Milyen lépéseket tehetek az ügyben?
Apánk beköltözött a testvéremhez (amúgy hárman vagyunk. Ő legyen K, a másik testvérem meg Zs), mert eladta a házát, anyu meghalt már, ő is öreg, nem tud már gondoskodni magáról, főleg nem a birtokról, mi pedig nem szeretnénk ott vidéken ilyen mezőgazdasági életet élni. Karácsonyi vacsora Knál volt. Elszólta magát fater, és nagy örömmel közölte, hogy a tesónk milyen okos, hogy befektette a pénzt. Erre mindenki nagyot nézett, és kérdeztük apámat meg tesónkat, hogy mégis milyen befektetés, és hova lett a pénz? Erre apa elkezdett dödögni dadogni, és a tesónkra nézett, hogy most mit mondjon, ő pedig kiment a konyhába. Nagy erőfeszítések után kiszedtük apából, hogy ODAADTA a pénzt a bátyánknak, mert ő majd befekteti. Tehát tesónk számlájára került, bármi papírmunka nélkül.
De itt jön a lényeg, hogy tesónk nem is hajlandó elárulni, hogy mit csinált a vagyonnal. ( 100 milliós összeg kb)
Ekkor már apánkon is látszott, hogy nem olyan lelkes, és Zs olyan ideges lett, hogy felállt, fogta a feleségét és a gyereket, és lelépett. Mi maradtunk, hátha tudok infót szerezni még, de már apa is témát akart váltani, vagy legalábbis nem akart erről beszélni, én pedig nem akartam a karácsonyt elrontani mégjobban neki, mert lehet az utolsó, amit velünk tölt. Bár képzelhetitek, hogy milyen volt a hangulat. K fel sem nézett a tányérjából, én meg nem is tudtam mit mondjak. Feleségen beszélgetett apával kb végig. Aztán mi is kocsiba ültünk és mentünk haza.
Szóbeli megegyezés volt arról, hogy három felé lesz osztva a pénz. K intézte volna a végrendeletet, de mint kiderült az sem lett hivatalosan megcsinálva. Engem annyira nem izgat, nekem van egy jól menő vállalkozásom, viszont Zs a feleségével és gyerekkel még mindig egy panelban laknak, és ezt a pénzt akarták önerőnek egy hitelhez családi házra. Valószínűleg én segítettem is volna neki a saját részemből egy hitellel, de hát kérdés lát e bármelyikünk egy fillért is.
Jövő héten beszélek egy ügyvéddel, nyilván ez a megfelelő lépés, de azért kíváncsi vagyok, hogy vajon ez elúszott e teljesen, vagy láthatunk belőle valamit még?
Az ajándékozásnak az öröklés szempontjából is jelentősége van. Ha az örökhagyó még életében jelentős értékű vagyontárgyat ajándékozott például egyik gyermeke javára és nincs végrendelete, akkor a törvényes öröklés során a megajándékozott gyermeknek úgynevezett osztályrabocsátási kötelezettsége van.
Ez azt jelenti, hogy az ajándék értékét hozzá kell számítani a hagyaték értékéhez és ebből kell kiszámolni az örökösökre jutó örökrészt. A megajándékozottnak a rá jutó részből le kell vonnia az ajándék értékét, és csak a fennmaradó örökrészre lesz jogosult, tehát a rá eső örökrész az ajándék értékével csökken.
Nem adhatta volna el a házat, mert ahhoz aláírás kellett volna az anya révén örökölt részről. Az apa, mint az anyai rész haszonélvezője nem adhatta el törvényesen a házat (csak akkor, ha előzőleg kizárólag az övé volt, pl örökölte az ő apjától)
Amúgy meg én gusztustalannak tartom, hogy sem Zs, sem a kérdező nem akarta magához venni apukát amikor önellátásra képtelenné vált, de az örökségért tépik magukat, miközben évente kétszer, ha meglátogatták (azt sem tudták, hogy árulják a 100 milliós vagyont, és azt sem, hogy apuka K-hoz készül beköltözni - szoros kapcsolatuk volt, ugye? Hahahaha). K pedig eteti, fűt rá, orvoshoz viszi, gondozza, elviseli, amikor besz4rik, vagy mentális problémái vannak. Remélhetőleg volt K-nak annyi esze, hogy eltartási szerződést kössön apukával, hogy ne lehessen támadni a haszonleső testvérek által.
Ügyvédet keress meg, teljesen mindegy, itt ki mit mondd.
Addig is K-nak írj egy tértivevényes ajánlott levelet, amiben felvilágosítást kérsz róla írásban, hogy édesapátok által átutalt x összeggel, mely a négyőtök közötti előzetes megállapodás szerint a majdani hagyaték lett volna, mi lett. Válaszadási határidőt ne felejts el ráírni, természetesen a levél egy példányát tedd el és vidd magaddal az ügyvédhez a tértivevény papírjával együtt.
Az eltartási szerződés sohasem késő, amennyiben az ingatlan eladása előtt kötötték meg. Az ingatlant pedig eladhatta egyedül, ha az kizárólag az apuka nevén volt, és különvagyonnak számított (mert apuka örökölte az ő apukájától).
Az eltartási szerződés aláirása esetén a kérdezőnek és a panellakó testvérének semmilyen esélye nincs, kivéve, ha bebizonyítják, hogy a testvér nem látja el apukát (ami nehéz, hiszen apuka ott lakik a testvér házában).
Az eltartási szerződéssel egész jól kijátszható az öröklés, csak szólok. Főleg, ha a testvérek (a másik kettő) azt sem tudta, hogy apuka költözni készül, és árulják az ingatlant - ez azért nem egy pár nap alatt lezavarható dolog, hogy jaj, hát a múlt héten itt voltunk és nem is mondtad, most meg már itt is laksz, és már el is adtad... ez nem lezavarható egy hét alatt). Nyilván "szoros" kapcsolatban voltak, igen.
Pénzéhesek a kistesók, ez az igazság.
Vagy az egész kérdés kamu (házeladás örökösök tudta nélkül, nem is tudtak róla, meg hasonlók)
21
De csak akkor, ha az ajándékozás és a halál között nem telt el több, mint 10 év. Ha eltelt, akkor nem lehet kötelesrészt sem kérni.
"mely a négyőtök közötti előzetes megállapodás szerint a majdani hagyaték lett volna, mi lett. V"
Ilyen nincs. Nincs "majdani" hagyaték. A szóbeli megállapodás meg olyan, hogy vagy volt, vagy nem volt, vagy félreértettek valamit. De mindegy is. Az apa annak adja a pénzét, akinek akarja.
Mit nem lehet azon érteni, hogy egy öt hónapos gyerek sem gondozná a szülőjét, mégis jogosan örököl? Sőt, még az anyja hasában is. De ha Kukutyinban él és negyven éve nem találkozott a szülővel, akkor is örökös. Gyereke, örököse. Aki az eltartásira hivatkozik, nézzen utána, mennyi időnek kell eltelnie az eltartási szerződés megkötése és a halál között. Ajándékozásnál ugyanígy van határidő. Aki meg álszentkedik, hogy ő merő szeretetből, tiszteletből meg hálából ápolta a szülőjét, ugyan mit kakaskodik utána a lóvéért? Talán picit hamiskás az a nagy szívjóság?
Kérdező, ha tényleg nyoma van a pénznek, úgy utalta apátok, akkor kérdezz ügyvédet, hogy ez így ajándékozásnak minősül-e. Ha igen, de tíz éven belül apátok elhalálozik, akkor bele kell számolni az összeget a hagyatékba. És bele is számolják. Ha meg a tanya valójában közös tulajdonotok volt, akkor törvénytelen volt az átutalás tesód részére.
Aki meg azt akarja, hogy valamelyik gyerekére ne maradjon utána semmi, az intézkedjen időben. Megvan annak is a módja. De ez nem az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!