Nálatok hogyan volt ez a "felvilágosítás"?
Nem kaptam semmilyen felvilágosítást, de felszedtem az alapinfókat a többiektől. Amikor 11 évesen megjött, szegény anyám kiborult s adott rám dupla bugyit és vastag betétet (még örülhettem, hogy nem vattát, volt neki az is). Én pedig másnap mentem a magam feje után és teljesen más stílust alkalmaztam. Engem a legkevésbé sem rázott meg a dolog.
De hogy mi egy természetes biológiai funkcióban a kínos, a saját anyánkkal, ezt fel nem fogom. Biztos sok kislánynak fura ez az idegen izé...
Jópár évvel később találtam egy felvilágosító könyvet is a házban arról, hogy hogyan fejlődik és születik a kisbaba, de abban már semmi új nem volt. Az erotikus könyveket pedig sokkal korábban megtaláltam.
Nemi felvilágosítás még a suliban sem volt, nemhogy otthon. Még jó, hogy normális fajta vagyok, aki nem csinál hülyeségeket bután.
Lényegében mikor már beszélni tudott és kérdezgetett folyamatosan ment a felvilágosítás.Persze korának megfelelően.
Szóval nincs ilyen leültetem és rázúdítom.
Nincs tabu, a gyerek bármikor és bármit kérdezhet.
A fiam simán kért pénzt óvszerre.
Szóval elég kiskorukban kezdődött és lényegében folyamatosan megy.
A lányomnak 10 évesen jött meg, szegénykém úgy sírt.
A szexről is tud már dolgokat de mivel neki még a csók is fúúúj, ezért még ebbe nem mélyedtünk bele.
Nekem 11 évesen jött meg, akkor még nem volt semmilyen felvilágosítás, pontosan nem emlékszem, de azt előtte is tudtam, hogy vannak betétek meg hogy a nők menstruálnak. Kb 1-2 hónappal azelőtt, mielőtt megjött, anyukám mondta hogy azért már tartsak magamnál betétet, legyen a táskámban, legyek rá felkészülve.
13, de inkább 14 éves voltam, amikor már a szexről akart anyukám felvilágosítást tartani. Igazából bármikor kérdezhettem volna tőle, de én nem nagyon kérdeztem. Másodikosok voltunk, amikor az iskolában is elkezdtünk ilyenekről beszélgetni, barátnőkkel, később meg pláne, úgyhogy anyukám szerintem elkésett ezzel. Adott egy könyvet is, hogy olvasgassam (közben titokban már jóval előbb elolvastam, mert ott volt a könyvespolcon), néha beszélt pár dologról, szóval nem egyben az egészet, de ilyen igazi beszélgetés nem volt, mert 14 évesen már úgysem tudott nekem semmi újat mondani és nekem meg nagyon ciki volt, pedig igazán részletekről nem is beszéltünk.
15/l
Nekem 11 évesen jött meg, a nővéremet kérdeztem, hogy hogy kell használni a betétet, ő mutatta meg. Kicsit később anya mondta nekem is, hogy látott foltokat a bugyimon és hogy van e kérdésem. Mondtam, hogy tesóm elmondta hogy kell használni.
Az elméleti részét kb 9 évesen véletlenül olvastam el, mert azt hittem mesekönyvet találtam, de a Peti, Ida és Picur című könyv volt az, és az mindent részletesen leírt.
Aztán 14 évesen kaptam anyától egy könyvet Tini gondok csak lányoknak címmel, abban volt szex, menzesz, szerelem, érzelmek, barátságok témakör, de az már nem sok újat mondott.
Más beszélgetés nem volt.
Tudtam hogy mi az a menstruacio. De az en neveloanyum megis felvilagositott nem volt szamunkra kinos. 3 lany van a csaladba. Teny en nm tudtam hogy kell hasznalni a szarnyas betet de neveloanyum elmagyarazta megmutatta.
Ugyan igy a szex tema se volt tabu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!