Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Felvegyem újra a kapcsolatot...

Felvegyem újra a kapcsolatot az öcsémmel? 40N (fontos)

Figyelt kérdés

Én 40 éves nő vagyok, az öcsém egy 20 éves srác. Nem egy apánk van, én javában felnőtt voltam, amikor az öcsém született.

Anyai ágról 4-en vagyunk testvérek. Anyánk nem volt jó édesanya, függő volt és ezáltal mentális beteg, így az öcsém és egy másik testvéremen kivűl mindenkit kiemeltek tőle.

Tudom, hogy miket élhetett át az öcsém, az anyja mellett. Az a testvér aki még nála maradt, az 36 éves, börtönt megjárta, drogozott, bűnőző volt, mára nagyjából oké az élete.

Az öcsémet legelőször 2020ban fogadtam be, ugyanis gyámhivatal felkeresett, hogy az anyja fogva tartotta, éheztette stb. Hozzám került 15 évesen, bevallom én sem erre felkészülve, sokat vegzáltam mert alapvető dolgok nem lettek megtanítva neki, csúfoltam. Mivel aszperger szindrómás annyi baja volt, hogy nagyon csendbes volt, és rettenetesen depressziós volt. Anyja probálta (én letagadom anyámat, ez nem anya) felkeresni visszafogadni, nyilván visszament, és itt beképzeltem sok mindent kiraktam és megfenyegettem, hogy mindent elfogok követni hogy szar élete legyen. Azelőtt is rossz volt neki az anyja mellett, mesélt dolgokat, öngyilkosággal fenyegette a fiát, verte mert azt hitte, hogy meleg olykor, elhanyagolta természetesen, volt mikor nem kapott enni napokig, rengeteget költöztek, hiszen anyja nem fizetett sokszor bérletidíjat. Ezek nálam nem újak, én is átéltem mindet, csak nekünk apa ott volt, öcsémnek meg az apja is drogos volt. (Már nem él tudtommal)

Tavaly juniusban felkerestem megint az öcsémet. Ennek oka az volt, hogy a többi testvérem mind letiltott, mert anyuka megroppant , hogy az öcsém is kirepült a fészekből és senki se tartja már vele kapcsolatot, balhézott, rendőrök vitték el, és, hogy én is szálljak be a segítségnyújtásokba anyagilag. Nemet mondtam, felnőtt nőröl beszélünk simán elmehetett volna dolgozni ha akar. Így egyetlen tesóm se volt már, azt tudtam hogy öcsém Pesten kezdett új életet és én is felköltöztem oda munka miatt, megkerestem Facebookon. Leírtam neki, hogy tudom milyen rossz ha nincs egyetlenegy családtag vele, és nagyon kihúzta nálam a gyúfát anno, amiért visszament az anyjához mielőtt kiraktam. Ő ekkor elkezdett nekem esni, hogy gimnáziumi évei alatt csak a szociális munkások és a pszichológusa segített neki, amíg mi a rokonai le se szartuk, és hogy én anno állandóan leszégyenítettem amíg nálam volt (ez igaz), meg hogy ő most jól elél egyedül, nem hiányzik neki hogy család megint visszahúzza.

Ekkor megértőbben írtam neki, és kértem találkozót, és mivel a börtöntviselt bátyja állandóan szídja az öcsém, hogy nem ápolja az anyját stb én meg kiálltam érte, láttam értékelte. 1 hónapig tartott testvéri kapcsolatunk, eleinte nagyon elutasító volt, nagyon nagy óvatosággal közeledett felém mintha valami idegen lennék. Sokszor vissza se írt amikor elérhető volt. Basszus 6 éves koráig én vigyáztam az anyja helyett, a sulis éveim alatt. Ezalatt egy hónap alatt sokszor vicceskedtem vele mint én a többi tesókkal hogy "durva vagy" "nagyon hülye vagy" erre ő olyanokat írt hogy inkább az a durva hogy hagytuk hogy drogos anyja mellett nőjjön fel és passzívan végignéztük szenvedését. Valóban annyit se tettünk egy szülinap karácsony se semmi alatt hogy felköszöntsünk de nem a múlttal kell foglalkozni hanem a jövövel.

Kb júliúsban (előtte bútoroztam az új albit így kellett a segítőkéz így mindig elhívtam magammal bútort venni kellett a segítőkéz meg én új vagyok pesten ő meg úgy ismeri az összes kerületet meg az eljutást hogy csodálom) valamit írtam amit magára vett és elkezdett nekem esni hogy én anno hogy szégyenítettem egy akkor lelkibeteg embert és hogy van pofám ilyeneket írkálni nekem emiatt egyszer se kértem bocsánatot és stb. Én nekem volt egy meleg barátom akit 2-3 évig befogadtam, elmeséltem neki, azt ezt is nehezményezte hogy egy vadidegent befogadok saját öcsémet nem. Nem tudtam mit írni, mert leblokkoltam. Borderlineos vagyok, és nem esett jól ez. Azt tudom hogy öcsém erősen ptsds ezért terápiákra jár.

1 hónapig nem keresett, aztán visszaírt, barátságosabb voltam vele sokkal, de augusztus végén, volt nálam főzni. Én addig barátnőmmel bent pakoltunk stb és már este volt mondtam öcsémnek pakoljon össze. Ő vette a hozzávalókat igaz, de semmit nem hagyott nekem. Emiatt nagyon megharagudtam rá, bocsánatot kért tőlem de ignoráltam. Másnap valamit írt, én elkezdtem bunkózni vele, ő meg elkezdett nekem hogy milyen nagyképű vagyok, aztán annyit írtam hogy minek beszél velem. Erre ő annyit írt hogy teljesen igaz, én hagytam hogy egy beteg anya mellett nőjön fel és semmit sem segítettem neki és azt a meleg barátom befogadtam én meg semmit nem tettem. Letiltott.

Azóta nem keresett, nem tudok semmit sem róla. Nem tudom felkeresem e mert a tőbbi testvérem se áll szóba és szerintem neki is szar hogy full egyedül van.

Karácsonyokat egyedül tölti azt tudom hogy megviselő neki, mondta anno, és igaz hogy sose kerestük.

ápr. 17. 01:39
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Hagyd őt békén.

Mostohaanyám ilyen hülyepitsa mint te, a gyomrom görcsben, ha csak meglátom őt pl egy családi rendezvényen, de magamtól tizenhárom éve nem keresem.

Te most csak azért akarnád felkeresni az öcsikédet, hogy megint megalázhasd, belerúghass, stb.

ápr. 17. 08:35
 12/24 anonim ***** válasza:
95%
Valóban annyit se tettünk egy szülinap karácsony se semmi alatt hogy felköszöntsünk de nem a múlttal kell foglalkozni hanem a jövövel. - na, hogyha nekem ilyet mondana mostohaanyám, aki egész életemben hol bájolgott, hol elhordott mindennek - szerintem a Holdig rúgnám.
ápr. 17. 08:36
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Szegény gyerek "életrajzát" még olvasni is fájdalmas volt. És ebben nagyon sok részed volt neked is. Most mégis mit vársz tőle? Ha csak 18-20 évesen bántottad volna, arra azt mondanám, hogy még te sem voltál érett. De 35 évesen csúfolni egy szerencsétlent?

Hagyd őt békén! Meg van rá az oka, hogy ne keressen senkit ebből a családból.

ápr. 17. 09:28
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
Nézz szembe azzal, hogy te sem vagy különbb, mint anyád. Hagyd békén a szerencsétlen öcsédet. Inkább magadat hozd helyre, keress egy szakembert.Komolyan.
ápr. 17. 12:00
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Mi lenne, ha jeleznéd feléje a jó szándékodat, önreflexiót és felelősségvállalást tanúsítanál és egy ilyesmi levelet írnál neki:

"Szia ......! Sokat gondolkodtam az elmúlt időszakon, és szeretném, ha tudnád, hogy bánom, ahogy veled bántam régen. Tudom, hogy nem volt könnyű életed, és én sem segítettem úgy, ahogy kellett volna – sőt, néha csak rontottam a helyzeten. Ezt nem mentegetem. Akkoriban sok minden bennem sem volt rendben, és nem láttam tisztán. De ma már jobban értem, hogy min mentél keresztül. Azt is tudom, hogy te vagy az, aki gyerekként a leginkább magára maradt a családban – és ez sok mindent megmagyaráz abból, hogy most miért nehéz közel engedned bárkit, főleg engem. Nem akarok a múltban vájkálni, csak azt szeretném, ha tudnád: szeretném, ha egyszer, amikor te is úgy érzed, nyitott lennél újra beszélni velem. Nem úgy, mint régen. Nem akarom, hogy úgy érezd, hogy lehúználak, irányítanálak, vagy megszégyenítenélek. Ha bármikor úgy érzed, szeretnél beszélni, akár csak pár mondat erejéig, én itt leszek. Nincs elvárásom – csak azt szeretném, ha legalább egy esély lenne közöttünk valami normálisra. Vigyázz magadra, ........."

ápr. 17. 12:51
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Kérdés leírásában említed, hogy öcséd PTSD-s, terápiára jár.

Említed azt is, hogy te borderline vagy.

Neked is terápiára kellene járnod, mert instabilan kötődsz.

ápr. 17. 13:52
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

"kiraktam és megfenyegettem, hogy mindent elfogok követni hogy szar élete legyen"

"én anno állandóan leszégyenítettem amíg nálam volt (ez igaz)"

"Ezalatt egy hónap alatt sokszor vicceskedtem vele mint én a többi tesókkal hogy "durva vagy" "nagyon hülye vagy""

"Másnap valamit írt, én elkezdtem bunkózni vele,"

Tehát nem elég, hogy szerencsétlennek nagyon rossz élete volt a mentális beteg anyja meg a drogos apja mellett, még neked is bele kellett rúgnod nem is egyszer. Csak a betegséged miatt nem írom, hogy mennyire undorító ember vagy. És utána még elvárod, hogy segítsen meg hülyeségeket küldözgetsz neki. A legjobb az lenne annak a szerencsétlennek ha soha többet nem találkozna az egész családdal. Te pedig remélem részt veszel valamilyen pszichiátriai kezelésen.

Kérlek ne legyen gyereked, elég problémás ember van már ebben a családban.

ápr. 17. 19:23
 18/24 anonim ***** válasza:
52%
Várd meg míg ő keres.
ápr. 19. 13:12
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, te egy szadista baromállat vagy.

Hagyd a szegény öcsédet békén, jobb lesz neki nélküled.

Arra még, hogy a múlttal nem kell törődni : ha összetörsz egy tányért és megragasztod, olyan lesz, mint újkorában? Persze, hogy nem.

Romaként meg a zsidókat szidni... Hát téged se az eszedért szeretnek, az biztos.

Egyrészt, mert Magyarországon baromira nem tudni, kinek milyen felmenői vannak. Másrészt, meg a zsidókat és a romákat együtt vitték a haláltáborokba.

Őszintén kívánom, hogy öcsédnek legyen igaza, és kiderüljön, hogy tényleg zsidók vagytok, megérdemelnéd, talán egy kicsit leszállnál a földre.

Bár az kérdés, hogy lehet valaki mint te ennyi ésszel és ennyi belészorult rosszindulattal és gonoszsággal szabadlábon. Bár Magyarországon mindent lehet.

ápr. 19. 13:34
 20/24 anonim ***** válasza:

Kapcsolatot kizárólag azért akarnád felvenni vele, hogy véleményedet rákényszerítsd, szégyenítsd, csúfold.

Egész kérdésed és az 1. kommented leírása is erről szólt.

Kétségbeesetten menekült hozzád a rossz helyzetből, aztán ha valami nem tetszett, azonnal fenyegetőzni kezdtél, pont azzal a rosszal fenyegetted, ami elől menekült...

Ahogy leírod, kapcsolatotok alatt végig fenyegetted, vagy ha éppen jobban viszonyultál hozzá, az se tartott sokáig.

Szerintem felejtsd el őt, vagy kérdésedet és az 1. kommentedet kinyomtatva vidd szakemberhez és kérj tanácsot tőle.

ápr. 19. 14:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!