Akiknek olyan sérült testvére van (testi vagy szellemi fogyatékkal élő, súlyos betegségben szenvedő), aki folyamatos felügyeletet igényel, az felnőve hogyan szakadt el a családjától?
Egyáltalán lehetséges így saját, normális életet élni? (saját család, saját gyerekek, stb)
Engem valahogy nem engednek a szüleim, hogy éljem a saját életem, mert állandóan rám hagyják a testvéremet, akire állandóan felügyelni kell, soha nem volt olyan szabad életem, mint a kortársaimnak...
Nincsenek olyan intézmények, ahol a felügyeletre szoruló testvér napközben a hasonló helyzetben levő társaival lehetne, hogy a család tagjai legalább - ha korlátozott mértékben is - addig a saját dolgaikkal foglalkozhassanak?
Bevallom, nem nagyon találok ebből a helyzetből kiutat, úgy érzem, hogy nem a saját életemet élem.
Kérem, hogy aki hasonló helyzetben van, írja le a tapasztalatait.
Nagyon jól érezed, hogy nem a te dolgod és hogy a felnőtt életed útjában áll. És azt is, hogy az intézet a megoldás, ha a szülők se bírnak vele -viszont az intézetet kiválasztani, fizetni a szölők dolga.
Ne szégyelld az állsápontodat, hanem inkább azt találd ki, hogy mit akarsz kezdeni az életeddel és eredj a nyomába. Lehetőleg legyen földrajzi távolság is, ha nem értik - minél kevésbé értik, annál nagyobb.
HAsonlóképpen... rokonságban volt egy ilyen fiú, fogyatékkal élt. TÉnyleg nagyon aranyos volt, kedves volt, alapjáraton nem sok gond volt vele. Aztán jött a pubertás, elkezdtek dolgozni benne is a vágyak, és - már bocsánat - de időnként állati ösztön vezérelte. És erős volt, mint egy bivaly. Nekiment az anyjának, nekiment bármilyen nőnemű látogatónak, a bátyjai és az apja is alig tudták visszafogni.
Nehéz ügy ez, mert igen, nagyon szereti őt is a családja, de a gondokat sem szabad elhallgatni, meg kell oldani azokat is. Ennek a fiúnak az esetében bentlakásos otthon lett a történet vége. Persze látogatják, ünnepekkor meg egyéb családi eseményeken rendszeresen hazaviszik, de mindenkinek kényelmesebb így. HOzzáteszem: a sérült fiúnak is, mert az otthonban megfelelően foglalkoznak vele, amit a mára már idős szülei nem tudnának megtenni.
Én sem értek azzal semmiképpen sem egyet, hogy a testvérre kellene bízni a sérültet.
Viszont "betenni" sem lehet annyira könnyen sehová. Várólisták vannak itt is. Igaz, ha jelentkeznének, már legalább folyamatban lenne.
Aki a DNS-teszt utáni küretet ajánlja: nem minden betegség ismerhető fel korai stádiumban. Az én pótkérdésem az, mit javasol tenni azokkal, akinek az öröklött betegsége csak tizen-vagy huszonéves korban jelentkezik, vagy akik baleseti sérültek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!