Idegbeteg emberrel a családban mit lehet kezdeni?
Szia!
Szerintem semmiképp ne végezz magaddal, bár nekem is sokszor megfordult a fejemben. Nálunk a szüleim kapcsolata rossz nagyon. Apám sokat kiabál/kiabált itthon anyámmal, ivott is sokat, de már a születésem előtt is ez volt. 2 testvérem van, a nővérem már elköltözött pontosan 1000 km-re. A szüleim kapcsolata a bátyámat is tönkretette. Az alapból is érzékeny testvérem nagyon rosszul viseli, nem lennék a helyében. Valószínűleg én is el fogok költözni 3-4 éven belül. Én úgy próbálok beszélni apámmal, hogy szembeállok vele, és normál hangnemben elmondom az észérveimet és mondom, hogy nem értem mi a baja. De van, amikor nem bírom és ordítok mint egy sakál. Sajnos nem beszélek erről velük eleget, pedig kéne.
A kérdésedre a válaszom összefoglalva, hogy meg kell beszélni az emberrel, hogy nem jó az amit csinál. Sokat kell beszélni, pl. minden nap 10 percet, de akkor csakis erre figyeltek, erről beszéltek. Segíteni is kell neki, pl. javasold, hogy mozogjon valamit, mert az jó stresszlevezető. Vagy mondd el konkrétan, hogy mire gondolsz, amikor őrjöng, hogy nem jó ez, amit csinál, nyugodjon meg.
Esetleg, ha olyan a problémája, amiről nem tudsz, azt is érdemes jobban kibeszélni.
Egyébként mi ez, hogy nekiesik? Elkezdett verni titeket, pofozni rendesen? Ahhoz elég durva problémája kel, hogy legyen (nem pszichés, hanem életbeli).
Talán kicsit sokat írtam. Na mindegy, remélem tudtam segíteni, és jól alakultok a továbbiakban.
Üdv(20/F)
#6:
Persze, egy idegbeteg drogos állattal csakúgy meg lehet beszélni bármit, meg szelíden mondogatni neki, hogy nyugodjon meg, és akkor meg is nyugszik, mi? Te melyik bolygóról jöttél?
1: Addiktológiai szakemberhez kellene fordulni, meg kell kérdezni tőle, hogy mit lehet tenni egy ilyen drogokra szokott egyénnel, ha nem akar elvonóra menni, és a családját veri, illetve fenyegeti.
2.: Ha úgy érzed, hogy készen állsz értesíteni a rendőrséget, akkor telefonálj nekik. Egyből a tettlegesség után hívd őket (!), mert ilyenkor kötelesek kimenni a helyszínre. Fél nappal a tettlegesség után viszont azt mondják, hogy menj be, aztán tegyél feljelentést... A rendőrőknek mindenképp meg kell említeni az előzményeket, a múltbéli tettlegességet, és azt is, hogy drogaddikt a testvéred.
3.: Bármiféle fizikai tettlegesség után azonnal látleletet vetetni a kórházban (még a kisebb sérülésekről is). Lehetőleg a 2. ponttal együtt.
4.: Esetleg bevonni más személyeket is, rokonokat, akire egy nyugodt pillanatában hallgat a bátyád, vagy a barátait.
5.: Esetleg elköltözni otthonról, bár akkor ott maradnak a nagyszüleid vele, amibe belegondolni is rossz.
6.: Ha van olyan, hogy tiszta, higgadt pillanata, akkor elbeszélgetni vele, és megértetni vele, hogy "nincsen hova mennie", ezért szépen alkalmazkodjon, ha már megengeditek, hogy ott lakjon.
Ha nem lépsz valamit, az valóban az életetekbe kerülhet, és nem csak azért, mert végezni akarsz magaddal. Az amúgysem oldaná meg a nagyszüleid problémáját, hiszen ők ottmaradnának a tesóddal.
Felejtsd el, hogy ő a vér szerinti testvéred, ő már átalakult valami másba, ami sokkal jobban meghatározza a jellemét. Ő egy drogos. Aki igazán rá van állva az anyagra, az eladja a ruháidat, az autódat, a lakásodat, bármit, és nem fogja nézni, hogy az áldozat éppen a testvére-e. És ez még a jobbik eset, a rosszabbik az, ha fizikai erőszakot, akár halálosat okoz. Nem kizárt, hogy ide is el fog jutni egyszer, ha hagyod, hogy az eddigi módjukon történjenek a dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!