Te megbüntetnéd a gyereked, ha zaklatna valakit az iskolában?
"Nem büntetném meg. Csúnyán hangzik, de az az igazság, hogy a zaklatókból lesz majd felnőttként valaki, míg az áldozatok sokszor egy életre csicskák maradnak. Ha erre már iskolásként rájön, sikeres lehet a felnőttek agresszív világában.
"
Nagyjából nulla élettapasztalattal rendelkezel. Velem is meglehetősen kíméletlenül bántak fiatalkoromban. A legjelentősebb bűnöm az volt, hogy elítéltem a drogokat és ezt szóvá is tettem. 3 év poklot kellett kibírjak, de kibírtam. Számtalan alkalommal aláztak meg és vertek össze csoportosan. Hiába ütöttem vissza, a néhány hangadó és a számtalan birka ellen egyetlen ember se jött segíteni azon kevesek közül, akik az én nézőpontomat vallották volna. Az akkori legkeményebb gyerek egy alkalommal a nagy eszével be szerette volna bizonyítani, hogy a nagyfeszvezeték nem vezeti az áramot ha csak azt fogod meg. Az, hogy a nyirkos, földbeágyazott betonoszlop azért meglehetősen jó vezető, az elkerülte a figyelmét. Egy örök űrt hagy bennem a halála, mert néhány év gyúrás és küzdősport után hiába kerestem, hogy beszélgessünk szemtől szemben, úgy hogy nem áll mögötte egy birkanyáj. A másik nagy arc, a nagyfaxú, egy csöves alkoholista lett. A harmadik biciklivel jár, segédmunkás. Semmije nincs. A negyedik, akivel épp a minap találkoztam, mikor az Isten tudja éppen hányadik vizsgámat tettem le, egy szép nagy, fiatal fekete autóból kiszállva pillantottam meg, ránézésre kőműves segédmunkás lett belőle, karikás szemekkel várta a lepusztult transportert ami sokadmagával viszi majd a munkaterületre. Láttam, hogy lassan két évtized távlatában is felismert, de egyetlen szót sem érdemelt. Abban a pillanatban viszont átfutott talán az agyán, hogy minden amit teszel, annak ára van illetve jutalma. Sok emberről tudok még abból a társaságból, és mindegyiknek hasonló a sorsa. És mindegyik jó anyagi helyzetből indult, nem valamivel a nulla alól, mint én.
Mivel az én gyerekeim már lényegesen jobb társadalmi és anyagi helyzettel fognak kezdeni mint én, ha egyszer megtudom, hogy akár agresszor, akár csak a birkanyáj egy tagja bármelyik is, azt egy életre meg fogja jegyezni. Nem azért, mert egy általa gyengének vélt személyt megerősít, hanem azért, mert saját magát teszi ezáltal egy senkivé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!