Szerintetek ezt anya miért csinálja velem? Mit tudnék vele kezdeni?
Szóval úgy nagyjából suli kezdete óta csináltam egy kisebb változást az életemben az életmódommal kapcsolatban. Egyrészt többet mozgok, rendszeresen szoktam otthon HIIT edzést valamint erősítő gyakorlatokat csinálni és kb mindenhova gyalog járok. Valamint egészségesebb étrendre tértem át. Főként csak vizet iszom valamint növényi tejet (tejre allergiás vagyok) néha gyümölcsturmixot. Reggelire zabkását csinálok magamnak fahéjjal, rakok rá pár diót és kis gyümölcsöt. Suliba is gyümölcsöt viszek, ebéd a menzán van, egyébként viszonylag egészséges kajákat adnak, mert nem a suliban van hanem egy önkiszolgáló étterembe járunk. Ott 2 menü közül igyekszek az egészségesebb, amit szeretek is, kiválasztani. Hazaérve otthon még eszek vacsi előtt répát, vagy tényleg rengeteg zöldséget, mert amúgy imádom. :D Vacsira rántotta, hal, hús, mellé zöldségköret általában, néha bab vagy lencse. És anya állandóan beszólogat, hogy fogyózok, már rokonoknak is így mondogatja, hogy feleslegesen adnak nekem édességet. Ma is vágom a gyümit a reggelihez és mondja, hogy "Mivan már a zabot se eszed meg?" Meg kaptam egy nadrágot, ami derékban kicsit bő volt (egyébként gyenge körte alkatom van) és mondja "Talán nem kéne annyit fogyókúrázni". És valamikor még ennél undorítóbb hangnemben beszól és nagyon rosszul esik. Amúgy nem fogyózok, augusztus óta 1 kilót fogytam és észrevettem, hogy az izomzatom is fejlődött, erősebb is lettem. Meg amúgy szeretek enni, nem érzem magam éhesnek, és sokkal energikusabbnak is érzem magam, mint mikor nem ettem egészségesen.
16L
Szerintem imán aggódik, mert rengeteget lehet mindenhol olvasni/hallani azanorexiáról, és mivel nem tud róla igazán semmit, csak azt veszi észre, te másként eszel, mint amit ö megszokott, meg sportolsz, ezért attól fél, ebbe az irányba mégy.
Amennyiben a magasságod/súlyod nem aránytalan, addig nem kell vele foglalkozni, idövel beleszokik. (Esetleg megemítheted neki, hogy ö is jobban nézne ki, ha odafigyelne a kajára meg elkezdene mozogni, sportolni)
"És anya állandóan beszólogat, hogy fogyózok"
na és? akkor gondolja azt.
"már rokonoknak is így mondogatja, hogy feleslegesen adnak nekem édességet."
hát ne is, mert akkor oda a jó közérzet :)
Amikor egy 16 évest ennyire megszállottan érdekel a táplálkozása, az soha nem jó. Érdekes, az én szüleim nem ettek zabot meg növényi tejet, hanem jó magyaros ételeket főztek, mégsem híztunk el, nem kellett a kalóriákat számolgatnom. Bőven jó lenne azt enned, amit ők, figyelve a mértékre és a testmozgásra.
(plusz ha az izomzatod fejlődik, súlyra tuti nem nagyon fogysz, mert egységnyi térfogatú izom nehezebb a zsírnál).
Az nagyon jó, ha egészségesen eszel és sportolsz. Mások véleményével meg ne foglalkozz.
Ha a baj az, hogy szerinte ez nem egészséges, akkor beszéljetek dietetikussal és ő majd megmondja, hogy az-e és a kérdés el lesz döntve.
@8 A jó magyaros ételek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a fél ország zsírosdisznóvá hízott és rendkívül magas a szívbetegek száma.
@Kérdező: teljesen rendben van a súlyod a magasságodhoz képest, barátnőm is ilyen magas és pár kilóval még kevesebb is. Ha tovább fogynál, akkor egyél kicsit több szénhidrátot, aztán kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!