Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Semmi nem hat az öcsémre, mit...

Semmi nem hat az öcsémre, mit tennétek vele?

Figyelt kérdés
20 éves gyerek, nem dolgozik, nem tanul, amint betöltötte a 16-ot már nem járt be. Mindig mondja hogy neki milyen rossz, de változtatni sose próbált. Vagy egész nap a gép előtt ül, vagy a drogos haverjával van. Ha találkoznak mindig isznak vagy füveznek, gyógyszereznek, néha keményebb drog is becsúszik, más programjuk nem igazán van. Elég gazdagok a srác szülei, mindig kérdeztem hogy honnan van ennyi pénzük piára és drogra, a gyerek lopja a szüleitől, minden alkalomkor 20-30 ezer forintot, néha többet, olyan gazdagok hogy észre sem veszik hogy hetente 2x-3x eltűnik annyi. Ezt csinálják kb 2 éve, szanaszét csapják magukat, semmi életcél, ahogy ők szokták mondani: "élvezetnek élünk nem a munkának". Persze nem az ő pénzükön élnek ilyen nagymenő életet, valaki azért nagyon sokat tanult és dolgozott, leszarják. Rengetegszer próbáltuk motiválni hogy legyen valami célja és kitörjön ebből a hülye mentalitásból, de semmi haszna. Tanácsokat adtunk neki, mellette voltunk mindenben, de az eredmény mindig semmi volt, azt se tudja mit akar csinálni. Gazdag akar lenni de ha nem akar dolgozni hogyan? Nagyon sok balhét csinált amúgy ezalatt a pár év alatt, volt mikor részegen a szomszédokba kötött bele, cigit meg pénzt kéregetett tőlük, volt rendőrségi ügye is mikor a haverjával ok nélkül szintén részegen a helyi dohányboltnál agyonvertek 2 alkoholistát, és még sok mindent tudnék mesélni. Mivel szó szerint semmit nem tudunk vele kezdeni, ezért gondoltam megkérdezem hogy ti mit tennétek? Apám ki akarja tenni , az segítene? Mert szerintem rontana a helyzeten.

2021. aug. 21. 14:00
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
78%

Kiraknám.

Előre szólnék,hogy kap egy hónapot.

Annyi idő alatt lehet szerezni munkát is albérletet is,aztán hajrá.

Látogatóba hazajöhet,nem akarom vele megszakítani a kapcsolatot,de egy hónap múlva akkor is költözni kell,ha nincs hová.

2021. aug. 21. 15:50
 22/32 anonim ***** válasza:
49%
Az apa is fél a fiától, mind be vannak tőle tojva. Nem mernek ilyet mondani neki.
2021. aug. 21. 15:51
 23/32 anonim ***** válasza:
100%
Akkor mind töketlenek és meg is érdemlik hogy bohócként kezeli őket. Élethez hozzátartoznak a konfliktusok, még ha kellemetlenek is. Lehet szenvedni örökre vagy tenni valamit ellene.
2021. aug. 21. 15:54
 24/32 A kérdező kommentje:
Apám beszélt anyámmal. Azt mondták 1 hónapra el fog innen menni, oldja meg hova (unokatesó valszeg), utána visszajöhet, ha megváltozik, ha nem akkor kijelentik és csinál amit akar. Nagy nehezen anyám összeszedte ma a cuccait, mikor ezt az öcsém meglátta ideges lett és elment otthonról, azt mondta "ma szét iszom magam azt leütöm az egészet". Így mondta szó szerint. Baj az hogy könnyen megcsinálhatja, mert volt már nem egyszer erre példa hogy részegen unatkozásból leütöttek embereket. De holnap visszajön azt szembe kell néznie ezzel. Nincs más megoldás. Ha ezek után is folytatja a drogos bűnözői karriert tegye.
2021. aug. 21. 16:30
 25/32 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen hozzáállással öcséd nem sokáig fog élni. Egyszer kell rossz emberbe belekötnie és az lehet nem ütni fog hanem szúrni.
2021. aug. 21. 16:32
 26/32 anonim ***** válasza:
100%
Az két alkesz agyonverésének nem lett semmi következménye?
2021. aug. 21. 17:20
 27/32 anonim ***** válasza:
100%
Majd csak megöli egyszer valaki, ahogy a 25-ös írja, azt levan a gond. Nem tudom sajnálni az ilyet.
2021. aug. 21. 18:07
 28/32 anonim ***** válasza:
31%
Vicces, hogy mindenki csak azzal dobálózik, hogy rakjátok ki az utcára... :) Az ilyen ember azért viselkedik így, mert valami olyan trauma érte, amit képtelen volt egyedül feldolgozni. A függőségeivel próbál kompenzálni. Ezt a szüleitek b@szták el, ha tetszik, ha nem, és mivel hagytátok eddig húzódni a dolgot, valószínűleg már nem tudtok rá hatni, hogy menjen el pszichológushoz.
2021. aug. 21. 18:18
 29/32 anonim válasza:
90%

Szia!

Nem vagyok pszichológus, de elmondanám az én véleményemet és tapasztalataimat.

Szóval ha jól értelmezem, akkor 16 évesen ott hagyta az iskolát, mert ugye akkor már a gyerek saját magától is ki tud iratkozni, ha jól tudom és jól emlékszem szülői beleegyezés nélkül.

Azért ez valamilyen szinten ciki, de inkább szégyen, hogy a mai világban az embernek 8 osztálya van, és nincsen szakmája. Az érettségit direkt nem írom, mert az nem szakma, az csak egy lehetőség, hogy az ember tudja magát fejleszteni tovább, bizonyos irányokba. Az kell már sok tanfolyamhoz, vizsgához, így nyilván nem hátrány, ha van, de egy szakma is bőven megteszi. Én nekem is szakmám van (villanyszerelő), érettségim nincsen. Bár nem abban dolgozom és nem is sokat dolgoztam benne (Magyarországon nem fizetik meg, sajnos.), azért legalább én büszke vagyok, hogy elvégeztem a középsulit, és van egy szakmám. Most gyárban dolgozom, és rengetegen vannak 8 osztállyal. Az én korosztályomból is (én 23 vagyok, jövő januárban 24), és a nem sokkal idősebbekből is. Konkrétan van olyan munkatársnőm, akinek szintén 8 osztálya van, és van két gyereke, abból ha jól tudom akkor egyik sem jár iskolába. A nagyobbik 17-18, a kisebb picivel fiatalabb. Én csak gratulálni tudok nekik. (Rossz értelemben persze!)

Ez pedig lassan lenéző lesz a magyar emberek körében (jogosan), hogy egy olyan emberrel találkoznak, dolgoznak együtt, aki tanulatlan, mert hogy ezt annak szokták nevezni.

Egyébként gyárba el tud menni dolgozni, hogy ha szeretne. Sok helyen felveszik a 8 osztályos munkaerőt is. De dolgozni tudni és akarni kell. A semmiért nem fizetnek, és komoly szabályok vannak ám, főleg a multi cégeknél.

Akkor térjünk ki az öcsédre így konkrétabban.

Ha már 20 éves, és meg van a 8 osztálya legalább, akkor csinálja meg a jogosítványt. AM-A1-A2-B kategóriákat meg tudja csinálni.

AM: Segédmotoros kerékpár, max. 50 ccm-ig. (14 éves kortól)

A1: Motorkerékpár, max 11kw és 125 ccm-ig. (16 éves kortól)

A2: Motorkerékpár, max 35 kw-ig. (Köbcenti meghatározás nincs.) (18 éves kortól)

B: Személyautós jogosítvány (17 éves kortól)

És akkor menjen pizzázni, esetleg csomagküldő futár cégekhez is el lehet menni. (GLS, DPD, DHL, Sprinter, Express One stb...stb...)

Bár néhány csomagküldő cégnél kérnek érettségit, vagy legalább valamilyen középiskolai végzettséget.

Vagy mehet B. kategóriával furgonosnak nemzetközibe is. Láthatja egész Európát, és még nem is rossz pénzt lehet vele keresni. Alapszintű Angol vagy Német azért illik, hogy legyen, tehát meg tudjon szólalni, és legalább értse hogy mit beszélnek neki. Nem nagy WTF a dolog.

Hirtelen ez jutott eszembe mint ötlet, ha már nincsen szakmája. A gyár a legjobb opció talán, de ha érdeklődik a motorok és autók iránt, akkor csinálja meg a jogsit, és menjen dolgozni. Meglepődés talán, de sima pizzafutárként is egész jól lehet keresni. Tény és való, hogy ehhez menni kell 7-ből 6-7 napot, és adott esetben alsó hangon 24-25-26 napot egy hónapban, de legalább nem otthon ül. Tapasztalatból beszélek, voltam én is pizzafutár két évig.

Ha állandóan dolgozik, és egy cseppnyi felelősség érzet is van benne, avagy maradt benne, akkor esze ágában sem lesz inni és vagy drogozni.

Az már más kérdés, hogy a fizetését is erre költené el java részt valószínűleg, de legalább nem ingyen élő lenne. Hanem tudná hogy mit jelent élni, dolgozni és pénzt keresni, pénzt kapni, ami a sajátja.

Így párkapcsolata sem lesz soha, legalábbis normális biztosan nem. Ha csak nem talál magának egy ugyan ilyen kaliberű csajt, aki hasonlóan "éli az életét" és hasonlóan gondolkodik. De ha ilyen lesz, az már régen rossz, mert akkor Ő ebből sosem szabadul majd.

A másik lehetőség amit tudok javasolni, hogy vissza megy az iskolába, és elvégez valami felnőtt képzést, vagy valami OKJ-s cuccot. Az is szakma, arról is bizonyítványt kap. Munka nélküliből rengeteg munkát szoktak (általában) ajánlani. Szoktak targoncás jogsit, személy- és vagyonőri képzést, pék és cukrász tanfolyamokat is indítani. Vagy a katonaságnál van még felvétel. Ha nem akar jogosítványt, jó és szabad életet, amivel egész Európát bejárhatja és még pénzt is keres vele, akkor ide raknám be őt, akarata ellenére is. Itt ne félj nem fog holmi szar drogokkal és alkohollal sem élni. Valamit kezdjen magával, ha már iskolába nem jár és nem is járt, mert nagyon rossz helyzetbe fog kerülni előbb utóbb.

A másik lehetőség, amit nem igazán javaslok, de ez is egy lehetséges opció, hogy vendéglátásba is el tud menni akár konyhára dolgozni. Például takarítónak, vagy konyhai kisegítőnek. Ha mákja van és olyan helyre megy, akkor még betanulhat szakácsnak is. Azzal pedig jól lehet keresni.

És mindenek előtt egy pszichológust javaslok még, akihez el tud járni kezelésekre. Ezzel kellene kezdeni.

Igazából azzal sok mindenre nem mentek, hogy kirakjátok otthonról. Általában akkor két dolog szokott előfordulni. Vagy kinyírja magát, vagy börtönbe kerül. Lehet hogy nem azonnal, hanem csak évek múltán. Mert vagy halálra issza és drogozza magát, vagy valaki kinyírja. A másik opció pedig az, hogy majd csinál valami hülyeséget, ami legyen testi sértés vagy lopás, ha nem rosszabb, és akkor meg jó pár évre a börtönbe kerül majd.

Illetve ha kirakjátok, hirtelen felindulásból aznap, vagy a későbbiekben még meglepetés is érhet benneteket. Ezeket lenne jó elkerülni. Én azokat javaslom, amiket fentebb írtam.

Be kéne látnia, hogy a hülye haverral, haverokkal SEMMIRE SEM FOG MENNI AZ ÉLETBEN! Ezek haverok, és nem barátok! A barát az nem ilyen!

Lehet hogy Ő fog a legrosszabbul pórul járni. Lehet hogy valamelyiknek lesz párkapcsolata, mert lehetősége nyílik rá, van akinek lesz jogosítványa, és lesz akinek csak szimplán megjön az esze, és utána nem fognak vele foglalkozni. Utána mihez kezd magával? Nem első és egyedi eset lenni az ilyen egyébként. Csak Ő ezt nem érti.

Van egy konkrét munkatársam, aki most 30 éves, na ő is ott hagyta az iskolát 16-17 évesen, szakmája nincsen, se jogosítványa. Most jutott el odáig, hogy egy barátjával közösen bérelnek albérletet, hogy betudjanak járni helyből dolgozni. Majdnem a fele fizetése rá megy így is, hogy felesbe fizetik az egészet. Célja konkrétan neki sincsen, csak él és kész. Minden nap sör, hétvégén berúgás ájulásig, és annyi. Ennyi a minden napok menete. Dolgozni dolgozik, és jön rendszeresen, ritkán hiányzik, ezt hozzá teszem. De semmi egyéb. Ő is szeretne sok mindent, de nem igazán tesz érte, sőt! Így nincs is párkapcsolata, mert senki nem tűrné a minden napos ivást, és azt, hogy egy tanulatlan, életcél nélküli emberrel legyen együtt. Jó ember, munkában nincsen vele baj, a magán életben nem tudom, nem is tartozik rám. Viszont azzal, hogy normálisan és rendesen viselkedik, semmit nem fog elérni az életben, ha nem tesz érte, és nincs ami motiválja.

Ha nem akarod, hogy az öcséd is ilyen legyen 10 év múlva, akkor a lehetséges opciókat javaslom neked, nektek. Ha nem megy, akkor nektek kell eldönteni, hogy mi legyen vele. Tűzzetek ki neki célokat, irányelveket, lehetőségeket. Adjatok neki gondolkodási időt, hogy mit és hogyan szeretne, és segítsétek benne, támogassátok. Úgy is fogjátok látni, hogy lesz-e érdemleges változás, vagy sem. Illetve hogy egyáltalán akarja-e. Ha nem, akkor intsétek útnak. Ingyen én sem tartanám senkimet az biztos. Főleg ha ilyen fiatal, és ereje tejében lévő emberről beszélünk, aki csak pár évvel fiatalabb még nálam, de már a rossz irányba sodródott.

Sok sikert!

2021. aug. 21. 18:30
 30/32 anonim ***** válasza:
100%
Gyerekkorában kellett volna nevelni, most már késö
2021. aug. 21. 20:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!