Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan értessük meg vele,...

Hogyan értessük meg vele, hogy nem kell ennyit főzni, mert nem bírjuk megenni?

Figyelt kérdés

Anyukám reggeltől késő délutánig dolgozik, szóval hét közben nem ér rá főzni. Gondolom, hogy ez az oka annak, hogy hétvégén többet főz, viszont szerintem már túlzásba esik... Ő a munkahelyén szokott enni, otthon max. egy szedvicset eszik. A tesóm hétvégente hazajön és visz magával kaját, de a nagy része kettőnkre marad... Hogy konkrét példát is mondjak, jelenleg van itthon kétféle leves, tészta, zöldborsóstokány rízzsel, pörkölt nokedlivel és uborkasalátával, sült kolbász és hurka lilakáposztával és kétféle sütemény. Egyik sem egy-egy adag, hanem mennyiségben is jó sok. Esszük, de csak annyit, amennyi jól esik és a vége mindig az, hogy ki kell dobni, mert nem fogyott el, amin természetesen mindig ki van akadva.

Már próbáltunk vele beszélni, hogy tök jó, hogy mindig van kaja és finom, szívesen eszünk belőle stb., de ennyi teljesen felesleges és ezért inkább kevesebbet főzzön, de nem lett eredménye. Amúgy sem vagyunk olyanok, akik mindig főtt ételt szeretnek enni, pl. sokszor szívesebben eszünk valami hideget pl. szendvicset (egyébként a felvágottakkal, zöldségekkel, sajtokkal, gyümölcsökkel stb. is ugyanez van...tele van a hűtő és a kamra, de lehetetlenség annyit megenni).

2018. máj. 29. 14:02
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
27%

Ezért van hát annyi dagadék az utcákon.

Mennyire beteg háziasszonyok ezek, hogy ebben élik ki magukat? A pocsékolásban?

Kérdező: kizárt, hogy megváltozzon, ennyi az öröme nyilvánvaló.

2018. máj. 29. 16:49
 22/28 anonim ***** válasza:
34%
Szegény az ország de kajahegyek mennek a kukába.
2018. máj. 29. 16:49
 23/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! Nem gondoltam volna, hogy ennyi családban fordul elő az ilyesmi, de úgy néz ki, hogy nem egy ritka dolog.

Anyukámnak nincsen semmi baja, nem lelki beteg, nem magányos stb.... dolgozik és nagyon szereti a munkáját, vannak barátai, akikkel rendszeresen találkozik, velünk is jó a kapcsolata és hobbija is van, ezek közé tartozik a főzés is. Szeret főzni, ezzel nincsen semmi baj, szimplán azzal van a baj, hogy rengeteg étel megy a kukába, amit ő is bán, de mégsem változtat és emiatt van köztünk konfliktus. Valamint mindenki annyit eszik, amennyit akar, tehát nem vagyunk erőszakosan megtömve vagy ilyesmi és nem élünk egészségesen, de senki sem kövér, elhízott, beteges stb...Ténylegesen az a probléma, hogy valami eszméletlen nagy mennyiségben főz és teljesen feleslegesen, mert nem tudunk vele mit csinálni. Próbáljuk elosztogatni, ha valaki jön hozzánk, akkor rögtön kínáljuk és sokszor még pakolunk is vagy, ha olyan ételről van szó pl. sütemények, akkor azt el szoktam vinni a barátaimnak vagy apukám beviszi a munkahelyére a kollégáknak stb. Ugyanakkor még így is marad... A fagyasztás azért nem lenne jó megoldás, mert a fagyasztó is tele van húsokkal, illetve nálunk sosincs olyan, hogy "na most nincsen főtt kaja/nem fogok főzni, csak vegyünk ki valamit a fagyasztóból", mert mindig van étel és, ha mindig lefagyasztanánk, akkor csak gyűlne és gyűlne... Másnak pedig nem tudom, hogy kinek adhatnánk oda, mert a környéken szerencsére nincsenek hajléktalanok, rászoruló ismerőseink sincsenek, hajléktalanszálló sem működik a városban. Valamint alapvetően annyit kellene csupán megtenni, hogy nem főz ennyit, hanem kevesebbet és akkor kész, meg van oldva a probléma, csak ezt nem olyan egyszerű megértetni vele. Talán azzal fogunk megpróbálkozni, amit az egyik hozzászóló javasolt, hogy összeírjuk, hogy ez mennyi pénzt jelent havonta és hátha elgondolkozik rajta, hogy esetleg azt másra is lehetne költeni.

2018. máj. 29. 20:15
 24/28 anonim ***** válasza:
100%

Anyám dettó. És azt se mondanám, hogy unatkozik, de szerintem a gyerekkori nélkülözés kompenzálása ez. Generációs probléma, az ő gyerekkorában nem volt ilyen egyszerű hozzájutni az ételhez. Aztán most bepotólja. Ja meg imád mártirkodni a konyhában, gondolhadot, hogy egy karácsony alkalmával mit művel.

Minden másnap főz, pedig a négy nappal ezelőtti sem fogyott el. Kamra, három hűtő tele van.

Az sem segít, hogy mindenkinek minden baja van már a sok "finom magyaros" kajától. Egyszerűen nem fogja át a tudata, hogy méreg amit csinál, azon kívül, hogy pazarol.

Én elhozom szépen csendben amit bepakol, azt otthon max kidobom. Meddő vita az egész.

2018. máj. 30. 17:23
 25/28 anonim ***** válasza:
100%
Hát, ha elhozod, 24-es, akkor nem is fogja abbahagyni. Azon gondolkozz el, hogy te mért nem tudsz neki nemet mondani. Hagyd, hadd rohadjon rá, majd, ha neki kell kidobnia, rájön, hogy a saját munkáját mégse akarja kidobni. Addig amíg elviszed, meg van róla győződve, hogy szükségetek van rá és elfogy.
2018. máj. 30. 21:04
 26/28 anonim ***** válasza:
32%
Tudok nemet mondani, nem erről van szó, de a századik után megunja az ember, és ráhagyom. Elég ha apám nyomja neki, én már meguntam. Falra hányt borsó.
2018. máj. 30. 22:18
 27/28 anonim ***** válasza:
51%
Ha te 100-szor otthagytad volna a kaját, akkor nem lenne 101-edik. Még 11. sem. Te csak morgolódsz, hogy minek ez, majd hazaviszed. Hagyd ott nála négyszer, ötödször már nem lesz mit.
2018. máj. 31. 14:38
 28/28 anonim ***** válasza:
Figyelj, ezen már túl vagyunk, hidd már el. Én nem kértem tanácsot, nem én vagyok a kérdező, csak leírtam hogy nálunk is ez a helyzet. Szereintem a legtöbben már mind túlvagyunk azokon, amiket itt tanácsoltok. Spec én leszarom már ráhagytam az egészet. Én másképp csinálom a háztartásomban. Nem főzök annyit, mint anyám, nagyanyám. De ahogy leírtam ez generációs probléma, nem haragszom rájuk, nem morgolódom miatta. Ők úgy nőttek fel, hogy kb szégyen ha elfogy valami és valaki abból még enne. Ezt nem fogom tudni megváltoztatni azza, hogy otthagyom a kajáját, vagy csak feleannyit viszek el. Szerintem annak a nemzedéknek csoporterápiára lenne szüksége, hogy felfogják, hogy nem az van mint 40 éve. Ki fog nyitni a tesco holnap is.
2018. máj. 31. 18:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!