Most tényleg én vagyok a bunkó? Nem az én hibám, hogy nem az övé a gyerek
Hagy fizesse, ha ennyire hülye.
Az "én mindig kimondom, amit gondolok" emberek szoktak a leginkább megsértődni, amikor valaki ugyanúgy viselkedik velük, ahogy ők másokkal...
Ez meg, hogy hát az ő hibája, mert ő vette el a nőt, aki megcsalta, hát nem tudom. Valamennyi igazság van benne, de kb ugyanaz a fajta áldozathibáztatás, mint mikor egy nő kihívóan öltözik fel, bedrogozzák és megbecstelenítik, aztán megkapja, hogy minek ment oda. Az a hibás, aki visszaél a másik jóhiszeműségével, nem az, aki jóhiszemű.
Van egy ilyen kognitív torzítás (gondolkodásmódbeli logikai hiba), az a neve, hogy az igazságos világba vetett hit. Gyerekként az ember biztonságérzetét az alapozza meg, ha hisz abban, hogy a világ igazságos, jó tett helyébe jót várj. Felnőve már tudjuk, hogy ez nem így működik, mindenkivel történnek jó és rossz dolgok, sokszor függetlenül az egyén érdemeitől. De aki ezzel nem akar szembenézni, az abban keresi az önigazolást, hogy akivel rossz dolog történt, az biztosan megérdemelte. Sajnos az ilyen emberek, ha empátiát kellene tanúsítaniuk valaki felé, azzal a biztonságérzetük csökkenne, így inkább azt teszik felelőssé, aki károsult a sztoriban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!