Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogy lehet segíteni egy...

Hogy lehet segíteni egy eladósodott emberen?

Figyelt kérdés

A nővérem nagyon nehéz helyzetben, egyedül neveli az 5 éves lányát, az apa alig fizet valamit, és sok adóssága van. Banknak, providentnek, közmüveknek összesen kb 6 millióval tartozik, úgy hogy ő maga csak alig több mint minimálbért keres. Tavaly anyáéktól kapott 300 ezret, de az is csak arra volt elég, hogy ne kapcsolják ki nála az áramot. Nemrég tőlem kért pénzt, de megmondtam, hogy nem tudok adni, viszont annyiban segíthetek, hogy délutánonként vigyázok az unokaöcsémre, hogy keressen másodállást. Erre sértődötten csak annyit válaszolt, hogy "kössz a semmit".

Van saját lakása, az ő nevén van, és anyáék is felajánlották neki, hogy költözzan haza, a lakást pedig kiadhatná, de az sem jó neki.

2024. jan. 15. 09:31
 11/95 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs fölös 6 milliód ,akkor nincs. Utána valószínűleg újra lenne tartozása, ha ezt is összeszedte és nem változtat az életvitelén. Azt is finanszíroznod kéne, ha már egyszer le tudott húzni.

Az rendes tőled, hogy vigyáznál a kislányra, míg dolgozik, de a helyedben nem is számítottam volna más válaszra, miután nem segítséget, hanem pénzt kért.

Itt most két lehetőség van, adsz vagy nem adsz pénzt. A nincsből nyilván nem tudsz, tehát megorrol rád és kér mástól.

2024. jan. 15. 10:20
 12/95 anonim ***** válasza:
96%

Szembe kellene nézni a saját helyzetével. Addig, amíg ő maga nem tesz semmit csak a nagyobb lyukakat foltozgatja, addig az addósága egyre nőni fog.

Nyílegyenesen halad a végzete felé.

Amikor majd a követeléseket eladják a cégek és jön a behajtó és a végrehajtó, akkor már késő lesz, mert a 6 millióból 20-30 millió is lesz és bizony vinni fogják a lakását.

Amit te ajánlottál neki, az nagyon nagy segítség lehetne, ha kihasználná.

De ha valaki nem akar dolgozni, mert sokkal jobb kölcsönkéregetni, azon nehéz segíteni.

Amit tehettél, megtetted, legyen tiszta a lelkiismereted.

Segíteni pedig csak azoknak lehet, akik maguk is akarják a változást.

2024. jan. 15. 10:21
 13/95 anonim ***** válasza:
92%

Semmi értelme segíteni rajta, mert ha mindig megoldjátok helyette a problémákat, akkor továbbra is el fogja várni. Őszintén, saját lakásban mégha szerény is egy 200ezer körüli fizetés, de meg lehet oldani egy gyerekkel is, hogy a legszükségesebbekre jusson. Azért 6 misi tartozást összehozni, úgy hogy a közműveket sem fizeti... akkor mégis mire költ?

Úgy adj neki pénzt, hogy azt többet nem látod, ha mégis, akkor majd évek múlva és még ő lesz vérig sértve, hogy rád nem lehet számítani.

2024. jan. 15. 10:24
 14/95 anonim ***** válasza:
96%

"Nyilván a legkényelmesebb lenne, ha valaki kirendezné a közel 6 milla adósságát és megszűnne a gond,"

Fenét szúnne. Csak megszokná, hogy úgyis megoldják helyette, és elkezdené megint felhelmozni az adósságot, mert "olyan úgysm lesz, hogy sehogy sem lesz".

2024. jan. 15. 10:25
 15/95 anonim ***** válasza:
16%

Ha belegondolsz, amit felajanlottatok nem igazán segítség.

A másodállásban egy egyedülálló fiatal számára oké. Itte gy egyedülálló anyáról van szó, akinek a gyereke amugyis kb egész nap az oviban van. Ha másodállásban vállalna, kb sose látná a gyereket. Lehet hoyg az adósságot gyorsabban kifizetné, de a gyerek lelkileg totál tönkre menne.

Haza költözni az anyjához... Te magad haza koltoznel felnőttként, a saját otthonodbol? Nekem volt szerencsém anyámmal élni pár évig, amikor egyedülálló anya voltam. Igen, anyagilag segítség volt, hogy ott lakhattunk. De lelkileg... A gyermekemmel való kapcsolatom igen xar lett, mert a mama mindent megengedett, mellé szépen alá asva az én szülői tekintelyemet. A saját gyerekem kb kiröhögott, ha valamit megtiltottam, mert majd a mama úgyis megengedi. Mellé jött meghigy anyám onnantól engem is újra gyerekként kezelt, nem egyenrangú felnőttként.

Tehát elmwletben jók ezek q felajanlasok, a gyakorlatban viszont nem segítség.

Egy hiteligyintezo szakember segíthet esetleg egy adossagrendezo hitellel, ami kifizeti az eddigi adossagokat és alacsonyabb törlesztéssel lehet fizetni. Igen, hitelt hitellel nem a legjobb ötlet, de itt ez lehet egy megoldás.

2024. jan. 15. 10:31
 16/95 anonim ***** válasza:
90%
#15 szerinted jobb lesz a gyereknek majd amikor kiveszik alóla a lakást, az anyja utcára kerül ő meg állami gondozásba? Itt az egyetlen megoldás ha elfogadja a segítséget a kérdezőtől és elmegy másodállásban takarítani. Hozzám hetente 1x jön takarító 4 órában, 3500 forintos órabérben. És így is alig találtam olyat aki szépen is takarít, és nem 5000Ft-t kér. Lehet pénzt keresni, csak ahhoz tenni is kell. Senkitől nem várható el, hogy majd megoldja helyettünk a problémáinkat. A kérdező testvére még szerencsés helyzetben is van, mert vannak körülötte akik segíteni próbálnak.
2024. jan. 15. 10:40
 17/95 A kérdező kommentje:
#15 való igaz, történetesen a mi szüleink is elég nehéz emberek. Ebből a szempontból valahogy megértem a tesóm, hogy nem akar hazaköltözni. Én is alig vártam, hogy elhúzhassak otthonról, pedig alapvetően nem rossz a viszonyunk.
2024. jan. 15. 10:49
 18/95 anonim ***** válasza:
100%
Az unokahúgod apja alig fizet valamit a nővérednek. Hát akkor nem lehetne jogi úton elérni, hogy többet fizessen? Az apa milyen anyagi helyzetben van?
2024. jan. 15. 10:50
 19/95 anonim ***** válasza:
100%

az apa alig fizet valamit,

Tessék bíróságra menni és bevasalni ami jár

Utána pedig az összes hitelt kiváltani egy alacsony kamatozású jelzáloghitellel és azt törleszteni mindenképp, előbb-utóbb úgy is a házra lesz terhelve

Nem fényesen, de azért így ki lehetne jönni, ha van saját lakás

Hosszabb távon pedig kell találni jobban fizető munkát, a másodállás csak ideig-óráig megoldás, nem lehet napi 16 órákat dolgozni

2024. jan. 15. 10:53
 20/95 A kérdező kommentje:
Nincs mit bíróságra menni, az apa törvényes keretek között fizet, csak a lehető legkevesebbet. Nővérem szerint szándékosan olyan munkát vállal, ahol kevés pénzre van bejelentve, közben pedig boritékban kapja a fizut, de a saját lányának még egy csokit sem vesz. Amíg kicsi volt a gyerek ez még tápszerre sem volt elég.
2024. jan. 15. 11:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!