Miért nem engednek a szüleim vezetni?
19 éves leszek, van saját autóm is. Fél éve megvan a jogsim és nem engednek el vezetni, csak ha ott ül valamelyikőjük mellettem. A barátaimat simán elengedik 2 hetes jogsival más városokba, engem meg a szomszéd iskolába sem engedtek.
Az oktatóm régen egyfolytában dicsért, hogy jól vezetek, de a szüleim mindig azt mondják, hogy kell a rutin.
Igazából már nem tudom, hogy milyen kifogást találjak ki a barátaimnak, hogy miért nem tudok kocsival menni.
Leültem velük beszélgetni, de csak nem engednek a dologból.
De amikor azt mondom, hogy jó, menjünk ide-oda ha kell a rutin akkor meg azt mondják, hogy "na elvezetek xy-ig, utána vezethetsz"
Nagyon rosszul esik és nem hiszik el. Eddig szerettem vezetni, de teljesen feleslegesnek találom a jogsit és az autót is.
Ilyenkor mit tegyek?
Én 25 évesen tettem le a jogsit, miután megkaptam az engedélyt 2 nap múlva már azzal mentem a munkahelyemre, ami 40 km-re volt a házunktól. Izgultam rendesen, még a víz is felforrt a kocsiban, de megoldottam, félreálltam. Azóta is napi szinten vezetek pedig már eltelt több mint 10 év. Mellém ha be is ült valaki, sosem osztotta az észt, a mai napig teljesen elfogadják a vezetési stílusomat a férfi rokonaim is, sőt akár el is alszanak az anyósülésen, szóval nem rettegnek. :)
Velem egyidős barátnőm előbb letette a jogsit, őt az apja nem engedte vezetni a szent és sérthetetlen családi kocsit. Azóta sem változott a helyzet.
Az a helyzet, hogy ők nem csak szimplán "belepofáznak" hanem konkrétan beülhetnének a helyemre. Egyfolytában szólnak, hogy mikor hogy váltsak, merre menjek stb(amit eleinte naiv fejemmel követtem is) de ha valami rosszul sül el akkor még én vagyok a hibás, mert azt csináltam amit mondtak. Úgymond próbálnak megzavarni, hogy én mennyire figyelek oda(az a baj, hogy teljesen bíztam bennük és az utasításaikban ha már mindkettőnek több mint 10 éve van jogsija)
Az meg a másik, hogy én szívesen elvinném az autót, de elrakják előlem a kulcsot.
Próbáltam megbeszélni velük, hogy ez nem tetszik, de csak terelték a témát vagy próbáltak úgy tenni mintha nem figyelnének.
De ha megjegyezhetem akkor ők erőltették annyira a jogsit, mert szeptembertől másik suliba megyek ami 50km-re van.
Itt amúgy nagyon a két véglet szerepel a komment szekcióban.
Az a pár óra forgalmi gyakorlat általában nem ad elegendő rutint. Szegeden hallottam hogy még órán mentek Pestre, autópályán, Szeged nagyváros, ott értem hogy nagyobb rutint lehet szerezni. De sokan tanulnak kisvárosban vezetni, amiben van 2 rendőrlámpa, 1 körforgalom meg pár zebra.
Szerintem teljesen jogos hogy tizenévesen a szülő meg akar győződni arról, hogy a gyereke biztonságosan vezet.
Van nekem is olyan ismerősöm, aki 25/26 évesen csinálta a jogsit, addigra vett kocsit és már azzal ment munkába. Egy felnőtt emberről beszélünk.
Én friss jogsival télen, hóban, csúszós emelkedőn gyakoroltam a párommal. Ő elég dinamikusan vezet, anya inkább megfontoltan, mindketten ültek mellettem órákat, így egyikőjük stílusa sem volt rámerőltetve.
Anyának az volt a fordulópont, amikor látta hogy stresszhelyzetben, nagy forgalomban is tudom kezelni a helyzetet. Bizonyítani kell, ez van.
Amúgy a te autód te is vetted, vagy a szüleid fizették?
Hát ennek így sok értelme valóban nincs.
Jutottál azóta valamerre ezügyben?
F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!