Apa utálja, ha éjszaka későig fent vagyok, mit tegyek?
Azt a választ hagyjuk, hogy "próbáld neki elmagyarázni", mert a magyar szülők 99%-a nem ért a szép szóból, tehát vagy úgy megvered, hogy becsicskul, vagy más megoldást kell keresni. Sajnos nem fogod tudni vele megértetni, hogy vannak "bagoly" és "pacsirta" típusú emberek, mert az ilyen embernél olyan nincs, hogy a gyereke magyarázzon el neki valamit. Presztízskérdés, hogy mindig ő legyen az okosabb.
Viszont az ilyen ember általában földig hajol és "parancs, értettem"-mel felel bárkinek, aki felfogása szerint fölötte áll a társadalmi ranglétrán, legyen az tanár, rendőr, orvos, akárki. Tehát olyasvalakivel kell elmagyaráztatnod neki, akire feltétel nélkül hallgat.
Menj el a háziorvosodhoz, és mondd el, hogy apád ezzel kerget az őrületbe, hogy nem hagy akkor aludni, amikor kellene, nem fogja fel, hogy más az időbeosztásod. Az orvos tudja, hogy ez így működik. Kérd meg, hogy hívja fel apádat, és mondja meg neki, hogy ez nem jellemhiba, hanem így működsz, ha tetszik neki, ha nem, és ha erőlteti, hogy akkor aludjál, amikor ő megparancsolja, csak annyit fog elérni, hogy figyelemzavaros, dekoncentrált, végül depressziós leszel. Akkor aztán rosszak lesznek a jegyeid / kirúgnak a munkahelyedről, ezt akarja elérni?
Nem tudsz mit tenni, ő ilyen.
Te pedig ilyen. Ismerem a dolgot, én sem vagyok reggeli típus, finoman fogalmazva és soha nem is leszek az. Délig pl. nem szokott beindulni az agyam tudatosabb része. Soha nem dolgoztam délelőtt, max. netezgettem az irodában, de azt sem sokat, mivel eleve nem mentem be korán, inkább tovább maradtam (sokszor pedig a hivatalos munkaidőm után végeztem el a munkám zömét). Otthoni munkánál is este dolgozom inkább, de délelőtt semmiképp. Ez van.
Az pedig főleg csúnya, hogy azt várjuk el a másiktól, amit mi sem teszünk.
már érettségizel úgyhogy lehet hogy későn jövő tanács, de költözz koliba egyetem alatt.
Nagyon ismerős a probléma, rengeteg vita volt közöttünk a szüleimmel ilyen napi hülyeségek miatt. Mikor fekszem le, mikor érek haza este, mikor tanulok, mikor takarítok, mikor eszem, hogy osztom be az időmet.
19 évesen még mindig tízre, tizenegyre haza kellett érnem ha nem volt különleges alkalom, ami kb a szalagavató after, a saját születésnapom és az érettségi bankett volt.
Fogtam magam és jelentkeztem egyetemre külföldre, kiköltöztem, kéthavonta járok haza, itt pedig egyedül élek.
Ettől egyrészt sokkal felnőttebbnek tekintenek, mert már lassan egy éve tökegyedül élek, és még nem fogyott el a pénzem hónap vége előtt, nem haltam éhen, nem kaptam ételmérgezést, nem fulladtam bele a mocsokba és nem haltam bele a bulizásba. Másrészt pedig nem tudnak ellenőrizni, mert 1000 km-re vannak, és ha azt mondom hogy ne keressenek este mert bulizni megyek, beszélünk kilenckor mire elindulnék, utána pedig mivel pontosan tudják hogy nem fogom felvenni a telefont, tizenegykor elmennek aludni, és fogalmuk nincs hogy én tizenegykor vagy háromkor érek haza.
Mióta elköltöztem, fantasztikus a kapcsolatom velük, mert végre nem ezekben az erőméregetésekben merül ki a kapcsolatunk hogy "márpedig kislányom akkor is lefekszel tízkor ha nem vagy álmos és három oldal matekházid van, mert én azt mondtam", hanem tudunk egyenlő félként beszélgetni politikáról, gazdaságról, főzésről, lakásberendezésről, akármiről.
Azt hiszem nekik kellett a különköltözés okozta sokk hogy rájöjjenek, egy 18-20 évesre nem lehet ugyanazokat a szabályokat rásózni ammit egy 15 évesre. Hátha a te szüleidnek is ez kéne.
Azért nem akarja, hogy fent legyél, mert emberileg egészségtelen az éjjeli fent lét.
A szervezeted CSAK IS az esti órákban való alvástól regenerálódik és piheni ki magát.
Meg amúgy is, ha elmész dolgozni egyszer, nem ártana megszokni már előre, hogy korán kell kelni, mert akkor még rosszabb helyzetben lennél.
És nem tudom miért kellett lepontozni azt, aki azt mondta, hogy nem tud megfelelően koncentrálni.
Ez így van. Ha fáradt az ember, kevésbé megbízható.
Nálam pl: aránylag figyelmes vagyok vezetés közben, de ha fáradtan vezetek, nem vagyok 100%-ig a toppon.
Pl én motorozni szeretek, alapjáraton nincs is gondom, de figyelmetlenebbé válok, ha fáradtan megyek el.
Ami még szintén igaz volt nálam az éjszakai fent létre, hogy sajnos én évek óta ilyen vagyok, hogy éjszaka vagyok fent. Már ki sem tudom magam pihenni rendesen.
Sajnos sokkal ingerlékenyebb is vagyok már emiatt.
Ha nem fogod fel, a te bajod, majd max nem éled meg a 65-öt; ha tönkre akarod tenni a szervezeted, hajrá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!