Mit gondoltok az olyan szülőkről, akik bár megtehették volna, mégis 0 forinttal támogatták a gyereküket?
18 éves koromig egy forint zsebpénzt nem kaptam, pedig apám havi 400 ezret simán megkeresett. Alapvetően egy nagyon szorgalmas és kitartó srác képére emlékszem a gyerekkori önmagam személyében.
Habár a szüleim nagyon spórolósak, nem hinném, hogy ezt a nézetet korrekt dolog volt a saját gyerekükre ráerőltetni.
Az vésődött belém, hogy habár mindenből bőségesen, én még sem részesülök benne.
Hamar rájöttem, hogyha nem segítek a házimunkában, és rossz jegyeket hozok haza, akkor is ugyanannyit kapok, mintha mindenhez maximálisan odatenném magamat. Szóval csak olyan jegyek hoztam, hogy éppen ne bukjak meg.
Fater részéről csak az ígérgetéseket kaptam, amiből semmit sem tartott be, szóval duplán letörte a maradék motivációmat is.
Nem volt túl jó érzés, hogy a többiek szórják a pénzt az osztálykirándulásokon, okos telefonjuk van, nekem meg a nagy semmi. Sehová sem tudtam eljárni, mert pénz nélkül rengeteg dolgot nem lehet csinálni.
Szóval őket hibáztatom, hogy egy semmirekellő lettem, 24 éves koromra csak egy 2 éves okj képzést tudtam elvégezni. Azt is beismerem, hogy ezt azért befolyásolja az alapjellem is. Valahogy azt éreztem mindig, hogy én nem érdemlek meg különböző anyagi dolgokat. Amikor valami kis pár forintos szaré könyörögtem, és fater csak gunyorosan vigyorgott, arról már nem is beszélve, hogy az ő ígéretére muter egy jót röhögött (mondván, hogy úgysem tart be semmit sem), akkor teljesen lerombolódott az igazságos világba vetett hitem.
Nyilván más, ha egy szegény család nem tud megvenni javakat, ott azért a gyerek is hamar felfogja a helyzetet. Én viszont azt érzem, hogy nekik köszönhetően rengeteg dolog kimaradt a gyerekkoromból. A jelenért legfeljebb csak közvetett módon hibásak. Nem tudok érvényesülni, ez az igazság. Extrém sportot is űzök, de amikor kórházba kerültem a kedves muterom mindenki előtt lejáratott, hogy én hogyan merem azt gondolni, hogy én majd lenyomorodok, ő pedig majd élete végéig engem fog ápolni, mindezt 20-30 ember előtt. Pedig nem is annyira veszélyes, amit csinálok. Mégis még ebben is lekorlátoznak, nemhogy inkább büszkék lennének rám, hogy velük ellentétben én merek élni, legalább ebben a tekintetben.
Tanúja voltam, amikor egy kis srác elesett, és a faterja olyasmit mondott, hogy semmi baj, ezzel jár amit csinálsz. Ez azért nagyon rossz érzésekkel töltött. Én meg amikor porosan hazamentem fater rám förmedt "elestél???", miközben kint igénytelenkedett a haverjaival néhány olcsó sör társaságában.
Muternak bármit elmondtam, az első vitánál azt vágta a fejemhez, amit bizalmasan megosztottam vele. Ezt kamaszkoromban játszotta el sokszor, végül nagyra nyitott kerek szemekkel hüppögött, hogy én nem mondok el neki semmit sem.
Az is nagy probléma volt nekik, ha én netalántán reggeltől estig kint töltöttem az időmet valahol. Megkaptam, hogy ők "nem látnak engem". Minek is kéne látniuk? Nem azért vagyok. A többi gyerekükkel nagyon jól megértették egymást mindig. Letolták magukat a nappaliba, és beszélgettek mások életéről. Nemhogy inkább magukkal foglalkoztak volna.
Azt várták, hogy én illeszkedjek hozzájuk. Na meg a többség dönt, ezt akarják többen, ez a közös akarat, és ezekhez hasonló dumákkal szorítottak mindig háttérbe.
Az a baj, hogy nincs is hatalmas motivációm semmiféle karriert sem építeni, mert úgyis eleget fogok majd örökölni. A saját nyomorúságotokat legyetek szívesek külön kérdésbe kitárgyalni. Nem akarok olyanokat olvasni, hogy x-nek az apja alkoholista volt, és minden pénzt eltapsolt, mert teljesen hidegen hagy egy idegen ember szomorú története. Szóval ne a legalja dolgok képezzék a mércét, mert szerintem nem az a követendő. Az én főnököm sem örülne, ha tele lenne a munkám hibákkal, merthogy a kenyai éhezők még így sem tudták volna megcsinálni.
Pattoghatsz az egész közösségnek itt, pedig számíthattál volna rá, hogy negatív válaszok is jöhetnek.
24 évesen enbyire futotta? Nem tanulsz csak mert nem kaptad meg amit akartál? 15 éves vagyok. Jól állunk anyagilag, és képzeld, senkinek sem hull semmi ingyen az ölébe. Én is, ha akarok valamit, azért megdolgozok. Ez segít önállósodni. Ha pedig csak arra vagy képes, hogy önsajnálatba burkolóz, és várod, hogy minden az öledbe potyogjon miközben másokat hibáztatsz azért, amiért valójában te vagy a felelős, akkor egy szánalmas, semmirekellő felnőtt vagy.
Ne mástól várj támogatást, főleg nem pénzt. Ők is dolgoznak érte, Te miért tennél máshogy?
17 éves koromig én sem értékeltem a pénzt, azt tudtam hogy jó ha van és örülök ha kapok akár nagyszülőtől, vagy születésnapra.
Elkezdtem dolgozni 19 évesen és átértékelődött bennem hogy mondjuk 140e ft-ért menni kell dolgozni.
Én motorozok mióta lett saját munkám, és bár itthon élek, adok a közösbe pedig nem várják el, de ezzel levédem magam hogy ne mondhassa senki hogy szórom a pénzt, 3M forintos sport gépet vettem, de nem támadnak mert nem kértem tőlük kölcsön.
Van mellette egy kis 5 ajtósom, elvisz oda ahova akarom, nem csajozni akarok vele.
Az a gond hogy mindenki karriert akar magának, és nem elégszik meg annyi pénzzel amiből meg tud élni.
Annyi viszont hozzátennék hogy külföldi pincérkedésből, más szakmunkából is lehet építkezni itthon, és a kutya nem mondja meg egy 25 milliós házról hogy egy melósé...
Érdekes, én "öztönző" pénz nélkül is tudtam, hogy magamnak! és nem anyáéknak tanulok...
És tudod, mikor fogsz koppanni? Ha apádék elutazgatják a VAGYONUKAT - amit NEM kötelesek rád hagyni.
"Szóval őket hibáztatom, hogy egy semmirekellő lettem" Biztos van közük hozzá, hiszen megszültek és felneveltek, de nem azért lesz valaki semmirekellő, mert nem kap zsebpénzt és nem villoghat a legújabb mobillal. Utóbbi pont a felszínességre nevel.
Szerintem pont, hogy a jegyért pénz dolog közvetít fonák üzenetet a gyerek felé: egyrészt ne a pénzért tanuljon, hanem a tudásért, másrészt a jó jegy és a tudás nem mindig jár együtt, harmadrészt mindenkit magához kell mérni, lehet, hogy egy jó matekostól már a 4-es is rossz, de akinek nem megy, attól már egy 2-es is kemény munkát takarhat. Na most amikor családon belül az egyik gyerek ilyen, a másik olyan, ott nagyon igazságtalan, ha jegyhez kötik a pénzt.
Az ebédet, közlekedést, tankönyveket, ruhákat... fizették, de zsebpénzt nem kaptam. 10 éves koromtól volt lehetőségem dolgozni, nem szakadtam bele, de kerestem vele annyit, hogy ha valamit venni akartam, megvehettem. Soha nem szóltak bele, mit vettem belőle. Viszont mivel azért a pénzért az én kezem fázott vagy izzadtam meg, jól meggondolom a mai napig, hogy mire költöm. Ez nem jelenti azt, hogy nem szoktam szórakozni ;), de tisztában vagyok a határaimmal, nem szokásom túlköltekezni.
Ha már megszültek,kötelességük megadni nekik azt,amire vágysz
akkor beszélgessünk arról, hogy a gyerek csak akkor köteles-e tanulni, ha a szülő pénzeli.
Most amúgy hol laksz? Velük?
Egyébként nincshozzáfűznivalóm. Téged nem érdekel másik ember szomorú története,engem sem a te hovaszarjak stílusod. Egy féreg vagy. Remélem kizárnak majd az örköségből. Mert képzeld olyat is lehet.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!