Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Ti találkoznátok a testvéretek...

Ti találkoznátok a testvéretekkel ezek után?

Figyelt kérdés

5 éve nem tartjuk a kapcsolatot, mióta ő elköltözött kollégiumba. Gyerekkorunkba sokszor vert. Apu alkoholista volt, és valamiért engem utált, elvileg mert lány voltam, de hát arról nem tehetek. Mindig én kaptam a verést, a bátyámat imádta. Pedig a bátyámnak problémái voltak, dührohamai voltak, és engem is rendszeresen bántott. Volt, mikor apu "parancsolta" neki, hogy üssön oda egyet, mert nem tudtunk megegyezni a távkapcsolón. Közben apu meghalt, de testvérem továbbra is agresszív maradt, bántott, nem csak szóban, de többször megütött, rángatott. Volt, hogy nyoma is maradt. Emiatt zárkózott lettem, sose voltak barátaim- Anyu elvitte pszichológushoz, pszichiáterhez is, és kezdtek ezek a bántalmazások abba maradni, aztán leérettségizett és elköltözött kollégiumba. Én azóta fellélegeztem, barátokat szereztem, dolgozni kezdtem. Öt éve nem találkoztunk, ő nem jött haza, nem tudom miért, anyuval néha találkoztak, de nem itthon, ő ment Pestre hozzá.

Most felvette velem a kapcsolatot, azt mondta beszélni szeretne, de nem telefon téma, bocsánatot szeretne kérni és elmondani valamit. Én sejtem mit akarhat, hallottam, mikor anyu a mamával arról beszél, hogy apu őt is bántja, de én ezt soha nem láttam, soha nem láttam, hogy őt megütötte volna vagy valami. Ti mit tennétek, találkoznátok vele? Öt éve nem beszéltünk, mintha nem is léteznénk egymásnak olyanok vagyunk, meg félek is kicsit. Ti mit tennétek?

L/23

2019. szept. 5. 07:28
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/75 anonim ***** válasza:
67%

Gondoltam, hogy ez lesz, hogy áthárítja másra a felelősséget. Vagy úgy volt, vagy nem, az ő verzióját hallottad, és csont nélkül elhiszed, nincs kedved hazamenni anyádhoz, aki végig melletted volt.

Ez egy pszichológiai jelenség, hogy a bántalmazott megpróbál mentséget keresni a bántalmazójának.

Azért én meghallgatnám anyukád verzióját is.

Másrészt ha molesztálták is, attól még bántalmazott téged.

Megbocsátani meg lehet neki, de én nem tudnék bízni benne.

Jobb ha észnél leszel ha visszaengeded az életedbe, mert ha megbocsátható az, hogy vert téged, akkor ezután is verhet, azt is megbocsáthatod majd ennyi erővel.

2019. szept. 7. 21:26
 62/75 anonim ***** válasza:
41%
Utolsó, a megbocsátás nem feltétlenül a másikért van, hanem saját magadért. Hogy elengedd a dolgot. Attól még, hogy megbocsájtasz valakinek, nem kell automatikusan vissza is fogadni az életedbe. A kettő nem ugyanaz. ;)
2019. szept. 7. 21:36
 63/75 anonim ***** válasza:
27%

"Utolsó, a megbocsátás nem feltétlenül a másikért van, hanem saját magadért. Hogy elengedd a dolgot."

Divatos manapság ezt szajkózni.

Saját magadért és hogy "elengedd" a dolgot, lezárd a múltat stb, egyáltalán nem szükséges a megbocsátás, csak egyesek szeretik binárisan látni a világot.

2019. szept. 7. 23:22
 64/75 anonim ***** válasza:
84%

Szerintem te egyszerűen nem vagy tisztában a megbocsátás jelentésével.

A megbocsátás azt jelenti, hogy már nem haragszol többet valakire, amivel egyébként a legtöbbet saját magadnak segítesz, ugyanis minél kevesebb haragot és dühöt érzel, annál jobb az életed.

A megbocsátás viszont nem jelenti azt, hogy elfelejtetted a dolgot, hogy megint újra jóban vagytok, vagy hogy szabadon elkövetheti újra azt a bűnt.

2019. szept. 7. 23:27
 65/75 anonim ***** válasza:
27%

Úgy néz ki, hogy te nem vagy képben a megbocsátás fogalmának jelentésével.

Na akkor nézzük:

A "bocsánat" szó az elbocsátás szóból eredeztethető, jelentése a sérelem elbocsátása (magadtól), mert dühösnek lenni, haragudni valakire hosszú távon nagyon fárasztó, és időtrabló is.

Ehhez a sérelmet okozó fél nem szükséges, mondhatod magadban, hogy nem érdekel a továbbiakban ez az eset, és az elkövetőt is lesz..od a továbbiakban, közömbös státusba teszed, és ügyelsz arra, hogy ne legyenek a továbbiakban közös dolgaid vele, mert nem bízol benne. Itt tulajdonképpen a negatív érzéseidet dolgozod fel, engeded el, és lépsz tovább a másik fél bárminemű részvétele nélkül.

A megbocsátás fogalom ezzel szemben vallási eredetű, jelentése, hogy a feltétlen szeretet nem tartja számon a sérelmeket, (megdobnak kövel dobd vissza kenyérrel, megütnek tartsd oda a másik orcád is, stb.) tehát az ipsével a továbbiakban úgy bánsz mintha tiszta lapja lenne, szóval itt a személy felé is teszel geszust, és egyúttal a kapcsolat javítására törekszel.

Általában vallásos nevelésű emberek gondolják azt, hogy meg "kell" bocsátani valakinek a továbblépéshez, ezzel pedig korlátozzák magukat.

2019. szept. 8. 00:11
 66/75 anonim ***** válasza:
39%

Szerintem a legtöbben az első jelentésében használják a megbocsátani szót.

Miért, akkor szerinted hogy kell az első verziót használni?

Bocsánatot csinálok, bocsátolom az illetőt, bocsánatolom a problémát, vagy mi?

Szerintem a megbocsátani szót szokás használni.

2019. szept. 8. 00:43
 67/75 anonim ***** válasza:
35%

Vagy neki most elbocsátania kellene a testvérét és nem megbocsátani neki?

Tényleg nem értem mit akarsz ezzel mondani. :)

2019. szept. 8. 00:44
 68/75 anonymousreview60 ***** válasza:
41%

Akkor a hétköznapi emberek rosszul használják a kifejezést: [link] A megbocsátás kettős elengedés. A jóvátétel/büntetésé és a bűnöstől való távolságtartásé.

Valóban sokszor mondják az átlagemberek, hogy megbocsátottak valakinek, amikor már nem veszekszenek vele, nem akarnak bosszút ellene, de nem is beszélnek vele, ha lehet. De ez inkább csak "elnézés", nem megbocsátás.

2019. szept. 8. 06:53
 69/75 A kérdező kommentje:
Most komolyan muszáj ezen vitatkozni?? Legalább ne itt tegyétek..
2019. szept. 8. 08:03
 70/75 anonim ***** válasza:
81%
Lényeg, hogy téves az az elképzelés, hogy a továbblépéshez az érzelmek kezeléséhez szükséges a személynek szóló bocsánat adás, anélkül is tovább lehet lépni, és el lehet engedni a negatív érzelmeket, hogy felé bármilyen gesztust tennél.
2019. szept. 8. 08:45
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!