilisabbá tesz, ha nem áll mögötted a család. Felnőttként is stabilabbak azok, akik mögött kisgyerekkorukban ott álltak, jóllehet egy 50 éves emberért a 80 éves szülei már semmit se tudnak tenni, de másként nőtt fel, és más a lelkivilága, mint nekünk.

2014. jan. 5. 10:48
 2/9 anonim ***** válasza:
76%
Nem lehet az a háttérben, hogy Te kimagaslóan értelmes , művelt és intelligens vagy a családtagjaidhoz képest ? Mert ha ők is érzik, sőt tudják ezt, viszont nem tudnak vele mit kezdeni, akkor valóban idegennek, kívülállónak tekinthetnek (esetleg nyomasztja is őket). Meg kell próbálni a beszélgetésekben, közös tevékenységekben részt venni úgy, hogy lemégy az ő szintjükre (ha tudsz), aztán az első adandó alkalommal óvatosan leválni.
2014. jan. 5. 11:10
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Van egy olyan eset is, hogy az apa törzsfőnököt, csalhatatlan diktatórikus vezetőt játszik. Az egyik gyereket ügyetlensége miatt megalázza. A másik lesz a kedvenc kisinasa a Mekk Mester apuci mellett.

Felnőtt korban ez úgy folytatódik, hogy az ügyetlen gyerek lázadó lesz a szemében, aki nem alázkodik meg az anyagi támogatásáért. A szülők választott párját sem fogadják el, mert alacsonyabb társadalmi rétegből jött, sőt visszapofázik. Ezzel szemben a másik gyerek párjának az apja vezérigazgató volt - és kussol, hiszen diliflepnivel a köldökzsinórján született.

2014. jan. 5. 12:08
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Én is így vagyok, mint te, én vagyok az első egyetemista a családban és ez plusz pont a családom szemében, mert büszkék lehetnek. Viszont attól még ugyanúgy nem fogadnak el. Külvilág függők, csak az érdekli őket, hogy mit szól a szomszéd, hogy mit mond az xy, hogy jó képet mutassanak, de az, hogy belül minden romlott, le van sz@rva, kit érdekel? Engem nem közösítenek ki, viszont uralkodni akarnak rajtam, ha nem az van, amit ők mondanak, akkor ki akarnak csinálni és addig terorizálni, amíg meg nem török. Én is mindig a barátokra, vagy más, megbízható, rendes rokonokra támaszkodtam. Bár ezzel a helyzettel sokan visszaélhetnek, úgyhogy vigyázz, jól meg kell válogatni, hogy kivel állsz szóba, mert sok a mocskos, szemét ember. És örülj neki, hogy nem foglalkoznak veled. Hidd el, ha rád telepednek, az sokkal rosszabb. Így legalább azt csinálsz, amit akarsz. Nekem folyamatosan harcolnom, bujkálnom, meg hazudoznom kell és ez sok lelki sérülést okozott nekem, meg bele is fáradtam és sokszor nincs energiám a fontos dolgokra, ami szívás.
2014. jan. 5. 12:21
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Figyuzz, te így is egy genetikai csoda lehetsz, próbálj meg ennek örülni, na meg annak, hogy felnőttél.

Persze, jobb, ha az embernek van egy támogató hátországa, de nem te vagy az egyetlen a világon, akinek nincs, ilyesmivel sokan birkóznak.

Felnőttkorban amúgy is már egyre kisebb lesz a szülők szerepe az életedben, ez így van rendjén.

Neked ilyen lapokat osztott az élet, de cserébe ott van az eszed meg a kitartásod. Próbálj abból építkezni, ami van neked, és szép lassan alapítsd meg a saját hátországodat, olyan emberekkel, akik szeretnek, elfogadnak és támogatnak téged. Most már elég nagy vagy hozzá.

Ja, és az önbizalom-dolgot tudatosan kezeld. És ne érezd magad áldozatnak. Van egy ismerősöm, aki szintén ilyen családi dolgok miatt folyamatosan áldozatnak érzi magát, az összes párkapcsolatban őt csak bántani akarták, az iskolában is bántották, az egyetemen is bántották, a munkahelyen is, aztán már a barátai is...

szóval ne essél ebbe a csapdába, minél hamarabb vetsz gátat a negatív gondolatoknak, annál nagyobb esélyed van arra, hogy normális életet tudj kialakítani.

2014. ápr. 19. 15:45
 6/9 anonim ***** válasza:

Olyan nagyon azért ne sajnáld magad. Középső gyerekként is volt annyi akaratod, és volt annyi önbizalmad - aminek az alapja az, hogy igenis a családból valamelyik felnőtt szeretett és bízott benned! -, hogy eljuss egy egyetemre és sikerrel be is fejezd.

Lehettek barátaid és egész jól bologulsz az életben.

Kedvesem, akit tényleg nem szerettek és nem fogadtak el a családjában a nézetei miatt és a személyisége miatt, az a gimnáziumig sem igen jut el, nincsenek barátai, és abszolút el van magányosodva.

Egyszerű: befejezed a sulit, lediplomázol és keresel magadnak olyan környezetet, ahol elfogadják a nézeteidet és magasról teszel a családodra. Nem vagy értéktelen és ezt te is tudod. Van önbizalmad, még ha kissé ingatag lábakon is áll, és ezt is tudod.

Ha nem akarsz olyan lenni, mint ők, akkor nem is leszel olyan. De enek az az ára, hogy számkivett leszel a családodból - mert vagy alkalmazkodsz náladnál jóval butábbakhoz és azonosulsz velük, csak hogy elfogadjanak - de úgysem fognak elfogadni, mert te más vagy, mint ők -, vagy pedig megelemed a fejedet és a hátsódat, két napig könnyesre bőgöd éjjel a párnádat, megsiratva a primitív, önző és buta szüleidet és utána elhúzol, mint a vadlibák a SAJÁT életed után.

De az nem megy, hogy kettős mércének akarsz megfelelni.

2014. ápr. 19. 17:20
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen ésszel,tehetséggel,talpraesettséggel semmi okod a panaszra.Örülj neki nagyon,hogy nem váltál olyanná,mint amilyen a szörnyen lehúzó környezeted.
2014. ápr. 19. 19:08
 8/9 anonim ***** válasza:
Kinőtted a családodat! Sajnos ahova tartoznál ott nem értenek meg téged és ha eddig ezt tették akkor a továbbiakban sem lesz másképp.Vegyük úgy,hogy mégis adtak valamit! Nem tudták megtörni az akaratodat a kitartásodat és a konstruktív szemléletedet!Voltál és leszel az a bátor ember aki sikeresen fogja megélni életét,mert abban azt fogja csinálni amit szeret! Szánom, amiért nem is érdeklődnek a tanulmányaidról és azt még jobban,hogy meg sem próbálnak "tanulással" hozzád idomulni! A legtöbb esetben a helyzet végeredménye:Móricz Zsigmond:Rokonok című regénye jut eszembe.
2014. ápr. 20. 04:45
 9/9 anonim válasza:

Röviden és tömören a refrén:

https://www.youtube.com/watch?v=hhp_ExSjY7M

2014. máj. 26. 22:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!