Szerintetek milyen előnyei vannak, ha a legfiatalabb testvér vagy?
Annyiból jó, hogy "kitapossák az utat előtted", minden másban a hárányait érzem.
Az első gyerek újdonság, a másodikkal kevesebbet foglalkozunk, a harmadikat meg majd a kutya felneveli. 😂
Lehet, csak nem emlékszel rá?
Sokan megélik pl. hogy amint " megszületett a kisöcskös, mindjárt ő, mint a legkisebb lett a család szeme fénye"! A nagyobb gyerekek meg --okkal, vagy ok nélkül, de-- mellőzve érezték magukat és féltékenyek lettek.
A féltékenységgel és az irigységgel megmérgezve mindent: mert ugye ami jó volt, tönkrement, ami amúgy is szr volt, még szrabb lett minden résztvevő számára.
Persze, hogy a magatehetetlen kicsire kell 0-24-ig ügyelni, etetni, pelenkázni....stb, másképpen esélye se az életben maradásra. Aztán ezt a tesók miként élik meg? na azt sem a születési sorrendjük határozza meg.
Szerintem a fene megette, ha aszerint értékeled magad, hogy te vagy az utoljára megszületett tesó a csapatban. Próbáld "előnyeidet", "értékeidet" aszerint besorolni, hogy mire vagy képes, amire sok, tőled idősebb ember (vagy épp a tesóid közül valamelyik) nem.
A lényeg, hogy testvéreiddel a jó kapcsolatot élethosszig fenntartsd és ápold, ne ébresszen benned féltékenységet, vagy irigységet az, ha nem látod az előnyeit annak, hogy te vagy a "legkisebb"!
Inkább értsd meg, hogy itt sem a "méret a lényeg", ahogyan az élet területén sokszor. Mielőbb tedd helyre magadban az értékrendet: ne aszerint rangsorold magad, hogy a tesók sorában hanyadik vagy, hanem tudásod, képességeid, döntéseid, tetteid alapján akarj előnyökhöz jutni.
Ne a "sorszámod" és születési időd legyen az indok, ha te fontosabbá válsz valaki/bárki számára, mint a tesóid.
Amíg pedig kimászol magad alól, filózz csak el azon, hogy melyik is az a királyfi...melyik is az a királylány...melyik szegénylegény a legfrankóbb az élet ihlette mesékben??? :) De még akkor is, ha annyian voltak, mint rostán a lyuk!
Te vagy a "legkisebb", a legfiatalabb ???
És mégis értékelni tudod, hogy --eddig-- jó a kapcsolatod a "nagyobbakkal" ?
Őrizd meg ezt a "tudást", mert lehet vki akármennyire elsőszülött, dátum alapján előrébbvaló, akkor is behozhatatlan előnyöd van vele szemben,
ha te "a legkisebbként" elég érett vagy ahhoz, hogy meglásd és megbecsüld
a valóban fontos dolgokat.
Jó egészséget, a tesókkal tartott jó kapcsolatot pedig ne hanyagold! :)
"Az első gyerek újdonság, a másodikkal kevesebbet foglalkozunk, a harmadikat meg majd a kutya felneveli. 😂"
Az a poén,hogy családnál fordítva van.
Bébi korban van egy példakép, akinek a másolás (gyerek kori tanulás) megkönnyíti a helyzetet és gyorsabb fejlődést jelent, könnyebb szociálizálódást.
Egy ember sikere nagyon nagyban függ attól, hogy 4 éves koráig megtanul viseledni úgy, hogy a felnőttek szívesen legyenek a környezetében. Ebben hatalmas előny egy, már szocializált nagy tesó, akivel lehet játszani.
Későbbiekben is van előnye, de ott már a hátrányai is kijöhetnek az elvárások és az élőítéletek miatt, de ott is vannak előnyei.
6: Igen, ez gyakori, hogy a kistesót a nagyhoz hasonlítják, hozzá mérik a szülők. Amit a nagytesó elért az valami, amit a kistesó az már nem nagy szám.
Nem véletlen van, hogy többségben a nagytesók landolnak vezetői pozícióba. Volt egy tanár, aki egy lányt az osztályból mindig a nővére nevén hívta, mert őt is tanította. Látszott a fején, hogy marha rosszul esik neki.
Kiskoromban nagyon elkényeztettek. Azt hittem körülöttem forog a világ és akkor koppantam mikor megszületett az első gyerekem. Féltékeny voltam rá.
Ennek ellenére engem neveltek legkevésbé, szinte a legidősebb nővérem nevelt.
Aztán az unoka... Az én első gyerekem volt a szüleim 7. unokája. Szóval nem volt nagy szám már, ráadásul a bátyámnak 2 nappal hamarabb jött a baba, így két kicsi volt egyszerre és a kevés figyelem is megoszlott.
Nehéz volt kinőni a kis "zsuzsika" szerepből.
Tehát nekem inkább hátrány volt, hogy legkisebb vagyok.
Most már nem mert idősebbek vagyunk, 51-50-48-42 évesek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!