Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Apa velünk zsarolja anyát. A...

Apa velünk zsarolja anyát. A családterápia/párterápia segíthet? Mit csináljak? Mi a megoldás?

Figyelt kérdés

Nem felvágásból, dicsekvésből írom le az alábbiakat, így ne támadjatok nekem, légyszi.

Hárman vagyunk testvérek, a két bátyám 19 és 21 évesek, én most leszek 18, már csak én lakom itthon. A szüleink házassága pár éve megromlott, kiderült apa részéről elég sok minden... Anya már akkor is válni akart volna, de még itthon éltek a tesóim is, a legidősebb bátyám akkor állt érettségi előtt, nekem jött a felvételi, nyelvvizsgára is készültem és anya nem akarta, hogy az ő rossz viszonyuk miatt mi szívjuk meg. Nyugi volt elég sokáig, apa is normálisabb lett. De most újra kezdődtek a viták, ordibálások, törés-zúzás. Tegnap apa úgy ordibált, hogy az egyik szomszéd becsengetett, minden rendben van-e... Anya mondta, hogy válni szeretne, és mondta apa, hogy nyugodtan, de kíváncsi lesz, hogy ugyan miből tartja majd el saját magát és minket, mikor még sosem dolgozott, és egy Budapest szélén lévő lakáson kívül semmi nincsen a nevén. Meg hogyha el mer válni, ne számítson arra, hogy majd ő (mármint apa) támogatni fog minket, röhögve kifizeti majd a pár tízezres gyerektartást, és a többit oldja meg anya. Mert tény, hogy jól élünk, eléggé elkényeztettek minket. Apa mindigis sokat keresett, bármit kitaláltunk, arra sosem volt "nem" a válasz. Ehhez szoktunk hozzá, így nőttünk fel. Apa pedig ezt most kihasználja...

2018. szept. 23. 20:26
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
86%
Ti sosem voltatok normális család,dolgozni kelett volna neki is akkor nem egy böröndel lenne szélnek eresztve igy járnak a htb.k.. Önzőségből ötös kapsz amugy ,csak dolgozni ne kelljen inkább Anyu éljen egy látszat családban egy kőbunkoval..
2018. szept. 23. 21:35
 12/28 A kérdező kommentje:

"Ti sosem voltatok normális család" Miért ne lettünk volna? Annyit tudsz rólunk, amit leírtam itt pár sorban. Igenis jó család voltunk, anyuék is szerették egymást. Rengeteg volt a közös családi program, nyaralás és apa is normális volt.

Önző sem vagyok, de látom, nagyon ismersz szerinted.

2018. szept. 23. 21:40
 13/28 anonim ***** válasza:
33%
Gondolom tesoid se dolgoznak,ismerem ezt a tipust,a szülők arra kelennek,h mindent alá rakjanak az elkényeztetett gyerekeiknek,más meg kénytelen 14 évesen már dolgozni ellátni magát,a kis sminked fontosabb mint h anyád végre megszabaduljon egy ilyen embertől akkor te se vagy különb..
2018. szept. 23. 21:43
 14/28 A kérdező kommentje:

Te miről beszélsz? Ismersz? Mégis honnan? Mert a kis fejedben él egy kép rólunk, az távol áll az igazságtól.

Nem, a testvéreim sem dolgoznak. A legidősebb másodéves az orvosin, a tanulás és az iskola mellett nem igazán jut ideje diákmunkázgatni. A másik is most kezdte az egyetemet, tehát eddig egy érettségije volt. Hová kellene elmennie végzettség nélkül dolgozni? A Mekibe, vagy valami segédmunkásnak?

Elhiszem, hogy igazságtalan az élet, de ne vetítsd ki rám, a problémámra a saját frusztráltságodat.

2018. szept. 23. 21:49
 15/28 anonim ***** válasza:
95%

Anyud is kereshetne már munkát - ti felnőttetek már. És a tartásdíjjal együtt meglennének.

"ordibálások, törés-zúzás" - ezt nem kéne...

2018. szept. 23. 22:16
 16/28 anonim válasza:
39%
Nem akarom hogy rossz néven vedd amiket írok. Több dolog nem derült ki abból amit írtál. Elhiszem ha nem akarod leírni őket, de így nehéz megtudni hogy hogy lehet orvosolni a helyzetet. Isten segítségét is kérheted. Nos, azt sem tudjuk kinek mi számít elkényeztetésnek, de tény hogy jó ha törekedtek hogy lehetőleg csak annyi legyen amire szükség van. A külső nem számít akárki akármit mond, mert a jellem, a cselekedetek díszítik fel az embert, amikre akkor is büszkék lehetünk ha szegények vagyunk és mindenki ellenünk fordul. Az ember sok kacatot vesz magának aminek semmi haszna, képek, drága telefon, egyebek. Ha van apukádnak normális oldala, akkor beszélj vele normálisan. Ha erőszakos és te lány vagy, akkor kérd meg az egyik fiú testvéredet hogy álljon ki értetek, a talpraesettebbiket. Ha jogos sérelme van és erre rárak egy lapáttal és túloz és jogtalan dolgokat csinál, akkor legyetek megértőek vele és beszéljetek vele. Akinek az önértékelése a porban az vagy elérzéketlenedik vagy magába zuhan, és aki jogtalanul tesz valamit azt kedvességgel és odafigyeléssel sok eseteben le lehet fegyverezni. Segíthet mindkettő - család, párterápia (szerintem, bár nem tudom hogy zajlik egy ilyen) - ha értelmesen le tudnak ülni megbeszélni. Én megpróbálnék a helyedben kapcsolatokat szerezni, minél több emberrel beszélni, hátha valakinek van ötlete. Tudom hogy baromságnak tűnik, meg másnak erről megvan a véleménye de ugyan mit tudsz tenni? Megértem azt is aki nem akar mekibe dolgozni, vagy általában semmit, bár a világ hozhat olyan helyzetbe ahol csak ez az egy út van, ezért érdemes megtanulni ilyesmit is ha valakinek van rá kapacitása. A problémamegoldás folyamatában segít, ha végiggondolod pontosan mit akarsz, és kimaxolod a lehetőségeket, hogy milyen opciók vannak, részletekig megvizsgálva. Az önbizalmad a helyén lesz, ha nem figyelsz a kritikákra, hanem arra, hogy te a családod akarod boldognak látni. Pont nem ideillő téma hogy mennyire vagy lusta vagy bunkó vagy akármi, ezekkel senki sem fenyegethet, az egy másik téma. Ne süllyedj magadba, tedd a jót. Ha nehéz felvázolni és kifejteni a problémamegoldási módszereket, akkor kérj meg egy speciális matekost vagy programozót, nem gáz az sem. Esetleg adj valamit cserébe, de bűnnel ne alkudj meg. Ennyit tudtam kihozni belőle, remélem a segítségedre tudtam lenni. Ja és még annyi, hogy nagyon nehéz szembeszállni a belső érzelmekkel. Minél több jót teszel egy nap, minél inkább rendezed az életed, annál jobb állapotban lesz az önbizalmad/stílusod és jobban tudod megfogni a problémás helyzeteket. Ha segítesz egy kisgyereknek az szerintem külön segít, mert némely gyerekek olyan hitet tudnak adni aminek párja sincsen.
2018. szept. 23. 22:27
 17/28 anonim válasza:
88%
A gyerek tartást válás után a fizetése valahány 100%-t jelenti ami nem pár tízezer forint ha apud sokat keres kivéve ha saját cég és nincs be jelentve minden... És amíg valamelyik gyerek a tanulmányait csinálja addig jár..
2018. szept. 23. 22:54
 18/28 anonim ***** válasza:
100%
Már pedig ha Anyukád válni akar, akkor ebben kéne támogatnod. Ha te nem is tudsz dolgozni az érettségi mellett (mellesleg tudnál) a két bátyád akkor is tudna, sok egyetemista dolgozik. Apukádnak sem pár tízezret kéne fizetnie, főleg nem három gyerek után. Ja, és Anyád is elkezdhetne dolgozni. Csak ügyesen.
2018. szept. 23. 23:27
 19/28 anonim ***** válasza:
95%

A gyerektartást többen emlegették... Nos, a két nagyobb gyerek után már csak rokontartást ítélnének meg, az pedig lényegesen csekélyebb összeg. Egy év múlva a kérdező is leérettségizik, onnantól rá is ez vonatkozik.

Szóval van reális alapja annak, amit az apa mond.

Azt viszont nem értem, ha eddig az ő pénzéből jól megvolt a két egyetemista gyereke, akkor a válás miatt miért vonná meg tőlük ugyanezt a pénzt? Nemcsak a feleségével, hanem a gyerekeivel is baja van?

Amúgy anyuka valóban megismerkedhetne a munka világával, lehet, hogy pont abból lett elege az apának, hogy 20 éve mindenkit ő tart el.

2018. szept. 24. 00:01
 20/28 anonim ***** válasza:
34%
Gondolom apukának tele lett a ... h mindenki élösködik rajta..
2018. szept. 24. 00:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!