Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egy ilyen anyaval meg lehet...

Egy ilyen anyaval meg lehet ertetni a tettei hatasat?

Figyelt kérdés

Az anyam erzelmileg zsarolt, befolyasolt. Depresszios voltam miatta kamaszkoromban, mert voltak napok, mikor minden ok nelkul belem kotott, egesz nap piszkalt, kritizalt, utasitgatott. (Ezek egeszen 19 eves koromig tartottak.)

Most egyetemista vagyok, ritkan jarok haza, fuggetlen vagyok es valamennyivel jobb a helyzet, de mindig azt kerdezi, miert vagyok tavolsagtarto vele. Hat ezert. Meg most is probalna befolyasolni, kihasznalni, de mar nem hagyom magam. Probaltam mar mondani ezeket a dolgokat neki, hogy emlekezzen vissza miket csinalt. Mindig meg tudta valamivel magyarazni, es az volt a vege, hogy en reagalom tul, haragtarto vagyok, stb.

Most latom, hogy a tesommal is ezt csinalja, neki sincsenek baratai es ezert erzem ugy, hogy cselekednem kell, mielott neki is olyan rossz lesz, mint nekem volt.

Mikor jart pszichologushoz, jobb volt a helyzet, akkor nem erezte ugy, hogy bele kell szolnia mindenbe a boldogsagahoz.

Tokeletes szulonek tartja magat, folyton arrol beszel, hogy nem is gondolta volna, hogy milyen jo anya. En ilyenkor nem mondok semmit, mert nem tartom olyan szornyunek, de azert lenne hova fejlodnie. Igazabol azt remelem a sajat szulosegemmel kapcsolatban, hogy az en gyerekem soha ne erezze igy magat, mert ez nagyon rossz. Tudom, hogy vannak, akiket vernek, bantanak, de a verbalis bantalmazas is hasolnoan rossz.

Valahogy megprobalhatom felnyitni a szemet? Vagy nincs ra esely, hogy belassa a dolgokat?

2018. jan. 26. 07:17
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
92%
szia! saját tapasztalatból írom, hogy nem. én mindent megpróbáltam, gyerekkoromban sokszor meg is ígérte, hogy "megjavul" de azóta csak romlott a helyzet. semmiféle kritikát vagy vélt kritikát nem tud elviselni, mert annál jobban üvölt, kikészít mindenkit. Ma már ott tartunk, hogy kb. semmit sem lehet mondani neki, mert még egy dicséretet is cinizmusnak vesz. Nem viccelek. Amíg otthon laktam, én voltam az első számú céltábla, ma már szegény tesóm. Most azon dolgozom, hogy a tesómat el tudjam hozni ettől az elmebetegtől.
2018. jan. 26. 07:20
 2/18 anonim ***** válasza:
44%
Mintha valami férfi hiányzana anyád mellől és így az összes érzelmét a gyerekein akarná kiélni.
2018. jan. 26. 08:08
 3/18 anonim ***** válasza:
84%

Nem, felesleges.

Az ilyenek soha nem fogják fel, amit mondasz nekik, mert ostobák ahhoz is.

Mostohaanym volt dettó ilyen, máig nem érti miért utálom és vetem meg.

Nem is akarom már megértetni vele, aki olyan korlátolt, hogy nem fogja fel, mit rombol a másikban a zsarnooskodásával, azzal én nem szenvedek.

Elköltöztem 5 éve, azóta nem beszélek vele, mert annyit sem ér.

2018. jan. 26. 08:18
 4/18 anonim ***** válasza:
30%
Egyszerűen nem értem a topikot. Itt divat a szülő ellen lázadni, sőt, díjazott az a hozzászólás, ami helyesli a szülő elleni nézeteket. Némi túlzás az édesanyától hogy magáról azt mondja, nem is gondolta hogy ilyen jó édesanya. De csak némi. Mert ugye jelenleg egyetemre jársz, aminek az alapjait szüleid környezetében kaptad. Ahol nem vertek, nem bántalmaztak. Hogy az alig huszonéves gyermekek egyenesen szembe menjenek szüleivel, és azon élvezkedjenek, hogy legyőztem anyámat, apámat, és önelégülten végig nézhetik a szülő összetörtségét, nekem ez érthetetlen. És nem is kívánok részt vállalni ilyen vitákban, még akkor sem, ha néha , nagyon ritkán , tényleg indokoltan alázza a gyermek a szülőt szemfelnyitás címszó alatt.
2018. jan. 26. 08:44
 5/18 anonim ***** válasza:
25%
A pszihológusnál mindig az anya a hibás, a vétkes. nagyon ritka, bár ma már előfordul, hogy az apa.
2018. jan. 26. 08:45
 6/18 A kérdező kommentje:
4-5. hozzászólás írója, téged valószínűleg a szüleid alig zsaroltak, használtak ki, aláztak meg. Addig örülj...
2018. jan. 26. 09:07
 7/18 anonim ***** válasza:
16%
Csatlakozom Téli béke hozzászólásához. Nagyon jól leírta azt, ami ma itt folyik ezen az oldalon és a világban. Mindenki lázadni akar, a szülőt alázni, de azért igényt tart a javakra, ami neki jár állítólag. Egyetemre tudtál menni, tehát még a háttér is biztosítva van. Abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy senki sem ártatlan bárányka és mindenkinek van a füle mögött, mert szereti jatszani az ártatlan áldozatot minden kamasz.
2018. jan. 26. 09:14
 8/18 anonim ***** válasza:
28%

A kérdező kommentje:

4-5. hozzászólás írója, téged valószínűleg a szüleid alig zsaroltak, használtak ki, aláztak meg. Addig örülj...

Nálunk a zsarolás, a kihasználás ismeretlen fogalom. Gyermekkel szemben pedig jogsértés. A szülő ad, míg fel nő a gyermek, az, hogy némely gyermeknek " a szomszéd kertje zöldebb" alapon követelőző, türelmetlen, és lenézően lekicsinylőn gondol szüleivel, hiba. És nem a szülőé. Könnyen lehet, el volt kényeztetve.

De te biztosan tökéletes szülő leszel. Te már "mindent tudsz az életről ", és van egy elkerülendő ellenséges rossz példád : az édesanyád. Sok sikert, csak később ne követelőzz, hogy miért nem megy édesanyád az esküvődre, miért nem kell az unoka, miért nincs anyád .

2018. jan. 26. 09:48
 9/18 anonim ***** válasza:
83%
semmi esélyed, apósom anno azt csinálta a férjemmel amikor kicsi volt Karácsonykor, hogy leszólta miért nem tud olyan szép ajándékot készíteni, mint a bátyja és egyáltalán tőle miért nem kapott még semmit(a férjem ekkor 7 éves volt és a bátyja a mai napig az isten). A párom pedig elpityeredett, mert a háta mögött dugdosta az apjának szánt meglepit eközben, az anyuka meg nem csinált erre semmit. Párom ezt mostanában felhozta a szüleinek mire a válasz"mi ez meg sem történt, ők erre nem emlékeznek", szóval esélytelen, hogy egy ostoba szülő valaha is megértse a tettét.
2018. jan. 26. 10:02
 10/18 anonim ***** válasza:
10%
Cipeld el még egy pszihológushoz, vagy kettőhöz, hát ha okosabbat mond. És törd össze. Lehetőleg úgy, hogy előtted roskadjon le, és nyilvánítsa eddigi életét semmisnek. És tiéd a babérkoszorú. Tudod mi volt amíg a pszihológia meg nem jelent nálunk ? Tisztelet a szülő iránt.
2018. jan. 26. 10:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!