Miért zavarja a szüleimet, hogy hétvégén később fekszem, később kelek, mint ők?
Folyton megjegyzéseket tesznek erre. De miért baj az, ha én máshogy érzem jól magam?
Ők utálnak aludni, hétvégén is 5-6 között kelnek reggel, aztán este 8-9 körül mennek is aludni, én jobban szeretek sokáig aludni, és hajnalig fent lenni, jobban érzem magam olyankor, sokkal energikusabb és motiváltabb vagyok, több mindent csinálok meg. Korán kelés után egész nap fáradt és rosszkedvű vagyok, még akkor is, ha ugyanannyit vagy többet alszok, mint hétvégén. Ráadásul most nyáron jobbnak érzem inkább átaludni a dögmeleget, és késő délután kelni, akkor kora estétől reggelig a hűvösben meg tudok csinálni mindent, ezerszer jobb mint a kánikulában olvadozni.
Nem vagyok már kiskorú.
Nem zavarom őket éjjel zajongással.
Minden rám jutó feladatot el tudok végezni így is.
Ha olyan program van, megbeszéljük és persze tudok korán kelni, ha kell.
Nem várom el tőlük, hogy délutánig csendben legyenek (egyrészt külön emeleten vagyunk, fel se hallatszik hozzám semmi, másrészt amúgy se zavar a zaj, tudok aludni fúrás-faragás közben is simán)
Akkor mi a bajuk? Miért zavarja őket, hogy nekem más kényelmes mint nekik? Miért kell ebbe belekötni?
(Kérdeztem őket, de csak olyasmit tudtak válaszolni, hogy "mert mi nem így szoktuk", de ez nem válasz :D)
Mi olyan zavaró ezen?
Gondolom az zavarja őket hogy alig látnak. Az én anyukám például olyan,hogy ha megkérdezem mit segítsek, sokszor nem mond semmit. De ha ott vagyok vele napközben akkor gyakrabban kéri a segítségemet.
Tehát pusztán az emberi kapcsolat miatt zavarja. Egyébként egyet értek vele. Én sem szeretném ha lenne egy gyerekem, akivel egy házban élek mégsem látjuk egymást
Mert ilyenek a szülők. Nekem is ezt csinálják. Mikor felkelek egyből kezdik a mondókájukat, hogy "én reggel 6 óta dolgozom, meg sem álltam, és senki még csak nem is értékeli a munkámat".
A vicc sokszor az, hogy a tesómmal is ezt csinálják, holott neki ki van mutatva, hogy alvászavarai vannak, és a sok stressz miatt az álmából is felriad, hogy megtanulja még az egyik könyvét.
Szerintem az a baj, hogy generációk nevelik egymásba, hogy "fel kell kelni". Meg ugye itt a nyár, reggel meg este nincs csak dög meleg, ki kell használni a délelőttöt stb.
Engem is mindig felkeltettek, meg jött a majd ha dolgozni jársz szöveg. Aztán Most lassan 30 évesen dolgozó emberként pont ugyanúgy képes vagyok későn kelni, húzni a lóbőrt egész délelőtt, este viszont sokkal inkább képben vagyok, dolgozni is jobban tudok. Főleg hogy gép előtt ülős munkám van, szinte mindig is azt éreztem, hogy az este az ami igazán felpörget.
Szerintem nagyon nem kóser, hogy eddig alszol.
1. A kései kelés ugye egyben azt is jelenti, elmarad a reggeli, és akár az ebéd is; azaz felborul a bioritmusod. Márpedig a teljesítőképesség, az ingerültség és az alvásidő, meg az étkezések napon belüli időpontja összefügg egymással - mondja az alvásneurológus.
2. Tudom, durva amit írok, de eddigi tapasztalatom az, hogy rendszerint későn csak azok kelnek, akik semmi szorgalommal nem rendelkeznek, akik magasról tesznek az egész világra. Nem véletlen hívják lustálkodásnak a kései kelést...
3. Arra gondoltál már, hogy mi lesz, ha majd családod lesz? Akkor is du 2kor kelsz és nem fog érdekelni, ha a gyermeked enni kér, vagy edzésre kell vinni, esetleg az ebédhez vásárolni kell? Vagy mi lesz, ha hétvégén is dolgozni fogsz? Inkább kiírod magad esti műszakra? Azért a jövőre is gondolni kell...
4. Ahogy egyesek utalnak rá, a család eltérő bioritmusa egyben azt is jelenti, teljesen eltávolodsz a családtól, kiszakadsz az érzelmi körükből, az életükből és persze ők is a tiedből. Azaz egy idő után egyedül fogod érezni magad. Persze ugyanígy elvesztheted kortárs kapcsolataidat is. Jóllehet, ők is néhányan fenn vannak éjjelig, de nem hiszem, hogy du. kelnek. Megéri?
5. Írod; ha kell... De ez nem kell, meg nem kell kérdése; amire utalok, az jellem, emberi mivoltad kérdése. Idővel nagyon sokszor meg fogod kapni, hogy miért alszol, vagy épp miért nem alszol még...
Ezeket gondold át.
Amúgy komolyan nem értem az ilyen emberek minek vállalnak gyereket,amikor a gyereküket piszkálják.
A kialvadtanságnak elég komoly következményei lehetnek.
Én sem értem ezt, hogy miért nem lehet elfogadni, ha valaki szimplán másképp érzi jól magát. Szerintem csak szimplán nem értik, nem tartják ezt normálisnak és emiatt kötekednek.
Én és anyukám is tipikus éjjeli baglyok vagyunk, valamiért olyankor jobban működik az agyunk, energikusabbak vagyunk, lelkesebbek stb., ezért általában mindketten este/éjjel tevékenykedünk. Míg ezzel szemben apukám inkább pacsirta típus, ő korán fekszik és korán kel. Soha nem volt köztünk semmilyen probléma ezzel kapcsolatban... Mi nem hangoskodunk, amikor már alszik és ő sem csörömpöl reggel, amikor mi még alszunk. Mindenki odafigyel a másikra, alkalmazkodni kell egymáshoz, de ettől még nyugodtan tudja csinálni mindenki a dolgát, ahogyan és amikor szeretné.
"Amúgy komolyan nem értem az ilyen emberek minek vállalnak gyereket,amikor a gyereküket piszkálják.
A kialvadtanságnak elég komoly következményei lehetnek." Tudod, ez könnyen kivédhető azzal hogy nem gépezünk hajnalig... És nem nappal alszunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!