Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Sok szülő miért erőltet bele...

Sok szülő miért erőltet bele a gyerekébe olyan ételeket, amit a gyerek nem szeret?

Figyelt kérdés

(Tudom, vannak gyerekek, akiknek semmi nem jó, valamit meg mégis kell enniük, ez rendben van.)

De vannak szülők, akiknek ha a gyereke utálja pl a kelbimbófőzeléket, akkor is beleerőltetik, akár veszekedéssel, fenyegetőzéssel, "az afrikaiak éheznek" szöveggel, vagy más módszerekkel... Ez miért jó a szülőnek? Élvezi, vagy mi? Miért csinálják, mi előnyük van ebből?

2018. máj. 31. 11:21
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
43%

9!

Dehogynem. Az Egyel répát Pistike mert sok benne az A vitamin és árra szüksége van a szervezetednek nyilván nem működik, de az Egyel répát Pistike, utána jobban fogsz fütyülni simán bejön.

2018. máj. 31. 12:57
 12/23 anonim ***** válasza:
44%

Mert egy gyerek szinte mindenre képes azt mondani, úgy hogy nem is ismeri.

Vagy saját családból példa: szereti, eszi és egyik nap kitalálja, hogy nem szereti. Akkor nyilván nem igaz, hogy nem szereti, ha eddig mindig jól bekajált belőle :) Csak egy kis hiszti.

Persze nem kell mindent szeretni, megenni. De legyen mindenféle ételtípusból több, amit megeszik.

És ez nem megy magától.

A gyerekek, ha rajtuk múlna semmit se ennének csak spagettit, rántott húst, sült krumplit és édességet :D

2018. máj. 31. 13:02
 13/23 anonim ***** válasza:
57%

Volt egy időszak, amikor a gyerekem semmi mást nem evett, csak vajas kenyeret és teát. Persze, hogy megpróbáltam "rendes főtt ételt" adni neki. Nem ette meg. És minden közös étkezés rémálomba és balhéba torkollott.

Ma már felnőtt ember, imád enni, és főzni-sütni.

Ma már a zunokától borulok ki, aki azt magyarázza, hogy azért nem eszi meg a lecsót, mert paprika van benne. A tegnap meg azért kért kétszer is belőle, mert nem volt benne paprika.

Elmúlik ez az időszak. Habár baromira idegesítő, de ki kell bírni.

2018. máj. 31. 13:17
 14/23 anonim ***** válasza:
63%

Nem kéne rögtön ítélkezni, meg ráfogni, hogy direkt akarja kínozni a gyereket. Rengeteg oka lehet annak, ha egy gyereknek olyasmit kell ennie, amit nem szeret.

Lehet egészségügyi oka, pl. diéta, vitaminhiány stb.

Lehet a szülőknek nincs pénzük mindig azt venni, amit a gyerek szeret. Én is felnőttként sokszor veszek olyan kaját, amit nem annyira szeretek, mert épp az van leárazva és valamit muszáj enni.

Aztán olyannal is találkoztam, hogy a gyerek direkt kisírta magának, hogy sárgaborsóleves legyen a kaja, a szülő megvette, megfőzte, a gyerek pedig nem akarta megenni, mert nem szereti.

Nyilván aki csak azért csinálja, hogy a gyereknek rossz legyen, az tényleg beteg, elítélendő dolog, de sokan anélkül ítélkeznek, hogy tudnák, mi van a háttérben.

2018. máj. 31. 13:37
 15/23 anonim ***** válasza:
90%
Az én anyám is ezt csinálta velem.Addig kellett ott ülnöm míg meg nem ettem.Pl a tejbegrízt.Ő is és az öcsém is imádták,és ezért sokszor csinált.Nem értem a mai napig hogy miért volt jó neki hogy szemmel láthatóan szenvedtem,egy órába telt legyűrnöm.Öklendeztem az ízétől,minden falat kínszenvedés volt.Kevés ételt utáltam,nem voltam válogatós.Az én kislányom a bolognai féle tésztákat nem bírja lenyelni sem,nem is kérem tőle soha hogy egye.
2018. máj. 31. 13:48
 16/23 anonim ***** válasza:
66%

Rettenetesen ostoba hozzáállás.

És az is közrejátszik, hogy olyan ételt erőltetnek, amit általában ők sem esznek szívesen, de a gyereknek kell. Mindezt úgy, hogy az adott ételféleségnek a legrosszabb, ízetlen, elrontott elkészítési módján próbálják meg erőltetni.

Például a spenót: egész életemben utáltam a spenótfőzeléket, szerintem az undorító. A kedvenc ételem a spenótos lasagne-elég más műfaj, nem?

Vagy az ecetes cékla. Undorító. A grillezett apró cékla kecskesajttal vagy a céklás brownie, esetleg a céklás kenyér meg isteni.

Kelbimbófőzelék? Kevés annál ocsmányabb dolgot tudok elképzelni, brrrr .... Ez is azt mutatja csak, hogy a rossz főzési technika, a fantáziátlanság rossz ételeket szül.

2018. máj. 31. 14:07
 17/23 anonim ***** válasza:
37%
Mert önző, szűklátókörű idióták.
2018. máj. 31. 14:28
 18/23 anonim ***** válasza:
69%

Azért nem mindegy, mit és milyen okból. Nemcsak az általad írt nagyon szélsőséges esetben normális, hanem pl. amikor mindent eszik, csak a szervezetének a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat nem. Na, akkor megértem. Pl. magától egyáltalán nem enne semmilyen zöldséget.

Azt viszont én sem, amikor amúgy jól eszik a gyerek, csak nem elég "változatosan", és tukmálnak egy kimondott kaját, és addig nem állhat fel az asztaltól stb. Szerencsére nálunk nem volt annyira drasztikus a helyzet, de folyton kaptam az ívet, hogy miért nem eszem meg a spenótot, sóskát, tökfőzeléket, lecsót, kelbimbót, kelkáposztát, zöldbabot. Ebből mára a tökfőzeléket, keles cuccokat megszerettem és a spenótot rakott tésztában. Az összes többit még mindig utálom, és a lecsó szagától meg még hányingerem is van még mindig :).

Mondjuk sztem a legfőbb ok arra az, hogy anyu-apu épp kelbimbót akar enni, és nem akarnak kétfélét főzni :D.

Sztem a szülők többségének azt kell megszokni, hogy a gyerek az állandóságot keresi és nincs kifejlett ízérzékelése sem. Ha minden szükséges táplálékcsoportból, tápanyagból eleget visz be, akkor nem kell semmit erőltetni, vagy max. a 3 falatos szabályig. És ha látod, hogy a gyerek a 23. falat után is önkéntelenül fintorog vagy hányingere van tőle kifejezetten, hagyod.

2018. máj. 31. 14:30
 19/23 A kérdező kommentje:

Példa: én gyerekként kevés dolgot utáltam annyira, hogy tényleg abszolút nem akartam megenni: kelkáposzta/kelbimbó, máj, zöldbab, bármiféle belsőség, ponty, és kovászos uborka. Ennyi volt, amit teljes mértékben utáltam, forgott tőlük a gyomrom. Minden mást vagy lelkesen, vagy kevésbé lelkesen, de megettem.

Mégis anyámra sokszor rájött, hogy ezeket MUSZÁJ megennem. Pedig ha maguknak csinált pl májas kaját, én teljesen jól meglettem volna aznap csak a körettel, de nem, muszáj volt ennem belőle, még úgy is, hogy volt hogy kihánytam utána. Sose vártam, hogy külön rám főzzön bárki, a felsorolt ételeket nem tartom létfontosságúnak (a mai napig nem eszek egy falatot se egyikből se, és élek-virulok), mégis meg KELLETT enni.

Pedig ezeket soha nem szerettem, nem csak időszaki hiszti volt, nem volt rá különleges szükségem (diéta stb), nem drága kaját akartam helyette....

A mai napig nem értem, miért volt jó ez neki. Ő nem tudja megmagyarázni azóta se.

2018. máj. 31. 15:09
 20/23 anonim ***** válasza:
78%

Amelyik szülő beleerőlteti a gyerekbe az utált kaját, annak én is azt adnám büntetésül, hogy valami általa utált dolgot kelljen elejétől végéig belapátolnia.

Anyám sosem "tömött", nem erőszakolt semmit, legfeljebb megkért, hogy kóstoljam meg, és talán emiatt ma is nagyon szeretek enni, imádom a (jól elkészített) spenótot, zöldborsó főzeléket, lencsefőzeléket, tejbegrizt, meg mindent, amit más gyerekekbe tömni szoktak. És mivel nem alakította ki bennem ezt "a főzeléket meg kell enni, hogy ehess egy kis csokit" rendszert, egyáltalán nem szoktam rá a cukorkákra, csokikra, meg minden egészségtelen szirszarra, amit a gyerekek imádnak, csak mert jutalomfalatként állítják be a szülők, és emiatt később, amikor felnőttként már megtehetik, tömik magukba kétpofára.

Egy egészséges gyerek szerintem ösztönösen tudja, mi tesz jót neki, és ha éhes, enni fog, nem kell tömni.

2018. máj. 31. 17:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!