A húgommal mit lehetne tenni? Hogyan lehetne rávenni arra, hogy csináljon valamit és tanuljon?
Figyelt kérdés
Van egy 13 éves húgom, aki hozzám költözött, mivel a szüleink meghaltak fél éve. 5 hónapja lakik nálunk. 4-en élünk egy házban: a húgom, a férjem, a kisfiam és én. Itthon vagyok a fiammal, nem dolgozom. Én csinálom a háztartást, gyereket nevelek. A húgom mindig 4-5-ös tanuló volt, talán volt 1-2 hármasa, de azon kívül év végén 4-5-ös tanuló volt. Mióta digitális oktatás van, nem csinál semmit. Jött értesítő, mert kiküldte az iskola, mert az órákra nem jelentkezik be, a házikat nem csinálja meg. Hiába mondom neki szépen vagy csúnyán, nem csinál semmit. Volt, hogy órákig ültem felette, csinálja meg a leckét, ő csak ült karba tett kézzel. A házit nem csinálhatom meg helyette, nem is akarom. Amiből eddig 4-es vagy 5-ös volt, azt mostanra lerontotta 3-masra, amiből 3-mas volt az 2-es lett, mert a sok el nem készített házifeladatra beírják neki az 1-est. Tényleg én már mindent megtettem, elvittem pszichológushoz is, de az 5. alkalom után azt mondta, hogy nem megy, mert nem akar. Kényszeríteni nem kényszeríthetem. Én is nagyon sokszor leültem vele beszélgetni, nekem nem nyílik meg, pedig a testvére vagyok. Mondtam, hogy tanuljon, mert az év végi bizonyítvány nagyon fog számítani a tovább tanulásnál, és ha nem tanul, akkor nem fogják jó helyre felvenni. Beszélgettem vele anyuékról, azt mondta, hogy hiányoznak neki, ami természetes, nekem is nagyon hiányoznak. Nem várhatom el egy 13 éves gyerektől, hogy felejtse el azt, ami történt, de már nem bírom tovább. Nekem sok ez így egyszerre. A gyerek, a háztartás, a húgom. Pedig én tényleg próbálok és igyekszek megtenni mindent, még a házimunkába se várom el, hogy segítsen, mert megcsinálom én, meg amúgy sem segítene. Próbáltam már elvenni a telefont, a laptopot, de az sem hatja meg. Egyedül amit szeret az a foci, dekázni szokott mindennap fél-1 órát. Már egész ügyesen tud dekázni. Volt, hogy a labdát is elvettem, de az se bírta rá, hogy tanuljon. Ha jövőre is így folytatja a tanulást, akkor meg fog bukni, idén csak annyi szerencséje volt, hogy az első félévben jól tanult.2020. máj. 31. 09:17
51/60 anonim válasza:
Nagynénéd hogy áll hozzá? Talán nagyobb tapasztalata,türelme,kitartása lesz a kislányhoz. Remélem figyel rá, mert szerintem a gyerek akár árthat is magának. Szerintem olyan szinten depressziós,hogy bármit csinálhat magával. Azt megkérdezhetem hogy a tragédia előtt milyen volt a húgoddal a kapcsolatod? Jóval idősebb vagy nála, úgy sejtem nem túl szoros....
53/60 anonim válasza:
Utolsó, ha elolvastad volna a kérdést legalább, tudnád hogy járt pszichológushoz a gyerek, de nem volt hajlandó együttműködni vele. Ha nem akar segíteni magán, akkor nem is segíthetnek rajta a szakemberek sem.
54/60 anonim válasza:
Lehet, hogy a pszichológus nem volt jó. Az, hogy pszichológus kell neki, nem azt jelenti, hogy minden pszichológus egyforma, sokat számít, hogy milyen felkészült szakmailag, milyen empatikus emberileg...
Én pl. több pszichológusnál is voltam, mert éreztem, hogy "kell". Az egyiknél azt éreztem, hogy szarik bele az egészbe, nem kérdez, nem csinál semmit kb. csak az óráját lesi, ha nem beszélek, kuss van. A másik meg nagyon is beleadott mindent. Nála tényleg éreztem azt, hogy fontos neki, hogy jobban legyek. Persze nem a pszichológus kedvéért kell jól lenni, de itt kell egy bizalmi kapcsolat, ez nem egy ortopédia.
55/60 anonim válasza:
És mennyire rokkanjon bele a testvére , meg a testvére gyereke hogy ő hónapoki a hattyú halálát adja elő mert tök kényelmes hogy kinyalják a popóját?
56/60 anonim válasza:
Én nem ítélkeztem, a pszichológusról beszéltem csupán.
57/60 anonim válasza:
55-ös A testvére meg a gyereke nem fog belerokkanni, mert már nem a nővér a gyám. De könyörgöm a kislány lába alól kicsúszott a talaj teljesen, gondolj már bele! Ha a te kamasz gyerkeked veszítene el téged meg az apját egyszerre mit érezne vajon? Igen a nővér is elvesztette a szüleit,de ő 31 éves a férje mellette áll mindenben, támogatja,a gyerekéből erőt meríthet.De a kislány egyedül érzi magát a legsz@rabb korban történt vele ez az egész életére kiható tragédia nem csoda hogy így viselkedik! És csak fél év telt el!
58/60 anonim válasza:
Csak?? Éppen elég alkalmazkodni.
59/60 anonim válasza:
A fél évet a gyász feldolgozásra értettem.Különben én megértem a nővér érzéseit, neki is nagyon nehéz, ezt nem vitatom.
60/60 anonim válasza:
Akkor elnézést kérek a hangnemért.Kicsit kiakadtam, hogy itt többen nekiugrottak a kérdezőnek, kioktatták, és fel sem merült bennük hogy ő s gyászol- amellett hogy küszködik egy kezelhetetlen gyerekkel, aki még csak nem is a sajátja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!