Szerintetek a szüleim miért nem tudják elfogadni a döntésemet? 18L
Jelenleg végzős vagyok egy közepesen erős fővárosi gimnáziumban, mindig jó tanuló voltam, a mostani félévi átlagom 4,9. Sosem volt problémám a tanulással, de mindig is tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni, csak is a cukrászat érdekel, így érettségi után az OKJ-s cukrász képzés lenne a következő lépés.
Régóta mondogatom már nekik, hogy ez az álmom, de mintha csak most tudatosult volna bennük,ez azt jelenti, hogy nekem nem lesz diplomám.
Vajon miért nem tudják elfogadni a döntésemet?
Az OKJ-s vizsga nem túl sok.
Annak idején (20éves koromban) , mikor 2 éve dolgoztam egy munkahelyen, odajött hozzám egy akkor nyugdíj előtt álló kolléga és azt mondta:
Ha 5 évig nagyon nagyon odafigyelve tanulom a szakmát, akkor valamicskét már érteni fogok hozzá.
Akkor magamban lehülyéztem, hisz 4 évig ezt tanultam, plusz a 2 éve voltam gyakorlatban. Szóval azt hittem nagyjából értem a szakmát. Aztán eltelt még 8 év és vállalkozásba fogtam. (30 évesen) Ekkor roppant nagy pofont kaptam. Rájöttem, hogy az addigi gyakorlatom kutya fülét sem ért. Volt 30-40 fajta visszatérő alkatrész , amit műszaki rajzról gépiesen meg kellett csinálni, abból nem lehetett a szakmát megtanulni. Itt a kinti világban még pszichológusnak is kell lennem, hogy a megrendelőimet az adott helyükön tudjam kezelni. Van akit hátba kell veregetni és tegeződni vele, van akihez "nyakkendőt kell felvenni". Mindenki elvárja, hogy az Ő általa kíván termék gyártásához értsek, legyen ez lovaskocsi , vagy űrrepülő gép alkatrész. Gyakorlatilag egy rakás más szakmában is valamiféle ismeretanyaggal kell rendelkeznem, mert senki nem hoz szabványos műszaki rajzot, ami az alapja lenne a munkámnak. Szóval veszettül nehéz, mindenki igényét pontosan kielégíteni.
És most vissza az OKJ-s képzésre.
Ne gondold, hogy elég lesz. Nagyon-nagyon keveset fog adni.
Most 50 éves vagyok, ebből 20-at vállalkozóként. Még mindig van mit tanulnom, de azt biztosan tudom, hogy a mostani tudásom 90 százalékát az utóbbi 20 évben szedtem össze. Visszagondolva az első 12 évemre, az katasztrófa volt. A mai napig olvasok szakirányú írásokat, hogy a legapróbb részletekig megismerjem a szakmát. Most már merek tanítani is és pontosan látom, hogy mennyit ér egy OKJ képzés.
Ne ess az én hibámba: Azt hittem, hogy 4 év suli elég lesz a szakma elsajátításához, hát nem volt elég.
Nyugtasd meg szüleidet nem olyan könnyü bejutni cukrászképzésre ,sokan akarnak cukrászok lenni .
Rajzolni kell tudni szépen ,számolni kell .és nem tudom hogy okj képzésben van e felvételi de azok gyerekek aki ide szeretnének menni felvételit kell csinálniuk és az rajzolásbol tervezésböl számolásbol áll .és még igy is kb 50 gyerekböl 30 vesznek fell .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!