Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Szerintetek is igazságtalan...

Szerintetek is igazságtalan ez, vagy pedig tényleg én vagyok pénzéhes és rosszakaró?

Figyelt kérdés

A ház, amelyben felnőttem anyám saját tulajdona 100%-ban. Ezt a házat ő a nagyszüleitől kapta ajándékba annak idején, együtt építették neki.

Miután a szüleim elváltak, anyám újraházasodott és gyereket is szült ebbe a kapcsolatba. Házassági szerződés nincs, tehát ha jól tudom, amennyiben anyám hal meg először, a házból egy gyermeknyi részt a férje örököl, illetve haláláig haszonélvezeti joga lesz rajta.

Eközben a férje örökölt egy ingatlant, amelyet eladott, a pénzt pedig lekötötte, hogy a féltestvéremnek vegyen majd belőle lakást, ha egyetemre megy.

Én nem kaptam soha semmilyen anyagi támogatást, és mikor szóba kerültek ezek a dolgok, megjegyeztem anyámnak, hogy amennyiben ő hal meg először, ami sajnos esélyes, mivel idősebb jóval, mint a férje, egy harmadnyi rész jut nekem a szülői házból, amit az én nagyszüleim építettek, és a férfi, aki semmit nem tett hozzá, haszonélvezetet kap és ugyanannyi részt, mint én. Mint kiderült, anyám ebbe nem gondolt bele, csak annyit mondott, ne aggódjak, úgyis a férje hal meg először...

Erre a féltestvérem felcsattant, hogy mit akarok én, hisz jól keresek, vegyek magamnak lakást, ne legyek pénzéhes. A ház nem ér olyan sokat, inkább eszmei értéke van, és rosszul esik a gondolat, hogy egy számomra idegen férfi ugyanúgy részesül dédszüleim keze munkájából, akiket nem is ismert. Persze, értem, ő anyám választottja, de a férfinek van saját ingatlana és még örökölt is, tehát nem kerülne utcára, bármi is történne.

Engem nem támogattak, mondván nincs miből, de a féltestvéremnek már be vannak készítve a tízmilliók évek óta lakásvásárlásra.

Csak szerintem igazságtalan ez, vagy nem látom elég objektíven?

2023. szept. 11. 18:16
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
85%
Így alapozzák meg a szülők a testvérek egymás iránti gyűlölködését. Majd játsszák az értetlent, de hát én nem erre neveltem! Igenis anyád dolga lenne, hogy a közös szerzeményükből az ő két saját gyereke egyformán részesüljön.A bérleti díj pedig közös szerzemény. Sok év alatt elég kövér összeg.
2023. szept. 12. 06:58
 32/44 anonim ***** válasza:
1%

"A bérleti díj pedig közös szerzemény."

Nem közös szerzemény. A bérleti díj csak a nevelőapáé, külön vagyon, ahogy a ház is, amiből jön.

2023. szept. 12. 08:09
 33/44 anonim ***** válasza:
95%
32, nézz utána, a különvagyonból származó bevétel közös szerzemény. A tulajdon nem, a haszon igen.
2023. szept. 12. 08:14
 34/44 A kérdező kommentje:
32, nem a nevelőapám, anyám férje! A férfi azért tudja kiadni az ingatlanát, mert beköltözött anyáméba. Az abból befolyt összeget egy az egyben a féltestvérem kapja majd meg, de a felújításokat anyám is fizeti, mivel közös pénzből. És mielőtt azt gondolnád, ő meg anyám házára költ, nincs így, mivel azt anyám a saját örökségéből oldja meg. Ezen rendszeres vita van köztük egyébként, de nem változott semmi. :/
2023. szept. 12. 08:44
 35/44 anonim ***** válasza:
90%
Így meg még inkább jogosan vagy kiakadva. 18-t én még félre is értettem, azt hittem, a közösen lakott házat renoválgatják a közösből. De hogy a paliét, az aztán igen! Azt gondolom, anyád téged el mer nyomni, a férjével szemben viszont nem képes kiállni az igazságért.
2023. szept. 12. 08:54
 36/44 anonim ***** válasza:
83%
"Nagyon is értelmes és igazságos a jog, hogy létezik a haszonélvezet. Szép is lenne, ha az embernek meghalna a házastársa, majd még az örökösök ki is b.sznák az otthonából," - így meg kib.sszák majd a kérdezőt az otthonából, mellesleg egy olyan ember, aki egy fillért nem tett bele. Tényleg igazságos. :)
2023. szept. 12. 17:10
 37/44 anonim ***** válasza:
79%
#34 Értem, nem a nevelő apád, hanem anyád férje, szinonimaként használtam a két szót. Csakhogy ebbe mind, amit leírtál, anyád beleegyezett.
2023. szept. 12. 19:04
 38/44 anonim ***** válasza:
100%

"Nem közös szerzemény. A bérleti díj csak a nevelőapáé, külön vagyon, ahogy a ház is, amiből jön."

Tévedés. A különvagyon haszna a házasság alatt közös.

2023. szept. 12. 23:44
 39/44 anonim ***** válasza:
8%
#36 Igen, igazságos. Tekintve, hogy a kérdezőnek nem kell ott laknia, ahol az anyja és anyja férje is. A saját házastársával meg azért csak együtt él az ember. :D
2023. szept. 13. 11:45
 40/44 A kérdező kommentje:
39-es, neked problémád van a szövegértéssel vagy lusta voltál elolvasni, amit írtam?
2023. szept. 13. 14:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!