Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » A húgommal mit lehetne tenni?...

A húgommal mit lehetne tenni? Hogyan lehetne rávenni arra, hogy csináljon valamit és tanuljon?

Figyelt kérdés
Van egy 13 éves húgom, aki hozzám költözött, mivel a szüleink meghaltak fél éve. 5 hónapja lakik nálunk. 4-en élünk egy házban: a húgom, a férjem, a kisfiam és én. Itthon vagyok a fiammal, nem dolgozom. Én csinálom a háztartást, gyereket nevelek. A húgom mindig 4-5-ös tanuló volt, talán volt 1-2 hármasa, de azon kívül év végén 4-5-ös tanuló volt. Mióta digitális oktatás van, nem csinál semmit. Jött értesítő, mert kiküldte az iskola, mert az órákra nem jelentkezik be, a házikat nem csinálja meg. Hiába mondom neki szépen vagy csúnyán, nem csinál semmit. Volt, hogy órákig ültem felette, csinálja meg a leckét, ő csak ült karba tett kézzel. A házit nem csinálhatom meg helyette, nem is akarom. Amiből eddig 4-es vagy 5-ös volt, azt mostanra lerontotta 3-masra, amiből 3-mas volt az 2-es lett, mert a sok el nem készített házifeladatra beírják neki az 1-est. Tényleg én már mindent megtettem, elvittem pszichológushoz is, de az 5. alkalom után azt mondta, hogy nem megy, mert nem akar. Kényszeríteni nem kényszeríthetem. Én is nagyon sokszor leültem vele beszélgetni, nekem nem nyílik meg, pedig a testvére vagyok. Mondtam, hogy tanuljon, mert az év végi bizonyítvány nagyon fog számítani a tovább tanulásnál, és ha nem tanul, akkor nem fogják jó helyre felvenni. Beszélgettem vele anyuékról, azt mondta, hogy hiányoznak neki, ami természetes, nekem is nagyon hiányoznak. Nem várhatom el egy 13 éves gyerektől, hogy felejtse el azt, ami történt, de már nem bírom tovább. Nekem sok ez így egyszerre. A gyerek, a háztartás, a húgom. Pedig én tényleg próbálok és igyekszek megtenni mindent, még a házimunkába se várom el, hogy segítsen, mert megcsinálom én, meg amúgy sem segítene. Próbáltam már elvenni a telefont, a laptopot, de az sem hatja meg. Egyedül amit szeret az a foci, dekázni szokott mindennap fél-1 órát. Már egész ügyesen tud dekázni. Volt, hogy a labdát is elvettem, de az se bírta rá, hogy tanuljon. Ha jövőre is így folytatja a tanulást, akkor meg fog bukni, idén csak annyi szerencséje volt, hogy az első félévben jól tanult.

2020. máj. 31. 09:17
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim ***** válasza:
20%

Hű, nekem nagyon böki a szemem, hogy te miatta nem tudod feldolgozni a szüleitek halálát.

Felnőtt nő vagy, ő egy gyerek. És tőle elvárod, hogy tökéletesen alkalmazkodjon.

2020. máj. 31. 14:47
 32/60 anonim ***** válasza:
100%
A kérdezőt is meg lehet érteni- ő is gyászol, és a nyakába szakad egy kamasz akivel semmit se lehet kezdeni.
2020. máj. 31. 14:55
 33/60 A kérdező kommentje:

Hű, nekem nagyon böki a szemem, hogy te miatta nem tudod feldolgozni a szüleitek halálát.

Felnőtt nő vagy, ő egy gyerek. És tőle elvárod, hogy tökéletesen alkalmazkodjon.

Igen? Tényleg? Próbálj te úgy feldolgozni a szüleid halálát, hogy a kishúgod szemtelen veled, visszabeszél, nem tanul, és engem b.asztak le (már bocsánat a kifejezésért) a tanárai, hogy nem tanul, amikor ő azt hazudja, hogy digitális órán van, pedig csak zenét hallgat, kijátszik téged, amikor csak teheti, kiküldenek egy értesítőt arról, hogy nem vesz részt az órákon, a leckét nem csinálja meg, leülsz vele és elbeszélgetsz vele vagy százszor, de ő nagy ívben lekakkantja a mondandódat, látod, hogy segítség kell neki, de nem hagyja, hogy segítsenek neki, de EMELLETT MÉG OTT VAN A SAJÁT GYEREKED, akivel igen is törődnöd kell, játszani vele és odafigyelni rá, és nem szaarhatod le nagy ívben, viszed a háztartást, se éjjeled nincs, se nappalod, és aludni nem tudsz már az idegeskedéstől.

Próbáld meg. Megnézném meddig bírod.

2020. máj. 31. 15:16
 34/60 anonim ***** válasza:
3%

És ha bekemenyitesz?

Amíg órája van ott ülsz mellette?

2020. máj. 31. 15:20
 35/60 A kérdező kommentje:
Csatlakozni csatlakozik az órákhoz, mióta kijött az értesítő, de néz ki a fejéből, a tanár kérdéseire nem válaszol. Hiába szólok rá.
2020. máj. 31. 15:22
 36/60 anonim ***** válasza:
84%
A végén a gyámügy is elviheti. Öcsém nem csinált házit a sulija meg majdnem a szüleinkre küldte a gyámügyet.
2020. máj. 31. 15:25
 37/60 anonim ***** válasza:
96%
Menjetek terápiára, kérlek. Közösen is, külön is, olyanhoz aki gyászra szakosodott. Ez a probléma messze meghaladja a gyakorikérdések tök laikus olvasóinak a kompetenciáját. Nem egy átlag 13 évesről van szó aki azért hanyagolja a tanulást mert kamasz. Nyilvánvalóan gyászol és traumatizálva van, úgyhogy nem fogja rendbehozni semmi klasszikus nevelési módszer. Változik minden, a ti kapcsolatotok, a lakókörnyezete, az iskola, persze hogy döcögős az átmenet, nem is volt elvárható hogy egy ekkora sokk után azonnal hozzád költözzön és visszazökkenjen abba hogy tanul, hallgat rád, minden rendben van. Ehhez segítségre van szükségetek.
2020. máj. 31. 16:59
 38/60 anonim ***** válasza:
1%

Az anyukám nevelte fel az ikertestvére testvére két, árván maradt gyerekét a három sajátja mellett. Soha nem hivatkozott arra, hogy miattuk nem tudja fedolgozni a halálát.

Süt a szavaidból, hogy teher, és nem is akarod. Hidd el, neki is jobb lenne olyannál, aki szereti.

2020. máj. 31. 17:15
 39/60 anonim ***** válasza:
87%
És mivel anyád boldogult a ki tudja milyen viselkedésű gyerekkel az ő idejében, ahol fele elvárás sem volt, mindenki szar alak akinek nem megy mi? Na ásd el magad...
2020. máj. 31. 17:23
 40/60 A kérdező kommentje:

Az anyukám nevelte fel az ikertestvére testvére két, árván maradt gyerekét a három sajátja mellett. Soha nem hivatkozott arra, hogy miattuk nem tudja fedolgozni a halálát.

- Azért, mert anyukád nem mondta, még érezhetett úgy. Egyébként meg ha valaki a testvérét veszíti el, az más, mintha egyszerre mindkettő szülőjét.

Süt a szavaidból, hogy teher, és nem is akarod. Hidd el, neki is jobb lenne olyannál, aki szereti.

- Igen, tehernek érzem, mert nem az én gyermekem és miatta igen hátrébb szorul a saját gyermekem. Ettől függetlenül szeretem, mert a testvérem és szeretni is fogom. És attól, mert anyád esetleg soha nem mondta, hogy tehernek érzi őket, attól még érezhette őket tehernek, csak nem mondta ki.

2020. máj. 31. 18:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!