Aki tartósan/végleg külföldre megy dolgozni, miért nem viszi a szüleit / nagyszüleit is?
Olvasgatom a külföldre kibotorkált honfitársaim beszámolóját, hogy Magyarországon milyen rossz volt, bezzeg az új helyen.. Mennyire korrekt az, hogy ők már egy másik országnak dolgoznak és adóznak, addig az itthon maradt felmenőiknek fizessenek nyugdíjat az itthon maradottak?
(A nyugdíjrendszer kirovó - felosztó, tehát a mostani nyugdíjasok a mostani befizetők pénzét kapják meg.)
"Nem arra jár a nyugdíj, hogy felnevelt egy vagy több gyereket, hanem arra, hogy évtizedeken keresztül dolgozott."
Igen, azután van a nyugdíjjogosultság, de az efektív pénzt (casht, Forintot) a mostani befizetésekből kapják!
Istenem, de nem érted! Mondhatni a mostaniból, de a dolgozótól évekig vonták a járulékot, vagy befizette magának havonta, azt kapja most vissza! Mi ezen érthetetlen?
"Kibotorkált" kicsit sem vagy rosszindulatú. Te miért nem nentél? Mások miért mentek?
"Azért a szüleidet itt hagyod az "élhetetlen, sz.ar helyen", fizessék csak a nyugdíjukat az itthon maradottak..!"
Látom, nem megy ez neked, de én türelmes ember vagyok.
Na még egyszer...
1. Az ember szülei jó esetben felnőtt, döntőképes emberek, nem lehet "vinni" őket, eldöntik ők maguk, hol akarnak élni.
2. Ha mégis úgy döntenek, hogy menni akarnak a gyerekeikkel, és az mindenkinek jó, és megoldható, miközben már nyugdíjasok, a nyugdíjukat, amit a számlájukra utalnak, bárhol éljenek, felvehetik mindenhol a világon. Hawai-n is, Fokföldön is.
3. Mondok neked egy példát egy más szemszögből.
Az én gyerekem úgy döntött, hogy külföldön akar élni. Ott tanult, ott vállalt munkát, ott alapított családot. Az ő döntése volt. Az enyém meg az, hogy itthon maradok, mert én itt jól érzem magam, és itt az életem.
A más szemszög pedig az, hogy a mi esetünkben a külföld Magyarország.
Ha egyszer mégis úgy döntök, hogy kiköltözök hozzájuk, a Nyugdíj Intézet továbbra is utalni fogja a nyugdíjamat a számlámra, és én azt Magyarországon fogom felvenni.
Vagy úgy gondolod, hogy le kellene mondanom az itthoni nyugdíjamról, amiért megdolgoztam, és megterhelnem vele a magyar nyugdíj rendszert? vagy a gyerekeim nyakán kellene élnem?
Nem töröltettem senki válaszát, de a személyeskedést megtarthatja mindenki magának. Köszönöm.
Tehát még egyszer:
a nyugdíjasok a mostani befizetésekből kapják a nyugdíjukat. Aki külföldre megy, az már egy másik ország nyugdíjkasszájába fizet be, ezért szerintem nem korrekt, hogy az itthon maradók befizetéseiből kapjanak a szülei nyugdíjat.
Tehát mégegyszer: nem arra kapja a nyugdíjas a nyugdíjat, hogy a gyereke dolgozik. Azoknak is jár a munkabére alapjan kiszámolt nyugdíj, akinek a gyereke kevesebbet keres a nyugdíjánál, akinek a gyereke egyáltalan nem dolgozik, vagy akinek nincsen gyereke.
A nyugdíjas az aktív évei alatt a magyar társadalomnak volt hasznos tagja, Magyarországon termelt értéket. És ezt fizeti vissza neki élete végéhez közeledve a társadalom.
Nem a gyereke, a TÁRSADALOM. Az, amelyiknek hasznára volt.
A külföldi kormány által fizetett nyugdíjra nem lenne jogosult akkor sem, ha a gyermeke adójából teljes egészében fedezve lenne a nyugdíja, mert a külföldi ország gazdaságához ő nem járult hozzá munka formájában. Ha kiköltözne, akkor is jogosult lenne viszont a magyar nyugdíjra, mert az itteni hasznos hozzájárulásáért cserébe az jár neki.
Tehát tökéletesen mindegy hogy én hova “viszem” a szüleimet, az általad produkált hiszti alapproblémája nem oldódna meg, ugyanis az állam szempontjából a gyerek termelésének és a szülő nyugdíjának semmi, se semmi köze nincs egymáshoz. A szülő termelésének és a szülő nyugdíjának van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!