Hogy lehet segíteni egy eladósodott emberen?
A nővérem nagyon nehéz helyzetben, egyedül neveli az 5 éves lányát, az apa alig fizet valamit, és sok adóssága van. Banknak, providentnek, közmüveknek összesen kb 6 millióval tartozik, úgy hogy ő maga csak alig több mint minimálbért keres. Tavaly anyáéktól kapott 300 ezret, de az is csak arra volt elég, hogy ne kapcsolják ki nála az áramot. Nemrég tőlem kért pénzt, de megmondtam, hogy nem tudok adni, viszont annyiban segíthetek, hogy délutánonként vigyázok az unokaöcsémre, hogy keressen másodállást. Erre sértődötten csak annyit válaszolt, hogy "kössz a semmit".
Van saját lakása, az ő nevén van, és anyáék is felajánlották neki, hogy költözzan haza, a lakást pedig kiadhatná, de az sem jó neki.
Ha most nagyobb kertes házban lakik akkor érdemes lenne eladni, kifizetni az összes tartozás. És kisebb mindenképp társasházi lakás keresésébe fogni. Addig szülőknél lakhatnának ideiglenesen míg nem találnak egy megfelelő árú lakást. Az apukát is elő lehetne keríteni, mert nemcsak megcsinálni kell azt a gyereket..Aztán mindenképp csinálni egy költségvetést és lefaragni a költségeit ahol csak lehet, ebben segiteni neki. Az étkezésben például szerintem tudnának segiteni a szülők.
Ha most társasházi kis lakásban lakik akkor sokkal nehezebb a helyzet..
Ha nincs jelenleg a lakáson jelzáloghitel, azt kell felvenni és abból kifizetni a többi hitelt (provident, személyi kölcsönök stb.), így máris sokkal kisebb lesz a törlesztő, mert a jelzáloghitelnek azért sokkal alacsonyabb a kamata.
Utána már ki lehet számolni, hogy elég e a törlesztőre a jelenlegi bevétel. Ha nem, akkor kiadni egy szobát, kettőt, vagy az egész lakást, attól függően, mennyi havi bevétel hiányzik.
Adósságra a lehető legjobb megoldás, hogy minél gyorsabban meg kell szabadulni tőle (már csak az ezzel járó pszichés teher miatt is, meg ugye sose tudhatjuk, mit hoz a jövő, bármikor válhat fizetésképtelenné pl. betegség, munkanélküliség miatt, ne úgy legyen de tényleg nem lehet tudni) - tehát eladni a 4 szobás lakást, visszafizetni egy összegben mindent, maradékből venni egy kisebb lakást, rosszabb állapotban, rosszabb környéken, de tehermentesen. Tövvi megoldás is élhető lehet, amiket előttem javasoltak, de szerintem ez a legjobb.
És igen, teljesen megértem a hátrányait a szülőkkel való együttélésnek, meg a másodállásnak is, de egyszerűen valamit valamiért. Olyan megoldás nincs, ahol minden szempont tökéletesen teljesül, tehát a prioritásokat kell meghatározni, ennek alapján valamiből engedni.
Egyébként könnyen lehet, hogy nem vallja be, de már nyakán a végrehajtó, és nem is akar jobban fizető / másodállást vállalni, mert a többlet a végrehajtóé lenne. Ilyen helyzetben van egy pont, ahonnan már nem éri meg (legálisan) dolgozni.
Adóssal egy dolgot nem szabad csinálni: nem szabad neki pénzt adni, legalábbis addig nem, amíg nincs garancia arra, hogy nem fog újabb adósságot csinálni. Ez többnyire komoly szemléletváltást, életmódváltást igényel, sajnos csak kevesen képesek rá.
Valaki mar írta itt. Nem kell az egesz lakást kiadni, csak 1-2 szobát, így maradhatnak ők is ott.
Ha ennyire sem akar alkalmazkodni, akkor tényleg utána a vízözön.
"hogy egy adósságrendező hitellel fizesse vissza az adósságait, így az nem ketyeg tovább."
Ez olyan, mintha lenne egy nagy kopac földem, amivel nem tudok mit kezdeni, ezért ások neki egy gödröt?
Nem, ha vannak lejárt, sürgősen visszafizetendő adösságok, akkor a 6-8 évre felvett adósságrendező hitelből ezt rögtön ki tudja fizetni, azok nem ketyegnek tovább, nem terhelik rá a lakásra stb, és az újabb hitelt pedig tervszerűen, havonta visszafizeti a következő 6-8 évben.
Én nem mondom, hogy ezt kéne választania, ez csak egy lehetséges megoldás. Én a lakás eladására szavaznék.
Nem adok eladósodottnak egy ötezrest sem, mert részben ő tehet az adósságáról (nem kell három hitelt felvenni), és ha egyszer adsz, készüljél rá, hogy majd minden hónapban megy kuncsorogni.
Igen, ktsg vagyok, de nem érdekel.
Kérdező, a nővéred mit szól ezekhez az ötletekhez a lakással meg az adósság rendező hitellel kapcsolatban?
Mert ha ezek sem felelnek meg neki, akkor nincs mit tenni, így járt. Ő tipikusan olyan lehet, aki nem tud bánni a pénzzel. Saját lakás, de 300 ezerből nem képes megélni? Gyanítom, hogy a hitel visszatörlesztése után megint eladósítaná magát aztán kezdődne minden elölről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!