Szülöként mit szólnál, ha gyermeketek ott akarná hagyni az egyetemet?
Nem örülnék neki egyrészről, mert nem egy olcsó mulatság még akkor sem, ha annyira ász valaki, hogy állami támogatással tanul és nem kell albit fizetnie, mert otthonról jár, vagy koleszban lakik.
Másrészről sem örülnék, mert ha már belefeccölt 2 évet, akkor azt a maradék 1,5-2 évek kibírja.
Egyetem mellett is lehet dolgozni, igaz nem 8 órában és sokkal keményebb, de ha ott vagyok, mint támogató szülő, akkor nem lenne szüksége úgy munkát vállalnia, mint egy felnőttnek és 8-10 órában, hogy az a tanulás rovására menjen, inkább hogy legyen valami saját bevétele is, ha nagyon akar dolgozni (aminek persze örülnék, hogy szorgalmas).
Én mondjuk soha nem kényszeríteném olyan pályára, amit nem szeretne (engem kényszerítettek), viszont ha választ és kiderül, hogy mégsem tetszik neki, akkor váltson pályát, de ne vesszenek el az évek.
Amúgy mi az a szak, amit tanulsz?
Nem feltétlen a diploma a siker kulcsa, ha más területen már van végzettséged. A szüleidnek azt próbáld elmagyarázni, hogy ha szorgalmasan és jól végzed a dolgod, akkor bármibe kezdesz, hatékony és jó lesz. Nekik sem az a céljuk, hogy hónapokig, akár évekig szenvedj álláskereséssel, mert a diplomád annyira gyakori vagy keveset ér másokéhoz viszonyítva.
Jól hangzik, hogy a fiam/lányom egyetemet/főiskolát végzett, de ha később elégedetlen lesz és menekül a munkája elől, annak semmi értelme.
Ezzel magyar tanár lehetsz. Ha ez minden álmuk, csalódni fognak, de ez nem olyan végzettség, amivel "valami hasonló helyre is bejuthatsz", mert vagy tanítasz vagy nem. Akkor meg a meki helyett már jobb a vállalkozás alapját képező szakmát rendesen gyakorolni és kellő tapasztalattal belevágni, ha eljön az ideje.
Volt valami céljuk a tanári diplomáddal? Esetleg már kerestek is neked munkahelyet valahol?
Szerintem fontos megérteni, hogy az ő elképzeléseik a te képességeiddel nem találkoznak és ez hosszú távon nem működhet.
Én mindenképpen befejezném, akkor is, ha nem ezzel akarsz foglalkozni. Nagyon sok olyan hely van, ahol kell, hogy legyen egy diplomád. Mindegy, hogy milyen. Vagy különböző projekteknél is sokszor alapfeltétel, hogy legyen felsőfokú végzettséged, és a terület sokszor nincs kikötve.
Szóval, ha már csinálod, akkor ne hagyd abba. Ártani nem fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!