Miért nem látja be ezt senki, hogy ez rossz?
Kis takony.
Te húzd meg a határokat magaddal szemben, a többibe meg ne szólj bele. Ha meg akarják neki venni, hát vegyék, addig se a tiedet fogja szétbarmolni. Lesz még böjtje amúgy a “nevelésüknek”, mikor a lány kamasz lesz.
Az emberek ritkán képesek a hibáik belátására. Főleg az ilyen érzékeny témában (ld. gyereknevelés), mert akkor tkp. kijelentené saját magáról ő, hogy ßar anya, pedig láthatóan ß@r anya.
Ennek ellenére nem éri meg beavatkoznod. Nem azért, mert ez más élete, hanem mert dacot szül, és csak azért sem azt tennék, ami optimális/szükséges, plusz veled is megromlana a kapcsolat.
A saját XBox-odon korlátozd a gyereket, amennyire szükségesnek ítéled, ők meg ha jobban el akarják cseszni a gyereket, hát vegyenek neki saját gépet!
"Lesz még böjtje amúgy a “nevelésüknek”"
Hallottam már én is ezt párszor, amikor hasonlóan viselkedtem, majd később meglett a bötje. Megérte nekem? Nem. Tudtak volna a szülők határozottabban hatni rám, hogy elkerüljünk egy ilyen böjtöt? Igen. Akkor miért nem tették? Mert leszarták? Megéri ténylegesen hagyni, hogy majd meglegyen a böjtje? Hogy aztán esetleg visszamondja jogosan a szüleinek, hogy "ha tudtad hogy ebből később gond lesz, miért nem szóltál időben? Miért kellett nekem így hátrányos helyzetbe kerülnöm a többi gyerekhez képest?"
Kinek érte ez meg végül? Senkinek. A szülőknek max arra a rövid időre, amíg beleszarhattak a problémába. Aztán ha esetleg ilyen dologból több is történik, s miután realizálja a gyerek, hogy sok hülyeségtől meg balfaszkodástól megtudták volna óvni a szüleik, jön az, hogy a gyerek nem feltétlen fogja már a szüleit szeretni, társaságuk kívánni, s az első munkahely megszerzése után már szóba se áll velük. Megérte.
Nem mondom azt, hogy bizonyos dolgokat nem tanulhat meg a maga módján. Sőt, kell is hogy legyenek ilyen dolgok. De vannak, amik túl nagy veszéllyel / kárral járnak. Pl nem hagyod hogy maga tapasztaljon meg pl egy áramütést, hogy megértse azt nem szabad. Ami az xbox / laptop / telefon használatát illeti, ez pedig egy nagyon káros függőséget képes kialakítani, ez szintén a nagyon veszélyes kategóriába tartozik.
Kérdező:
Kicsit finomabban, átgondoltabban megpróbálnék beszélni velük, hogy függőséget okoz, amiből később más problémák is lesznek. Nem jó az, hamár az általános iskolai anyagok megtanulása helyett a gépet nyomja. Persze a leírtak alapján, nehéz dolgod lesz, és lehet hogy nem fogsz sikerrel járni...
5-ös. A saját konzolomon már nem engedem, hogy játszon, bár azért is persze én vagyok a rossz. Én nem kaptam meg ilyen könnyen mindent. Nekem minden később volt meg. Az első érintőképernyős telefonom ha jól emlékszem 6.-ban. Laptop-om 8.-ik végén. Általános koromban csak a tv volt nekem. Így hát nem nagyon hatott ki a tanulásomra semmi. Igaz, nem voltam, és most sem vagyok az osztály legokosabbja, de nincs gond a tanulmányaimmal, legalábbis az átlagom egy erős 3-4-es.
6-os. Az átgondoltabb, nyugodtabb beszéd nem működik náluk. Olyan, mintha valahogy tudnák, hogy függőséget okoz, csak valahogy nem jut el az agyukig, vagy nem is tudom, hogyan fogalmazzak
Megértjük, hogy nem fér bele az értékrendedbe (az enyémbe se férne bele!), de ebben a helyzetben te csak a saját határaidat tudod meghúzni.
Nem használhatja a konzolod, nem mehet be a szobádba stb.
Hogy a szülei hogy kezelik a hisztijét az már más dolog. Csak próbáld meg magad visszafogni. Ha esetleg megkérdezik, hogy miért nem hagyod neki, hogy játszon a cuccoddal akkor csak annyit mondasz, hogy az a tied és pont. Nem kell belemenni felesleges vitákba.
Nézd ha rád szólnak tojd le a véleményüket, közlöd veled akkor sem beszélhet így ha ők papucsállatkák akarnak lenni életük végéig és mamahotellé válni, az az ő dolguk,de nem a te felelősséged a gyerek és nem is vagy a szolgája. Haragudni fognak? Naná. Beszólnak, hogy te milyen szemét vagy? Még szép, csak annyit tehetsz, hogy úgy teszel mintha süket lennél és csinálod tovább ahogy neked tetszik vagy közlöd, ha nem tetszik, mindezt fapofával az arcodon.
Ha most nem teszed helyre a kis csajt és azt csinálod amit ők, akkor kamaszkorában pokol lesz az életed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!