Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Kamasz húgomra hogyan tudnék...

Kamasz húgomra hogyan tudnék hatni?

Figyelt kérdés

13 éves, lassan 2 éve nem lakom már otthon, havonta egyszer azért igyekszem hazamenni. Egy ideje azt veszem észre, hogy semmivel nem tudom felkelteni az érdeklődését, pedig korábban imádott, csüngött rajtam. 20 éves vagyok. Hivatásos nevelőszülő nevelt minket, őt 6, engem 13 éves koromtól fogva. Nagyon szeretett és szeret minket a mai napig, de azt érzem rajta, hogy már elfáradt, képtelen kezelni a helyzetet. Húgomba nem tudom, mi ütött, ez nem csupán a lázadás szele, nagyon rossz társaságba került. Dohányzik, lopja otthonról a kaját, hogy vigye a putris körülmények között élő barátnőjének. Persze, jó a szíve, de közben szembeköpi azokat, akik szeretik őt.

Persze, a karácsony nem az ajándékokról szól, de itt egy példa: 7000 forintból (zsebpénz, amit nem is értem, mire föl kap, mikor bukásra áll) vett ajándékot a kedves "barátai" számára, a saját öccsének, akivel nap mint nap együtt van, vagy nekem, esetleg a nevelőanyjának, aki gondoskodik róla, egy darab csokira nem jutott. Ez még nem is olyan nagy baj, de mikor elutazom hozzájuk ünnepek idejére, könyörgök neki, hogy legalább egy sütit csináljunk meg együtt, ő erre is képtelen. Mert hogy nincs kedve, ő ezt nem szereti, inkább tévézik. Egész nap döglik. Semmiben nem segít otthon. Ha rákérdezek, mit szeretne csinálni, nincs értelmes ötlete. De még értelmetlen sem. Néha úgy érzem, már utál engem. Nagyon sok hibám van, nem mindig úgy szólok hozzá, ahogy a kis érzékeny lelke elvárja, és nem tudok 0-24-ben minden idegszálamat megfeszítve arra koncentrálni, hogy helyes szavakat, helyes hangsúllyal, helyes arckifejezéssel használjak. Van két nagyobbik testvére, velük is eljátszottam már ugyanezt, ők menthetetlenek. Nem szeretném, ha vele is ez történne. Mit tegyek?

2014. jan. 6. 11:23
 1/8 anonim ***** válasza:
Szia! Én is 13 éves vagyok. Nem tudom miért, de én veled ellentétben a lázadásra gondolok. Milyen szigorúan fogtak titeket a nevelőszüleitek? Mikor mehetettek el először egyedül otthonról? Szerintem ne erőltesd a dolgot, mert akkor tényleg meg fog utálni. Szerintem beszélgess vele a kedvenc filmjéről, tévéműsoráról, zenéiről (én személy szerint erről szeretek beszélni) Bár a dohányzásról elbeszélgethetnél vele, de ne támadd le, hanem valahogy csempészd bele a beszélgetésbe. Az ajándékokról pedig annyit tudnék mondani, hogy ez az a kor, amikor az embernek a barátai a legfontosabbak.
2014. jan. 6. 15:35
 2/8 Gyémántlány ***** válasza:

Beszélgess vele azokról a dolgokról, amik érdeklik! A barátai, filmek, fiúk (a 13 éves lányokat már érdeklik) és ilyesmik mindig jó téma, és ahogy az előző is mondta, a dohányzásról mindenképpen próbáld meg lebeszélni!

Fontos azonban, hogy ne csüngj rajta! A kamaszok szeretnek egyedül lenni, és élvezni az édes semmittevés örömeit; ha ebben megzavarod őket, könnyen megharagudhatnak rád. Hagyj tehát neki mozgásteret, ne lógj bele állandóan a privát szférájába.

Tudnod kell, hogy ő most egy büszke, "felnőtt" kamasz, aki nem fog sütit sütni veled, aki flegma és aki TV-zik, netezik, mert ezek érdeklik, még ha ez így nincs is rendjén. Ettől függetlenül ugyanúgy szeret téged, mint azelőtt, csak most abban az életkorban van, amikor nem mutatja ki. Ezek életkori sajátosságok, elnövi őket. Úgy segíthetsz a kapcsolatotokon, hogy mindig kéznél vagy a bajban, de nem túlzottan közel, csak elérhető távolságban. Hagyd hogy néha ő keressen, mert keresni fog, hiszen szüksége van rád! :)

2014. jan. 7. 22:09
 3/8 anonim ***** válasza:
Dohanyzassal kapcsolatban a beszelgetesbe belefuzjeted hogy "multkor lattal a busmegalloban egy terhes asszonyt ket gyerekkel. Nem hogy tilos a dohanyzas a megalloban,ket kicsi gyerekkel volt még terhes is volt a szerencsetlen is tiszta budos volt korulotte minden,undorito h ilyen felelotlen emberek vannak. Amellett tok draga,szerencsetlen gyerekekre koltene inkabb a penzt ha mar megszulte!"
2014. jan. 17. 15:32
 4/8 gyori ***** válasza:

Én nem tudom, de voltam nev.szülőknél. Bár nem mondtam ki soha, de nem tudtam feldolgozni, hogy nem otthon vagyok.

Általában ezek pótcselekvések. Hiányzik az igazi családi szeretet neki talán. Tőled elvárná, de te is "otthagytad", hisz elmentél. Mindenáron próbálj vele elmenni valahova, vagy csak erőszakold magad mellé egy film erejéig, egy kis rágcsával. Szerezd vissza a bizalmát.

2014. jan. 17. 20:46
 5/8 anonim ***** válasza:

Leírásod alapján, durván viszonyulsz hozzá, ez az "érzékeny kis lelkének" kifejezés nagyon sértő hozzáállásra utal.

Legyél vele türelmesebb és megértőbb és a feszültségedet ne rajta éld ki, ha szeretnéd, hogy jóban legyetek.

2014. jan. 18. 01:39
 6/8 anonim ***** válasza:
Szeretettel.
2014. jan. 18. 01:58
 7/8 A kérdező kommentje:
Durván................ ne fárassz már! :D A többieknek köszönöm a hasznos válaszokat! Igyekszem, de sajnos nagyon nehéz. Én nem számíthattam ennyi idős koromban senkire, mégis megtaláltam a magam útját. Rengeteg dolgot megteszek nekik és értük, mivel a mi kapcsolatunk nem csupán testvéri. Sokszor vagyok úgy vele, hogy innentől kezdve nem érdekel, mert rohadt fárasztó tud lenni, hogy az ember mindig csak ad és segít, viszonzásul pedig semmit nem kap. Ám ha félreteszem az érzéseimet, tudom, hogy egy sérült és szeretethiányos kislányról van szó, úgyhogy igyekszem legyűrni a mostanában ért csalódásokat és rossz érzéseket vele kapcsolatban. Hátha.
2014. jan. 19. 22:31
 8/8 gyori ***** válasza:
Viszonzásul semmit nem kap??? De hisz ha pont te miattad terelődik az élete helyes "mederbe", akkor majd ha később egy szép, normális családja lesz, az azért úgy gondolom elég viszonzásnak kellene lennie!!
2014. jan. 24. 09:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!