Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Az apakomplexusom lehet az...

Az apakomplexusom lehet az oka annak hogy vágyódok nagytestvér után? Vagy mi lehet az oka? 18L

Figyelt kérdés
Elég durván apakomplexusom van, mert apukám bár velünk él, de érzelmileg teljesen elérhetetlen, erőszakos nárcisztikus hajlamú és alkoholista. Én szeretem ígyis, és soha semmiért nem haragudtam rá, csak épp félek tőle mert durva dolgokat csinált velem kamaszkoromba. Többnyire a kissebb testvéreim én védtem meg tőle mikor bántani akarta őket meg anyát is én védtem meg. Tudom hogy apa szeret minket meg ígyis jó embernek tartom csak épp nem tartom helyesnek hogy iszik meg az agresszióját hatalmi vágyát rajtunk éli ki. Gyámügyet próbáltam néhányszor de mindig kihazudták magukat. Anya meg apát védi. Szóval emiatt valahogy kialakult bennem olyasmi hogy amikor apa nagyon megvert, mindig rettegtem és reméltem hogy valaki jön és megment vagy megvéd. Egyszercsak belép az ajtón és lefogja apa öklét. Tudom hogy szánalmasan hangzik de 13 évesen és később is csak erre vágytam. Aztán elkezdtem vágyakozni egy nagyobb erős bátyus vagy nővér után, akihez mindig odabujhatok mindent megbeszélhetek akivel csinálhatok nagytesós dolgokat. Ha bátyám lenne elmenni horgászni, meg megvédene elkísérne mindenhova. Ha nővérem lenne befonnánk egymas haját, vásárolgatnánk beszélgetnék lányos dolgokról, mindenben idosebb és tapasztaltabb lenne. És persze énis ugyanúgy megvédeném őket meg mindent megtennék hogy boldogok legyenek. A nagytestvérem példaképem és hőseim is lennének egyben. És sokat sírok amikor látom filmekben meg ha valakinek van nagytesója. Énis szeretném megtapasztalni azt az érzést milyen lehet valaki féltve óvott szeretett kistesója kishúga lenni. Ez lehet az apakomplexusom miatt, vagy miért alakulhatott ki ilyen érzések? És az a legrosszabb hogy soha nem lehet nagytesóm már mert én vagyok a legnagyobb. És ez mindig csak vágyálom marad. De szeretném ezt az érzést megtapasztalni.

aug. 18. 13:08
 1/9 anonim ***** válasza:
95%
Tudatalatti védelmezést szeretnél, ami ilyenformán fejeződik ki. Mert te figyelsz a családodra és nagy a teher és nyomás rajtad, csak még nem tudod felnőtt módra kifejezni mi is az az érzés ami van benned. Nem érzed biztonságba magad.
aug. 18. 13:19
 2/9 anonim ***** válasza:
84%
1+ Még gyerek vagy, de felnőtt módon élsz, gyanítom nem egy-két éve...
aug. 18. 13:20
 3/9 anonim ***** válasza:
18%

Szia nekem, nekünk is beàrnyèkolta a gyerekkoromat az,hogy apukám sokat ivott , fizikailag nem bántott egyikünket se anyukànkat se mindig szorgalmasan dolgozott apu,mèg most is közel a 70-hez állandóan autóba ül de még így is nehéz volt.

Viszont mondtam anyukàmnak ,hogy ő az iszàkosból a legjobb fajta,imádja az unokàit játszik velük,tanítja őket foglalkozik velük ,már jóval kevésbé bírja a piát és jobban elviselhető mint amikor én voltam gyerek.

Az idő feledtet ,nem fogsz ezzel foglalkozni, nagyon fiatal vagy mèg

aug. 18. 13:23
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
inkabb szerintem az hogy a legnagyobb tesokent vedelmezted a tobbieket. nem volt senki sem hogy teged megvedjen.
aug. 18. 14:50
 5/9 anonim ***** válasza:

Teljesen érthető (és egyáltalán nem hangzik szánalmasan) hogy egy védelmező, idősebb testvérre vágysz, tekintve a helyzeteted.

Főleg, hogy neked kellett egy csomószor megvédened a tesóidat és anyukádat.

Valószínű, hogy az idősebb testvér iránti vágy érzése az apukáddal való érzelmi kapcsolat és a gondoskodó példakép, támogatás hiányával függ össze.

Ahogy írsz elég öntudatosnak tűnsz és az is biztos, hogy hihetetlenül erős voltál a sok nehézséggel szemben,

azért felnőni egyszerre áldozatként és védelmezőként, az minden embernek kortól függetlenül nagy felelősség, nemhogy egy gyereknek.

Sajnálom, hogy így cserbenhagytak a felnőttek az életedben.

Mint legidősebb testvér, nem a te felelősséget lett volna megvédeni másokat, hanem téged kellett volna védeni pl anyukádnak az egyértelműen problémákkal küzdő apukád ellen.

aug. 18. 15:45
 6/9 anonim ***** válasza:

Biztos nem a komlexusod miatt van, inkább egyszerűen azért, mert vágysz a biztonságra.

Úgy érzem nem vallod be magadnak se igazán, hogy gyűlölöd a családi helyzetedet.

"Én szeretem ígyis, és soha semmiért nem haragudtam" - hát tudod ez nem normális. Nyugodtan haragudhatsz rá. Mi okod lenne nem_haragudni??? 🤨 Mi szerethető van egy ilyen emberen? Ne sajnáld.

aug. 18. 15:47
 7/9 anonim ***** válasza:
ha neked nem is lehet ilyened, te ilyen vagy a kistesoidnak es erre fókuszalj
aug. 18. 20:01
 8/9 anonim ***** válasza:
49%

Drága kérdező!

Sajnos semmit sem tudsz az alkoholizmusról annak szakaszairól és az alkoholistákról.

A hiba pedig az, hogy úgy állsz egy alkoholistához, mint egy normális emberhez!

Ez okoz benned személyiségtorzulást addig ameddig nem érted meg a különbséget, illetve nem teszel különbséget alkoholista és nem alkoholista között!

aug. 18. 20:55
 9/9 anonim ***** válasza:
67%
Kisebb, nem kissebb
aug. 18. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!