Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Milyen lépéseket tehetek az...

Milyen lépéseket tehetek az ügyben?

Figyelt kérdés

Apánk beköltözött a testvéremhez (amúgy hárman vagyunk. Ő legyen K, a másik testvérem meg Zs), mert eladta a házát, anyu meghalt már, ő is öreg, nem tud már gondoskodni magáról, főleg nem a birtokról, mi pedig nem szeretnénk ott vidéken ilyen mezőgazdasági életet élni. Karácsonyi vacsora Knál volt. Elszólta magát fater, és nagy örömmel közölte, hogy a tesónk milyen okos, hogy befektette a pénzt. Erre mindenki nagyot nézett, és kérdeztük apámat meg tesónkat, hogy mégis milyen befektetés, és hova lett a pénz? Erre apa elkezdett dödögni dadogni, és a tesónkra nézett, hogy most mit mondjon, ő pedig kiment a konyhába. Nagy erőfeszítések után kiszedtük apából, hogy ODAADTA a pénzt a bátyánknak, mert ő majd befekteti. Tehát tesónk számlájára került, bármi papírmunka nélkül.

De itt jön a lényeg, hogy tesónk nem is hajlandó elárulni, hogy mit csinált a vagyonnal. ( 100 milliós összeg kb)

Ekkor már apánkon is látszott, hogy nem olyan lelkes, és Zs olyan ideges lett, hogy felállt, fogta a feleségét és a gyereket, és lelépett. Mi maradtunk, hátha tudok infót szerezni még, de már apa is témát akart váltani, vagy legalábbis nem akart erről beszélni, én pedig nem akartam a karácsonyt elrontani mégjobban neki, mert lehet az utolsó, amit velünk tölt. Bár képzelhetitek, hogy milyen volt a hangulat. K fel sem nézett a tányérjából, én meg nem is tudtam mit mondjak. Feleségen beszélgetett apával kb végig. Aztán mi is kocsiba ültünk és mentünk haza.

Szóbeli megegyezés volt arról, hogy három felé lesz osztva a pénz. K intézte volna a végrendeletet, de mint kiderült az sem lett hivatalosan megcsinálva. Engem annyira nem izgat, nekem van egy jól menő vállalkozásom, viszont Zs a feleségével és gyerekkel még mindig egy panelban laknak, és ezt a pénzt akarták önerőnek egy hitelhez családi házra. Valószínűleg én segítettem is volna neki a saját részemből egy hitellel, de hát kérdés lát e bármelyikünk egy fillért is.

Jövő héten beszélek egy ügyvéddel, nyilván ez a megfelelő lépés, de azért kíváncsi vagyok, hogy vajon ez elúszott e teljesen, vagy láthatunk belőle valamit még?

2022. dec. 30. 21:12
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
81%

"Mit nem lehet azon érteni, hogy egy öt hónapos gyerek sem gondozná a szülőjét, mégis jogosan örököl"

Oké, de itt nincs egyelőre örökség. Majd ha apuka meghal, akkor kérdező meg a testvére is örököl abból, ami maradt az apuka után. De életében azt csinál a pénzzel, amit akar.

2022. dec. 31. 07:20
 32/38 anonim ***** válasza:
65%

Elöször is, itt az APÁNAK volt pénze (nem a gyerekeiek öröksége).

Másodszor ha odaadta a pénzt az egyik gyereknek, az jogilag NEM ajándékozás, annak ugyanis FELTÉTELE, hogy megjelenjen valahol ez a szándék - vagy ajándékozási okirat (ami itt egyértémüen nem jön szóba), vagy olyan átutalás, amin szerepel az 'X részére ajándék' megjegyzés (amiröl szintén nincs szó).

Ha csak minden megjegyzés nélkül odaadja, átutalja a pénzt, az nem jelent semmit.

Másrészt itt nem arról van szól hogy az a testvér, akio magához vette a szülöt, jogosan örököl-e, hanem hogy akik nem foglalkoznak vele, azoktól megvonhatja a pénzt az apa.

Szó sincs örökségröl, ugyanis az akkor 'keletkezik' amikor az apa meghal, elötte az illetö saját vagyona, amivel azt csinál, amit akar. (Akár el is osztogathatná akár hajléktalanoknak is, senkinek semmi köze hozzá!)

2022. dec. 31. 08:47
 33/38 A kérdező kommentje:

Na álljon meg a menet. A panelba nyilván nem fog beköltözni 3 ember mellé. Hozzám is és Khoz is mehetett, viszont K szerette volna ha nála lakik, mert ő meg egyedül él. Szó nincs arról, hogy itt mi nem keresnénk, az öröklést pedig ő hozta fel, hogy hogyan szeretné, hogy legyen, hogy tiszta legyen az egésznek a menete, és ne legyen vita.

Tudom, hogy jaj ez nagyon bunkó hogy hú beszélni merünk örökségről, és jaaaaaj milyen számítóak vagyunk, és hasonló ostobaságok /s. Az ég világon semmi probléma nincs abban, hogy rendezni akarjuk az örökséget.

2022. dec. 31. 09:37
 34/38 anonim ***** válasza:
32%
Milyen örökségét? Apatok él, addig nincs örökség.
2022. dec. 31. 10:06
 35/38 anonim ***** válasza:
19%
100 millió forint ajándékozása esetén adófizetési kötelezettség is fellép még szülő-gyerek viszonylatban is. Ha nem ad felvilágosítást K nyugodtan megfenygetheted, hogy a NAV-ot rászabadítod.
2022. dec. 31. 10:11
 36/38 anonim ***** válasza:
84%

Oké, kérdező, de ezt most itt nekünk hiába írod le, te ezzel kapcsolatban nem tudsz semmilyen jogi lépést tenni, hiszen nem örökségről van szó, hanem apád vagyonáról, amihez jogszerint jelenleg kb. annyi közöd van, mint az enyémhez.

Nem tudom, mit vársz egy ügyvédtől, ő is ugyanezt fogja mondani. Ti csak azzal tudtok esetleg jogilag kezdeni valamit, amit megörököltök, amíg él apátok, addig tényleg azt csinál a pénzével, ami akár, maláj k*rvákra is elverheti és akkor sem fog járni nektek belőle vissza a halála után.

Ezt a dolgot apád szúrta el elsősorban, mert nem így kellett volna intéznie, ő tudja esetleg visszacsinálni. Esetleg. Kérje vissza a pénzt a testvéredtől és ossza szét köztetek, erre nincs más mód, ez az igazsàg, mert az már nem az ő pénze, ha àtutalta tesódnak önszántàból papírozás nélkül.

Reméljétek, hogy a testvéred visszaadja, mert ha nem, és apád meghal az az övé marad, hiszen nem fogja az örökség részét alkotni, amiből nektek is járna.

2022. dec. 31. 10:30
 37/38 anonim ***** válasza:
84%
#35, családtagok közötti pénz ajándékozása pár éve adómentes.
2022. dec. 31. 10:54
 38/38 anonim ***** válasza:
94%
Kérdező, nulla tulajdonrészetek volt az ingatlanban? Anyukátok után nem örököltetek belőle semmit?
2022. dec. 31. 14:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!