Gyereknek penzgyüjtés, mondanátok véleményt?
Lányunknak szúletésétől fogva félre tettük a családi pótlékot és minden pénzt amit bárkitől ajándékba kapott hogy vegyünk belőle neki valamit (igy is megveszünk mindent mindig,csak nem abból).Plussz mi is teszünk rá rendszeresen és lakástakarékot is van a nevén. Ezekről nem igazán tud,sosem volt téma. Mikor mondanátok el neki hogy nagy betűs életkezdéshez számolhat egy szép kis összeggel? (kb 15millio) És mikor adnátok oda?
Még most biztos nem,csak 17,egyetemre készül, ahova itthonról fog bejárni.Diákmunkázik amikor akar de kap fix zsebpénzt is,egyetem alatt sem lesz muszáj dolgoznia.
Nekem lakástakarékot nyitottak, kb. 2-3 év múlva férhetek hozzá, azt hiszem, én sem tudom pontosan mekkora összegről van szó. Ha 18 évesen mondják, hogy ennyit összegyűjtöttek, akkor sem költöttem volna el, közösen megbeszéltük volna, mi legyen vele abban az 5 évben, amíg még nem kezdek önálló életet.
Én amikor már elkezdi az egyetemet, és kezd fogalma lenni arról, hogy lassan indul az élet a mamahotelen kívül, akkor mondanám el, és a nagybetűs életkezdéskor (lakásvásárlás, különköltözés, diploma) bíznám rá.
Szerencsére jól keresünk, ahogy nagyszülők is és dédszülők is mindig pénzt adtak hogy vegyünk mi neki valamit. Persze utóbbi években már ő kapja kézbe nagyszülőktől és költi amire akarja de előtte eltettük.
Csalafi pótlék 18 év alatt mai összeggel számolva több mint 2.5 millió.
Lakastakarék kb 5 millió. Kb 2.5 amit ajándékba kapott. Többit mi tettük félre neki,illetve kamatok.
Alaposan meghökkentett, hogy #11 kivételével mindenki csak nagy korában mondaná el.
Én régesrég elmondtam volna neki, kb. kisiskolás korában. Nem kell összeget tudnia, az amúgy is folyton növekszik, de annyit rég tudhatott volna, hogy havonta rendszeresen raktok félre neki, hogy legyen az életkezdésre valami tartalék.
Középiskolás korában már lehetne (lehetett VOLNA!) beszélni az összegről is, ill. hogy pl. egyetem végére kb. mekkorára nőhet az összeg.
Így azt tanulta volna meg, hogy mindig teszünk félre a jövőbeni (akár egészen sokára) bekövetkező célokért. A ti példátokból és hozzászólók többségének példájából meg azt tanulja meg, hogy ha azt hisszük, nincs pénzünk életkezdésre, semmi gond: anyu és apu a kellő pillanatban képes sokmilliót elővarázsolni a zsebéből.
Szerinted melyik példa nevel takarékoskodásra??????
Én is csak diploma előtt mondanám neki, vagy lakásvásárláskor. 17-18 évesen nagyon sok kamasz nem elég felnőtt ahhoz, hogy ezt az információt kezelni tudja, mert neki csak az az info megy át, hogy van 15 milliója, akkor ő most "gazdag és mindenkit megvesz kilóra", vagy naivitásból, felvágásból elkotyogja másoknak, és akkor már adott is magának egy nagy támadófelületet, hogy kicsalhassák a pénzét.
Persze mindenki maga ismeri a gyerekét, de a mai világban én inkább akkor fedném fel ezt a pénzt mikor szükség van rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!