Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit lehet tenni, ha a húgom...

Mit lehet tenni, ha a húgom túlzásba viszi a klímaváltozástól rettegést?

Figyelt kérdés

Pár hónapja megnézett valami dokumentumfilmet és azóta egyre jobban ássa bele magát a túltolt környezetvédelmbe és a "klímaszorongásba". Ami önmagában nem lenne zavaró, mindenki olyan világvégében hisz, amit akar, viszont elég idegesítő, hogy ezt folyamatosan hangoztatja is.

Egy pörköltöt nem lehet már úgy megenni, hogy ne nyomná, hogy milyen gonoszság megenni az állatokat. Azon nyavajgott nyaraláskor, hogy a repülőgép milyen káros (de azért persze eljött az álszentje). Tényleg nincs olyan nap, amikor ne hozna fel valami hasonló hülyeséget, és borzasztóan unalmas. Az se érdekli, ha esetleg vendégek vannak vagy a haverokkal jövünk össze, olyan lett, mint valami hittérítő.

A szüleimet annyira nem zavarja, szerintük ez csak ilyen tini hóbort (16 éves), amiből majd kinő.

Tényleg igazuk van? Mert már lassan fél éve csinálja és nem úgy tűnik, mintha abba akarná hagyni.

2023. júl. 25. 09:57
1 2 3 4 5
 21/43 A kérdező kommentje:

#19 Néha tényleg úgy érzem, hogy legszívesebben adnék neki egy pofont. Na persze valójában soha nem tenném meg, mindig is jóban voltunk, de tényleg ki tud akasztani.

Például: a városban ahol lakunk van lehetőség szelektív hulladékgyűjtő kukát igényelni. Nagyon sokáig nem foglalkoztunk ezzel, de (még az agymenése elején) úgy döntöttünk, hogy jó, legyen öröme, gyűjtsük a műanyagot, papírt szelektíven. Erre egy hónappal később kitalálta, hogy ez nem jó, mert a műanyag szerinte valójában nem is újrahasznosítható. Na most érted, egy rakat cucc műanyagba van csomagolva, az "öko" termékek meg nagyon drágák, egyszerűen lehetetlen kikerülni a műanyag csomagolást.

És egy tucat ilyen "pálfordulása" volt.

A legjobb valószínűleg tényleg az lesz, ha csak ignorálom, de ha minden nap szajkózza a zöldségeket (:D), akkor nehéz.

2023. júl. 25. 13:07
 22/43 anonim ***** válasza:
91%
Én is ismerek nagy környezetvédőket, akik itt a városban ugyan kerékpárral járnak, és szidják az autósokat, utána meg repülővel mennek nyaralni meg rokonlátogatóba. És persze nem tudnak az internetről leszakadni. Olyat is ismerek, aki a nagy környezetvédő duma mellett a kiselejtezett porszívót meg régi kis tévét egyszerűen bevágta a kuka aljába.
2023. júl. 25. 13:17
 23/43 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem nem tudsz ellene semmit csinálni. Max vágd szájba, ha rákezd a mantrára. Legalább abbahagyja egy ideig... Komolyra fordítva, fogalmam sincs mit lehet tenni. Nekem a 40+os nővérem lett ilyen kb fél eve, de ő a "betegség nem létezik, csak az agyadban" hitre tért rá. Tavasszal egy 3 perces autóutra kértem meg, 25 percig tartott az út és végig ment a mantra. Én már mondtam neki mindt hogy fogja be a száját, de csak mondt, mondta, mondta... Az ilyeneket egyszerűen nem lehet leállítani. A kértem szépen, csúnyán, mindenhogy, a végén már énekeltem magamban... Az segített. Azóta kerülöm, messziről. Szegény anyámékat sajnálom, mert ő nem tehet semmit.... Szóval szerintem az ilyen emberekkel nem lehet semmit sem csinálni. Ha helyeselsz, bológatsz, akkor csak adod alájuk a lovat, és egyre jobban belelendülnek a prédikálásba. Nem hiszem, hogy van rá valami megoldás, max a pszichológia, vagy valami olyan extra élethelyzet, vagy szituáció amivel teljesen kizökkented őt abból az adott körből.
2023. júl. 25. 14:04
 24/43 anonim ***** válasza:
66%

"Én is ismerek nagy környezetvédőket, akik itt a városban ugyan kerékpárral járnak, és szidják az autósokat, utána meg repülővel mennek nyaralni"

És igazuk van.

Ha naponta csak 20 kilométert mész és kizárólag munkanapokon, akkor már kétszer akkora a CO2 kibocsátással jarulsz hozzá az üvegházhatáshoz, mintha oda-vissza megjárnád repülővel Görögországot.

Az a család, aki évi egyszer repülőzik, de egyébként biciklizik, többel járul hozzá a környezet védelméhez, mint aki átlagnál kevesebbet autózik.

2023. júl. 25. 14:09
 25/43 anonim ***** válasza:
75%
#24: azt azért számold bele, hogy a biciklizés bellett azért mindent házhoz rendel, amit bizony néhány ételrendelést leszámítva belsőégésű motoros járművek szállítanak....
2023. júl. 25. 14:19
 26/43 anonim ***** válasza:
100%

A térítő vegánok engem is irritálnak, bár tudatában vagyok, hogy ez a civilizáció eléggé közel jár a végéhez... én ettől függetlenül látszólag viszonylag derűs vagyok, csak épp függőségekbe bújok.

Tán a médiának köszönhető, hogy most épp a klímával foglalkozunk többet, de a világ egy rendszer és nagyon sokféle komoly probléma van (tengerek elszennyezése, biodiverzitás csökkenése, szociális olló nyílása, törvényszerű piaci összeomlások), aminek az oka egyébként közös (az elavult gazdasági berendezkedés), csak legtöbben nem rendszerként tekintünk a világra, így valakinek a klíma mozgatja meg a szorongószervét, valakinek a kontinens méretű szemétszigetek, stb.

Ezt esetleg olvasd el, főleg a Tagadás részt. 1998-ban írta a szerző.

[link]

A húgodnak megveheted az Ökopszichológia-alapkönyvet, olvasgassa, hátha enyhülést talál benne. Vagy hivatást.

Valóban zavaró lehet ebéd közben ezt hallgatni. Amúgy meg az egész társadalomnak össze kellene fogni, hogy ne káoszba és háborúba forduljon az egész világ hamarosan. Nem sok esély van rá, sajna.

2023. júl. 25. 14:38
 27/43 anonim ***** válasza:
100%
Mond meg neki, hogy jelentkezzen a Greenpeace-nél klímaaktivistának (nem tudom hogy kell leírni, lusta vagyok google-zni) :D Ott tudná kamatoztatni tudását :D
2023. júl. 25. 14:48
 28/43 anonim ***** válasza:
0%
Kergesd az őrületbe, direkt úgy csinálj, mintha pazarolnál, környezetszennyeznél a jelenlétében. Például elkezdesz szemetelni, bedobod a papírt a sima kukába, műanyagot a papír közé, kocsival mész oda, ahova eddig biciklivel jártál (vagy ha nem lássa, elég ha szóba mondod aztán attól még biciklizel) stb. Persze ezt nem a végtelenségig, csak egy kicsit bosszantod (de amikor elmegy amit lehet hozz rendbe azért)
2023. júl. 25. 14:54
 29/43 anonim ***** válasza:
33%

ha eddig nem tudtatok belőle normális embert nevelni, akkor mostmár szerintem el kell engedni. ha a példaképe egy nyolc általánost végzett autista kislány, aki a szélsőjobb malmára hajtja a vizet hosszútávon a baromságaival (meg lehet nézni nyugodtan, ahányszor zöldpárt és szélsőjobb egyidejűleg kerülnek be bármilyen parlamentbe, egymás ölében kötnek ki végül...), akkor sajnos a húgodnak se intelligenciája, se ítélőképessége nincs.

mondjuk én a szüleid helyében legalább a pénzcsapot elzárnám, a normális életét természetesen finanszíroznám tovább, de a rengeteg módosított szójatrutyit, az avokádókat meg a különféle "vegán" műanyag szarokat fizesse magának.

meg próbáljátok meg rákényszeríteni, hogy tanuljon némi földrjazot és biológiát, egy kis kémia-fizikával vegyítve, és akkor talán rájönne, hogy a sötétzöld hiszti nagy része károsabb a bolygónkra, mintha csak békén lennénk hagyva (szójatermesztés káros hatásai a mezőgazdaságra, a nevetséges e-autók meg a hülye sebességkorlátozós hisztijeik, a hulladéklerakók istenítése szemétégetők építése helyett, esetleg egy pontot azt is felfogná, hogy az atomerőmű jó barát, de ez már lehet hogy nehezebb lenne, mint egy született jehova-tanút kihozni a szektából...)

2023. júl. 25. 15:07
 30/43 anonim ***** válasza:
55%

Igen, ez itt a mandineres kötelező, napi érv: "egy nyolc általánost végzett autista kislány"

Greta Thunberg mellett sok tudós is foglalkozik a témával.

Javaslom elolvasni pl. Dr. Gyulai Iván rendszerelméleti megközelítésű tanulmányát a klímával kapcsolatban.

[link]

2023. júl. 25. 15:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!